Политическият PR и тайнствената публичност

сп. Sign Cafe | Стоян А. СТОЯНОВ I 23.04.2011 

За политическия PR в България можем да говорим само добро или нищо. Или да не говорим. Не защото го няма, а защото е трудно видим, много потаен и в крайна сметка неоткриваем… В ерата на интернет, на Wikileaks и на форумните анонимни коментатори на пръв поглед не е толкова трудно да намерим информация за всекиго, нали? Реалността обаче е различна. Все още в България няма обществена яснота кой се грижи за политическата комуникация на партиите, кои са успешните PR проекти в политиката и как да наемем добрите PR специалисти, ако имаме нужда.

ВИДИМИТЕ ГОВОРИТЕЛИ

Всеки, който се интересува от политика и медии ще намери често официалните говорители на партиите по телевизиите и страниците на вестниците. Някой от тях активно споделят и информация за своите работодатели в социалните медии и блогове. Неведнъж и ние сме публикували информация и анализи за известните имена, ангажирани с политически PR и маркетинг – Нидал Алгафари, Джими Найденов, Арман Бабикян и други. Това са и експертите, които по някакъв начин са свързани в публичното пространство с определени политически партии.

ДВИГАТЕЛИТЕ НА ПОЛИТИЧЕСКАТА ПУБЛИЧНОСТ

Но кои са истинските имиджмейкъри и двигатели на публичните стратегии на политическите партии? Това си остава енигма за обикновения читател и зрител – те не са публични, те не обичат да споделят за коя политическа партия работят, те са горди по своему, че работата им е "зад кадър" и може би единствено медийната шумотевица около политическите им лидери или успешните изборни резултати ги кара да се усмихват.
Кой стои зад публичните комуникации например на премиера Бойко Борисов? Във всяка една "бяла" държава това е повод за професионален престиж и признание. В България обаче ние не знаем със сигурност дали има професионален комуникатор, който съветва Борисов за популярните и нетолкова популярни негови публични активности, изявления и политически ходове. Поне двама от известните имиджмейкъри в България са работили по негови кампании, но колегите от бранша не признават открито… Парадигмата, че Борисов е "самороден PR" и това е една от силните негови страни, е особено популярна и допринася за енигматичния му образ. Допринася и за общото мнение, че PR не е точна наука, а умения за лобиране, добри медийни познанства и задкулисни дейности, нещо което просто не е вярно.

"ИМА ЛИ PR В САМОЛЕТА…"

Защо комуникаторите на политическия образ се притесняват от публичност? Според мен причините са няколко…
1. В България няма нищо вечно… и почтено… Ако работиш с една политическа партия, дори и тя да е от най-големите, традиционните или прозрачните – налага се да вземаш решения, които не са популярни и често недотам почтени. Свързването на твоя имидж на успешен PR специалист с определени неуспешни политики плаши и вреди.
2. Последните 20 години показват, че властимащите се сменят често, техните интереси също, понякога партиите залязват без шанс за политическо възраждане. Ако си заложил на губещата политическа сила, може и да не успееш да развиваш успешен бизнес при новите силни на деня.
3. Потайният PR имидж помага. Ако си явен – си лесна мишена за коментатори и медии. В противен случай ти си добрият съветник, а успехите могат да бъдат приписани на партийните лидери. А неуспехите – за тях по-добре да не мислим.

ДА СЕ ПОХВАЛИМ С УСПЕШНИ ПОЛИТИЧЕСКИ PR ПРОЕКТИ

Всеки е чувал и чел за политическата кампания на президента на САЩ Варак Обама, с която той спечели изборите през 2008 година, използвайки откритост и иновативност в комуникацията си с избирателите. Имената на неговите PR съветници са известни. Имаме ли успешни примери и в България? Със сигурност има, но колегите отново не обичат да се хвалят. Не обичат да представят успешните проекти и в конкурсите, организирани от професионалните организации в бранша. Традиционният конкурс за успешни PR проекти PR Приз 2011, организиран от Българската конфедерация за връзки с обществеността, и тази година очаква предложения в конкурсната категория "Политически PR". За съжаление през последните няколко години тази категория остана без подадени конкурсни проекти, което е показателно.

ПОЛИТИЧЕСКИЯТ PR ИЗЛИЗА НА СВЕТЛО…

Като председател на една от най-старите и авторитетни PR организации в България – Българското дружество за връзки с обществеността, аз виждам поне три добри причини, които могат да изкарат пред публика успешните политически PR кампании и агенциите и имиджмейкърите, които ги осъществяват:
1. Модерно е … да си успешен.
2. Успешно е … да си добре познат, открит и професионален.
3. Професионално е … да можеш да застанеш с името и авторитета си до всеки свой клиент или кампания.
Доколко политическият PR ще излезе на светло – е въпрос на време. На време и желание на всички нас – на професионалната общност, на медиите и на политическите лидери, които да се открият пред прожекторите на общественото внимание.
***
Стоян А. Стоянов, Издател на PRnew.info I PR&Meдиa Новини

Председател на Българското дружество за връзки с обществеността

Стр. 74 

Leave a Reply