Политическите послания и лозунги

Дарик радио, Кой говори? | 05.10.2011

Водещ: В предаването днес ще ви вкараме в кухнята на предизборните щабове и ще повдигнем завесата на това как се измислят политически клипове, политически послания и лозунги? И всъщност кои са хората, които го правят? Кои са хората, които отново по време на избори пуснаха в обръщение думите: България, българин, хората, ние, всички, заедно? Ясни и адекватни ли са политическите послания в предизборната кампания или пък има шум в системата? За това какво казват политиците и какво чуват избирателите, за това ще говорим днес с представители на почти всички щабове и с пиарите, тези хора, които, какво работи пиарът всъщност, много интересен въпрос, ще го зададем на хората, които влязат след малко в студиото.
Пет човека в студиото на Дарик радио, чакаме още един – шест. Темата, както чухте в анонсите, ясни и адекватни ли са политическите послания и има ли шум в системата, това, което казват политиците и това, което чуват избирателите? Обещахме да ви вкараме в кухнята на предизборните щабове, да повдигнем завесата на това кои са хората, мозъчният тръст, хората, които измислят тези послания, тези, които казват на политиците какво и къде да говорят. Нали се сещате за една реплика от филма „Столичани в повече”: Ние си мислехме PR, а пък то жена. Кои са пиарите, кои са хората, които правят всичко това и какво всъщност работи пиарът? Сега ще говорим с гостите в студиото. Малко ни е разнообразна кампанията. Ние сме в кампания обаче и компанията ни е такава. Ще има шеф на предизборен щаб, ще има председател на общинско ръководство, ще има, въобще какво ще има, пиари, член на щаб и така. Затова предлагам вие да се представите, за да ви чуят хората, отдясно на мен – Жанет Пашалиева.
Жанет Пашалиева: Здравейте! Аз съм от оперативния щаб на Ивайло Калфин и освен това ръководя пресцентъра на БСП, така че може да се каже, че съм ангажирана достатъчно силно в кампанията.
Водещ: Да помоля да си говорим на ти, защото иначе ще бъде лицемерно пред слушателите на Дарик радио. Пиарите и хората от щабовете се чуват с журналисти по организационни въпроси по около пет пъти на ден, така че на ти си говорим. Здравей, Жанет. Дария е до теб.
Дария Крайчунова: Дария Крайчунова съм аз и съм от щаба на Алексей Петров и Николай Георгиев, също и член на инициативния комитет, който ги издигна като кандидат-президентска двойка.
Водещ: Добре.
Александър Димитров: Александър Димитров, председател на софийската организация на партия РЗС, член на политическия съвет и член на централния предизборен щаб на партията.
Водещ: Добре, и сега останаха още двама мъже в студиото, Елен Герджиков, здравей, лен!
Елен Герджиков: Елен Герджиков, член на националния предизборен щаб на ГЕРБ, също така член на щаба в София и кандидат за общински съветник в София.
Водещ: И Емил Георгиев, здравей и на теб!
Емил Георгиев: Добро утро! Аз съм член на инициативния комитет, който издига Меглена Кунева и Любомир Христов за кандидатпрезидентска двойка и съм член на стратегическия комитет, който се занимава с визията, най-общо казано, на кампанията.
Водещ: Добре, чакаме, единият стол е празен, чакаме Борис Марков, той е председател на щаба на Румен Христов. Ще дойде всеки момент, задръстванията са големи в момента в София. И как да започнем този разговор? Ясни и адекватни ли са политическите послания? Четох, че един лозунг трябвало да отговаря положително на три въпроса: да бъде забелязан, да бъде запомнен и да бъде прочетен. Това ли бяха нещата, които вие направихте, Жанет?
