Пол Уелинг, вицепрезидент на Discovery: Как се яде скорпион

в. Стандарт, Weekend | Иваничка ТОДОРОВА | 24.07.2010 

Много харесах виното и храната ви, казва Пол Уелинг, вицепрезидент на Discovery

Пол Уелинг работи за медийния гигант Discovery вече 12 години. Дългата му кариера достига своя връх преди две години, когато е назначен за вицепрезидент на каналите за развиващите се пазари. Отговаря за развитието и растежа на медията в Русия, Украйна, Източна и Южна Европа, Южна Африка, Турция и Близкия Изток. Междувременно ръководи програмните, маркетинговите и пиар дейностите.

- Здравейте, г-н Уелинг. Дискавъри навърши 25, вие сте от 12 години в него. Каква е вашата равносметка?

- Дискавъри е документална медийна компания номер 1 в света, достигаща до над 1,5 милиарда абонати в повече от 180 страни, като дава възможност да се изучава света чрез над 100 световни канала. Това е едно чудесно работно място и поради тази причина аз и много от колегите ми продължаваме да работим в Дискавъри толкова години.

- Успяхте ли да промените вкуса на зрителите?

- Предаванията на Дискавъри повишават нивото на качеството и иновациите в телевизионния бранш. Discovery Channel е показал на света много невероятни неща, както от всекидневния живот, така и от света на необикновеното. Дали това са новаторски изследвания за мумията на Тутанкамон, "Оцеляване на предела" с Беър Грилс или предаване като "Изкривяване на времето", пред нас се разкрива една нова перспектива за живота. Много предавания като "Американски чопър" дефинират реалити жанра и преосмислят научните поредици, както се случи и с "Ловци на митове", което стана хит по света.

- Кой е най-големият телевизионен бич за модерния любознателен зрител?

- Риалити предаванията. По Discovery Channel излъчваме риалити, но то е посветено на истинския живот. Спиращи дъха предавания като "Смъртоносен улов".

- Какво ще може да гледа българката по новия канал, който предстои да пуснете на пазара – TLC?

- TLC ще покрие много широк кръг от теми – сватби, храна, опит в реалния живот, преобразяване и теми като екстремно отслабване и възпитаване на децата. Това е един позитивен и вдъхновяващ канал, а не просто обикновен канал за жените. Сигурен съм, че ще е интересен и за много мъже.

- Въобще възможно ли е да задоволите капризите на жените?

- Нашето изследване показва, че жените са по-сложни личности от мъжете. Те изпълняват редица роли в живота си – да бъдат майки, жени, бизнес дами, домакини, шофьори. Тези заети дами нямат цял свободен ден да гледат телевизия. Затова е необходимо във всеки един момент те да могат да намерят нещо, което да е подходящо на моментното им настроение.

- Кое е най-трудното в пиара на научнопопулярен канал?

- Много канали разчитат на знаменитости, дали от Холивуд или местни лица, което може да доведе медийно отразяване. В Discovery Channel ние изискваме надеждни експерти да водят предаванията, дори да не са знаменитости. Те са автентични и имат страст към това, което правят. Със сигурност това се харесва и на зрителите ни.

- Каква е спецификата на българския пазар, която не сте откривали никъде другаде?

- В България едно от уникалните неща е големият брой различни кабелни и други платени телевизионни канали. В Англия има само два основни играча, докато в България те са повече от 100!

- Кое е любимото предаване на вас и семейството ви?

- "Шефът на тортата", което се излъчва по Discovery Travel and Living – това предаване проследява лудия живот на един пекар, американец от италиански произход, който има собствен магазин за торти заедно с голямото си семейство в Бруклин. Предаването е едно от любимите и на семейството ми.

- С какво разшири кръгозора ви работата за Дискавъри?

- Работейки в Дискавъри се научаваш на нещо ново всеки ден. Днес научих как правилно да се яде скорпион… Въпреки че не смятам да пробвам някой ден! Махаш жилото и гълташ главата първо, в случай че се чудите!

- Изкушавал ли сте се да отидете на някое от местата, което сте видял по каналите ви или пък да потърсите някое от предизвикателствата, за които създавате филми? Кое?

- Веднъж трябваше да прекося една река в северен Куинсланд в Австралия и знаех, че освен за крокодили, трябва да внимавам и за скатове, които обитават дъното на реката. Удивително е какви неща можеш да научиш по Discovery Channel!

- Как разтоварвате от работата?

- Звучи учудващо за някой, който работи в телевизия, но като гледам телевизия. И също така обичам да пътувам.

- Имате ли хоби?

- Да. Много обичам да готвя тайландска храна. Правя я много вкусно.

- Когато обикаляте света за да представяте Дискавъри, кое е първото нещо което ви прави впечатление в една държава?

- Учих архитектура, така че веднага поглеждам за интересни сгради – както съвременни, така и исторически. Но смятам, че най-добрият начин да усетиш града или държавата е да посетиш местния супермаркет или хранителен магазин.

- Какво видяхте в България и мислите ли, че може да се създаде предаване тука, което да намери място в програмата ви?

- София е красив град. Много ми харесаха и храната и виното. Дискавъри снима много от предаванията и филмите си на най-различни места из света. Въпреки че в момента не продуцираме в България, е абсолютно възможно да го направим.

Стр. 15

Leave a Reply