Пол Кругман е най-добрият блогър сред финансистите за 2011 г.

в. Класа | 14.03.2011

 

Икономистите съветват читателите да участват в дискусии и предупреждават за наближаващи кризи

 

Финансовата криза се оказа катастрофална за икономиката, но тя беше и двигателят, който доведе до успехи финансовите блогове, пише списание "Тайм“. През последните 3 години десетки от тях се появиха, за да дискутират въпросите, свързани с възстановяването, икономическата политика и кои са виновниците за краха на пазарите. Потребителските финансови блогове са препълнени със съвети как да живееш по-евтино.
Прегледаните от специалисти на "Тайм“ финансови блогове с всякаква информация, от макроикономическите нива, до тези посочващи купони за деня, са подредени в ранглиста. Те са разглеждани според броя читатели и линковете от други блогове, които препращат към тях. След внимателно проучване списанието определя кои са най-полезните от тях и кои предлагат най-добрите финансови съвети, информация за състоянието на икономиката или са създадени просто за забавление. След като експертите са съставили списък, те са поканили самите автори да прегледат блоговете на своите колеги. На базата на всички това "Тайм“ определи най-добрите 25 блога за финанси и икономика.
На първо място е избран блогът на известния икономист Пол Кругман – The Conscience of a Liberal. Освен че авторът е Нобелов лауреат, професор по икономика и международни отношения в университета "Принстън“, той има и колонка в "Ню Йорк таймс“. Известен е във финансовите среди и с икономическите си модели. Дори и критикуван заради своите възгледи той е един от авторите, от които може да се научи много за икономика и финанси. Следващият блог в класацията е на Феликс Салмон. Той е популярен журналист и редактор, разглежда икономическите и бизнес въпроси от много гледни точки. В добавка работи и за световноизвестния Нуриел Рубини. Славата му е на опитен и прагматичен професионалист и практик.
В следващия блог, Marginal Revolution, работят интелектуалци, които освен начетени, са настроени и за дълги дискусии, посочва "Тайм“. Тайлър Коуен и Алекс Табарок са икономисти в университета "Джордж Мейсън“. Те са с либерални възгледи и за тях е по-важно да обсъждат въпросите. Те дават поле на изява и изслушват автори от целия политически спектър.
Бил Макбрайд е автор на икономическия блог Calculated Risk. Сайтът предлага достъпна информация за всички основни факти и разработки в сферата на стопанството. През 2005 г. той започва с начинанието си, за да предупреди хората за наближаващата катастрофа в жилищния сектор.
Има място и за забавление
Стивън Дъбнар, Стивън Левит и техният екип от професионалисти се грижат за доброто настроение на своите (по)читатели с блога Freakonomics. Те информират не само за търговията с наркотици и бизнеса с проституция, но също така и за вещиците в Румъния. Целта на авторите е да покажат "скритата страна на нещата“ в човешките истории и проучвания.
Читателите на The Consumerist обичат да се оплакват. Те пишат десетки коментари по някои дискутирани събития и проблеми на интернет страницата. Авторите на блога обаче провокират дори повече техните емоции срещу различни гиганти. Организират се и класации, разпалващи допълнително страстите, като например: "Най-лошата компания в Америка“.
Езра Клайн също има свой блог, освен известната си работа по колонки във "Вашингтон поуст“ и "Нюзуик“. Винаги добре информиран по политическите и икономическите въпроси, той не се притеснява да задава и неудобни въпроси. Блогът Planet Money се опитва да обясни всичко на читателите си с прост и ясен език, така че отговорите да бъдат разбрани, а не да породят още повече въпроси. Дори и да изразите несъгласие с мнението на авторите в него, все пак ще напуснете страницата по-добре осведомени, отколкото сте били преди това, смятат експерти.
Zero Hedge залага на конспирацията, Street Sweep – на обикновения читател
