Почина спортният журналист Ричард Груев

www.dnevnik.bg | 15.06.2011

 

Доайенът на българската автомобилна спортна журналистика Ричард Груев почина тази нощ на 64-годишна възраст след кратко боледуване в Многопрофилната болница в Русе.
Емблематичният коментатор на Българската национална телевизия и бивш рали шампион беше в града за отразяването на третия кръг от националния шампионат на затворен маршрут, когато състоянието му се е влошило и е бил приет за лечение в неделя.
С неговата кончина автомобилният спорт загуби един от най-верните си приятели и поддръжници в дългите години на своето утвърждаване пред родната публика.
Ричард Груев е роден на 1 юни 1947 г. в София, а състезателната си кариера започва в Градския съвет на СБА в София. Завършва Българска филология в Софийския университет "Св. Климент Охродски".
Активните му години като пилот са в периода 1968-1977 г., в които веднъж печели титлата в рали шампионата. Слага край на състезателната си кариера след тежка катастрофа.
След това Груев става коментатор в Българската национална телевизия и се превръща в най-популярния глас на моторните спортове. През годините той е с основна заслуга за популяризирането на автомобилния спорт в страната и се нарежда сред емблематичните и обичани коментатори на телевизията още от края на 70-те години.
Ричард Груев е сред основните деятели за излъчването на Формула 1 в България. Той става първият коментатор на старт от световния шампионат в национален ефир с излъчваната на живо Гран при на Унгария през 1986 г. Дълги години коментира триумфите на българските борци на олимпийски игри и световни първенства.
Работата му в БНТ продължава до 1999 г., след което преминава в "Ринг ТВ". В последните години Груев се завърна в държавната телевизия и отразяваше родния рали спорт от страниците на списание Club S1.
Като журналист Груев има отразени стотици състезания и е признат от колегите си за "живата история" на 41-годишното рали "България". До кончината си той е пресаташе на Асоциацията на българските автомобилисти (АБА).
"Зад микрофона на Българската национална телевизия и в последните години от страниците на нашето списание Ричи ни правеше свидетели на всичко, което ни вълнува в любимия ни спорт, с приятния си хумор, мекота и липса на каквато и да е дребнавост и лошотия. За жалост последните му материали ще пуснем, когато него вече го няма", се казва в тъжното съобщение в сайта на Club S1. В спортната редакция на "Дневник" той също остави последователи, които е запалил към спорта с отдадената си работа през годините.
Тялото на Ричард Груев ще транспортирано от Русе до София, след което ще бъде насрочен ден и час за погребението му. Поклон пред паметта му!

 

Оригинална публикация

Leave a Reply