Покана за Римски съботник

Списание 8 I 13.04.2011

Имаме удоволствието да ви поканим за участие в благородна кауза от 10 часа на 16 април (събота). Целта е заедно да върнем блясъка на едно от малкото места, останали ни от древна Сердика.

Списание 8 е медиен, а екипът – и „почистващ" партньор в инициативата Римски съботник ІІ. Заедно ще се опитаме да възродим археологическия ансамбъл „Западна порта на Сердика" в историческия център на нашата столица (на бул. „Тодор Александров", зад католическия храм „Св. Йосиф").

Римските останки в днешната ни столица съвсем не са толкова много – разрушавани са по различни причини и днес на пръсти се броят местата, където можем да се докоснем до наследството на Сердика. (Кои точно са те и кое си заслужава да бъде видяно – можете да научите от априлския брой на Списание 8).

Организатор на римския съботник е гражданско сдружение „Потомци", а инициативата е изцяло на доброволни начала, със знанието и разрешението на ОП „Стара София", Столична община и район „Възраждане", ОД „Зелена система", енорийски католически храм „Св. Йосиф" и с изключителната подкрепа на Столичния инспекторат.

След почистването му през 2001 г. този стратегически паметник е изоставен на произвола на съдбата, обраснал в гъсти треви и храсталаци и превърнат в сметище и сборище на бездомни кучета и клошари. В същото време обектът е изключително важен елемент от общата археологическа карта на антична Сердика.

Там през 1975 г. е открит важен надпис върху голям варовиков блок, благодарение на който се датира с точност изграждането на крепостната стена в края на II век, свързвайки я с имената на римските императори Марк Аврелий и Луций Аврелий Комод.

Римски съботник II е естествено продължение на предишната инициатива – на 2.10.2010 г. с подкрепата на район „Лозенец", Столичен инспекторат и ОП "Стара София" беше разчистен изцяло теренът на римския мавзолей (III-IV век), част от археологическия комплекс в кв. Лозенец.

Очакваме ви!

Leave a Reply