Zero Hedge е сайт, който набляга на конспиративната страна на нещата, според някои, а за други е истинско забавление. Прекалено песимистичните или странни теории обаче също си имат свой кръг от почитатели.
Бари Ритхолц е финансовият мениджър, който стои зад сайта The Big Picture. Определян като по-голям от живота, той ръководи блог, който включва широк диапазон от мнения на други специалисти за финансовите пазари, осигурява бърз анализ на свежите икономически издания и водещите новини. Освен всичко останало той споделя и лични неща за страстта си към джаз, технологични джаджи и луксозни лимузини. Economix е блогът, който според някои експерти трябва да се чете ежедневно. Сайтът предлага на читателите актуална информация в различни сфери на икономическия живот, но също така и за здравеопазване, образование и др. Free Exchange поднася в по-четивна форма информацията, която няколко водещи икономически репортери от "Икономист“ представят в самото издание. Без изписани имена, но с поставени инициали, авторите са известни на своите фенове. Коментарите на читателите също показват, че аудиторията на блога е добре образована и високоинтелигентна. Сайтът е критикуван единствено заради досадните изненадващо изскачащи реклами, които дразнят с появата си. Street Sweep е сайтът, който осигурява хумор и цвят в света на големия бизнес. Все пак блогът не е насочен към обикновения читател, а към тези с известни познания към финансовите факти и дела.
Никой не се събужда преди екипа на DealBook, коментират специалистите от "Тайм“ за тях. Преди всички останали, те поднасят информацията си на своите фенове. Журналистите, които пишат в този блог, са известни имена в бранша, с необходимия опит.
Мегън Макардъл е журналистката, която чрез своя личен блог информира света за всякакви икономически и бизнес събития по по-различен от обичайния начин. Тя поднася новините заедно със своя коментар за политическите действия и решения. Real Time Economics е блог на "Уолстрийт джърнъл“, насочен към икономическия свят. Темите в него прескачат от цените на газта до управителите на Федералния резерв.
Банките и останалите богати
Naked Capitalism е друг сайт, който обяснява за влиянието на банките върху общото състояние на икономиката, като критикува и финансовата система при проява на всяка грешка от тяхна страна. WalletPop се е превърнал в един от най-популярните блогове заради множеството съвети на потребителите едни към други. На страницата се дискутират въпроси, свързани с всякакви аспекти на разходи и стоки. На блога на "Уолстрийт джърнъл“ – The Wealth Report, Робърт Франк пише за една съвсем малобройна, но привличаща неимоверен интерес прослойка. Това са неприлично богатите хора. От друга страна, Пол Кедроски филтрира потоците на финансовата и технологичната информация с нестихваща енергия. В резултат на това блогът му е един от най-четените.
Dealbreaker е сайтът, уловил духа на Уолстрийт. Хуморът, егоцентризмът и езикът от света на на финансистите са представени по забавен начин от Бес Левин. Въпреки забавната страна, по която новините са поднесени на читателите, те все пак са по-близо до реалността, отколкото тези, представени от по-сериозни репортери. Rortybomb е друг блог, който представя информацията енергично, с много математически модели и статистически данни. Авторите в Econbrowser също са едни от най-добрите икономисти по света. Джеймс Хамилтън е известен преподавател от университета в Сан Диего, Калифорния. Мензи Чин също е професор по икономика в Университета в Уисконсин. В блога се набляга на бизнес циклите, финансовата политика, икономиката на горивата и др. Grasping Reality with a Sharp Beak разглежда сложни финансови или икономически теми. Оригинален и винаги интересен, блогът на Брадфорд Делонг е и силно препоръчван от експертите. Business Insider завършва 25-те най-добри електронни дневника според "Тайм“ – това е блог с много новини и слухове от света на бизнеса. За съжаление много от съдържанието на сайта е взаимствано от други места, без да се влагат оригинални анализи или доклади.

Стр. 17

Оригинална публикация

Leave a Reply