Покупката на Би Ти Ви от СМЕ е на финалната права

в. Дневник, Компании & Финанси | 2010-01-27

Дългоочакваната сделка за покупката на Би Ти Ви ще бъде обявена в седмицата след 1 февруари. Новият собственик на българската компания на Рупърт Мърдок ще бъде Central European Media Enterprises (СМЕ). Това съобщи "Ройтерс" снощи, цитирайки "източник, запознат с въпроса и близък до преговорите". Информацията не беше потвърдена официално до затварянето на броя, но тя не е изненадваща за пазара.
Интересът на СМЕ към първата частна национална телевизия е отдавна и през последните месеци все по-упорито се твърдеше, че е въпрос на време сделката да бъде финализирана. Още след като компанията на Роналд Лаудер придоби през лятото на 2008 г. българските Pro.bg (тогава ТВ2) и Ring.bg (тогава "Ринг тв"), се появиха информации, че Лаудер преговаря и за Би Ти Ви и дори че двете покупки са договаряни в пакет. Година и половина по-късно сделката може би ще стане факт.
Според "Ройтерс" покупката ще е за 500 млн. евро, но източници в България коментираха за "Дневник", че стойността е по-ниска. Продажбата на Би Ти Ви се забави заради кризата и падането на цената й. Когато в началото на лятото на 2008 г. се появи информацията, че Мърдок иска да продаде "Болкан нюз корпорейшън" (компанията му в България), се спрягаше цена около 1 млрд. евро. Сега се говори, че цената е паднала почти три пъти. Стратегията на "Нюз корп." в момента е да се съсредоточат към големите си пазари, към онлайн бизнес и платени услуги.
Преди седмица СМЕ обяви, че продава участието си в украинските телевизионни канали "Студио 11" и "Кино" на притежаваната от Игор Коломойски компания Harley Trading Limited за 300 млн. долара (малко над 209 млн. евро), платени в брой, а плащанията по сделката ще бъдат финализирани до средата на април.
Според български източници на "Дневник" СМЕ ще финансира покупката си в България благодарение на продажбата в Украйна. Тогава президентът и главен изпълнителен директор на СМЕ Адриан Сърбу заяви: "Продажбата на украинските ни операции е най-добрата стратегическа опция за нас в сегашното състояние на пазара. Това ще ни позволи да се съсредоточим върху съществуващите ни начинания в Европейския съюз и в страните – кандидатки за ЕС. Продажбата ще ни даде повече оперативна и стратегическа гъвкавост, ще увеличи ликвидността ни и ще ни помогне да се концентрираме върху електронните медии и интернет."
"Ройтерс" съобщи, че Романа Томашова, вицепрезидент по корпоративната комуникация в СМЕ, е отказала информация за сделка за Би Ти Ви. "В България преценяваме различни варианти. Те може да включват съвместно дружество, сливане, придобиване и дори просто развиване на телевизиите така, както са си в момента", лаконична е Томашова. От лондонския офис на "Нюз корп." също не са коментирали.
Във вчерашното съобщение на "Ройтерс" за предстоящото финализиране на сделката се цитират данни от декември, че Би Ти Ви има 38% пазарен дял в България, а компанията собственик "Болкан нюз корпорейшън" е реализирала печалба от 62.4 млн. лева през 2008 г.
Говорителката на bTV Петя Терзиева отказва да коментира пред агенцията новината, но потвърждава, че "телевизията разговаря с няколко компании и мнозина проявяват интерес".

Стр. 1

Leave a Reply