Платена пиар услуга – коментари “Ууу” и “Браво” във форуми

в. 24 часа | Константин ВЪЛКОВ | 14.03.2011

Който иска да се изкаже, да излиза с името и фейсбук снимка

НЕ СЪМ особено добър в социалните мрежи. Уж го раздавам интернет пионер, един от първите с dial-up достъп отпреди много години, технологично начетен и т.н., но логиката на социалните мрежи ми убягва. Дори и да отворя фейсбук, не си представям, че променям статуса си на всеки час или се логвам в туитър, за да съобщя нещо важно на света. Наблюдавам с нескрито удивление как тече дискусия, пишат се мнения, завихря се спор, бум-бам! и някой го отнася, друг се усмихва, нова снимка от плажа, постване на клитгче, сериозна работа, брей.
Така и с форумите. Забелязвам, че все повече хора, когато видят интересна статия в интернет, отварят я в нов прозорец и вместо задълбочено да прочетат какво по дяволите пише в нея, бързо кликват върху надписа "коментари", за да видят живототрептящите мнения на публиката.
Това е занимание безсмислено, да не кажа тъпо. Но -това, че конвулсивно отхвърлям всяко предложение да напиша коментар под дадена статия, не значи, че съм прав. Може би ако имаш въпиеща необходимост да бъдеш чут…
Не ме разбирайте погрешно – някои от анонимните мнения понякога са любопитни, забавни, но нищо повече. Странно е друго – каквото и да е мнението, дори да ме докосва дълбоко или гали по любима струна, нито веднъж не ме е провокирало да се включа и аз във форумната дискусия. Винаги си казвам – не е ли по-добре да хапнеш една салата от свежи домати навън, докато побъбриш с колеги по темата, отколкото да влизаш във форумното замеряне с развалени домати?
Обаче, ако въпросното мнение е сясно изразен подател, виж, тогава нещата се променят. Навярно ще го подкрепя или опровергая, но поне ще знам с кого си имам работа.
Впрочем поради очевидната сила на мнения и коментари в големите медии добре управляваните PR-машини вече би трябвало да предлагат нова услуга – наливане на "автентични" коментари по определена тема с определена теза. Звучи разумно. Срещу 100 лева получаваш 100 мнения на мними коментатори в своя защита. Прекрасно.
Към този момент самоличността на форумните лъвове се иска на пренебрежимо малко места и те влизат с каквито си искат прякори. Един е "селяндуркин", втори – "провокатор", трети – "бижу", четвърти – "шерше льо ченге", и т.н. Застанал зад шарената си скрита самоличност, юзърът може да пее дитирамби за възхвала, но и може да стоварва тежкия си словесен юмрук. Така по-често ще прочетете, че сте "тепегьоз", "смотльо" и "комплексар" (последното много върви), вместо "умник" и "пич".
Обаче какво би се случило, ако ей така, от някой понеделник се въведе задължителна регистрация преди възможност за коментар? Сайтовете ще бъдат обвинени, че събират лични данни, и после ще засипват юзърите с непоискани търговски съобщения. Това е смешно. Че самият Фейсбук във всеки миг събира всичко за вас. Да фантазираме още малко. Би било чудесно коментарите в сайта да излизат с актуалната ви фотография от фейсбук, име и фамилия, не мислите ли? И когато подметнеш на някого "ей, тъпчо, много си прост", любезното обръщение ще тежи на мястото си. Защо сайтовете толерират многото коментари (като брой) вместо малкото проверени, смислени мнения на хора, които наистина са прочели статията?
Генерирало трафик, казват. Създавало дискусия, контрират други. Мерси за такава дискусия. Наскоро четох отличен коментар на американски журналист, очевидно нападан непрекъснато с обидни думички, които се появяват под негови статии. Човекът е прав – логването за коментар не може да става просто с въвеждане на някакви цифри (уж за верификация) или имейл в Google, Yahoo, АБВ и т.н. Няма нищо по-лесно от това да си създадеш фалшив имейл.
Но ако целият свят е враждебен и те засипва с тежките камъни на съдбата, изпъчи се гордо, кажи трите си имена и развей байрака на справедливостта. Моделът на сайта www.mercurynews.com е перфектен. За да коментирате определена статия, трябва да имате фейсбук регистрация. След като постнете коментара си, до него излиза вашата снимка (от профила ви във фейсбук), както и името.
Намалява ли това броя на коментарите? Не. Помага ли за създаването на цивилизована дискусия, в която се включват дори хора, които никога досега не са поствали мнение? Да.

Стр. 12

One Response to “Платена пиар услуга – коментари “Ууу” и “Браво” във форуми”

  1. Елена Иванова Ангелова Says:

    Е, друго си е с Работническо Дело и Фейсбук, нали? Само че, господине, сега сме в друг век. Не всички искаме да ходим до тоалетната във Фейсбук.

Leave a Reply