Жанет Пашалиева: Това, което казваш е вярно. Но най-важното е да бъде чут от хората, да ги докосне. Така че, знаете, че в последно време хората изобщо не са концентрирани в слушане на политически послания. Твърде ангажирани са, за да седнат да слушат или да гледат, така че един лозунг или един слоган, като е модерно да се казва, трябва директно да влезе в съзнанието на хората.
Водещ: И вие мислихте-мислихте и какво измислихте?
Жанет Пашалиева: То е съобразено и със спецификата на партията. Слоганът може да не съответства на партията, която го излъчва. Слоганът на Стефан Данаилов например е: „Идва нов ден”. Просто и ясно. А на Ивайло Калфин все па,к защото все пак той е титулярът в двойката…
Водещ: Добре, хайде давайте всички, нека този разговор да бъде диалог, да не бъде скучен, както говорят политиците. Вие сте по-творчески, така че давайте!
Елен Герджиков: Добре, благодаря за Думата. Говорейки си за слоган, за послание, аз не искам да коментирам чужди такива послания, искам само да се съсредоточа върху нашето. Ние имахме една много трудна задача, а именно с едно послание, единно, с възможно най-кратка словесна форма да обобщим посланието си и спрямо президентската кампания, и спрямо изборите власт. В този смисъл решението, което взехме беше наистина да не предлагаме някакви обещания за просперитет или някакви гръмки неща, а единственото, което сметнахме за правилно, че трябва да направим е, да обясним какво е най-главното според ГЕРБ за България, кое е най-важното, което трябва да се прави. Какво конкретно прави правителството от две години, управлявайки България, какво правят успешните кметове на ГЕРБ и какво ще правят кандидатите, които спечелят тези избори, включително и президентските…
Водещ: И така се роди „Градим България”.
Елен Герджиков: И в този смисъл да, стигнахме до това послание „Градим България”, което, искам да подчертая, защото имаше доста спекулации, между другото, ако трябва, за тези три въпроса, на които трябва да отговаря един слоган, ако трябва да отговорим, ние сме си изпълнили задачата, защото това е може би единственото послание, което се коментираше толкова активно от всичките ни опоненти…
Водещ: Обаче вече се появи и Грабим България…
Елен Герджиков: Това се появява естествено в главите на хората, които правят подобни неща, това издава начин на мислене. Естествено, когато сме го мислили, в нашите глави не е имало подобни интерпретации. Така че наистина се спряхме на нещо, което е реалност, а не обещание. То и затова е в това време, сегашно продължително, а не бъдеще обещателно.
Водещ: Добре, Емил Георгиев, няма ще-ще, тази думичка, макар че едни и същи думички се въртят: промяна, ние, всички, България, българин, народ, това са най-споменаваните думички. „Гласът на народа” как се появи?
Емил Георгиев: Аз трябва да го разкажа малко по-описателно, защото Меглена Кунева е гражданският кандидат за президент, който за първи път е гласът на хората. В смисъл, и в трите послания ние откриваме нещо, което отговаря на тези въпроси. Тя действително е гражданският кандидат за президент и това много лесно може да се види по медийните изяви, които са платени от 23 септември насам, всеки може да си направи сметка кой колко пъти се появява и с какви пари разполага в тази кампания. Издигната е от един много обширен инициативен комитет, за нея работят само доброволци. „Гласът на хората”, защото всичко това е в резултат на пътувания, които започнаха още януари месец и не са спирали досега. И ние твърдим, че наближаваме бройката от 2 млн. стиснати ръце. И разбира се първата, защото в много отношения първа Меглена Кунева не само като номер на бюлетината, но и като първата българска еврокомисарка, като първият българин, обявен за европеец на годината, за еврокомисар на годината и т.н.
Водещ: Всички са стискали 2 млн. ръце, 2 млн. души имам във Фейсбук, активно използване на Фейсбук и на социалните мрежи, за това ще говорим разбира се. Сега, Алексей Петров, не съм чула, измислихте ли вие слоган, нещо?
Дария Крайчунова: Съжалявам, че не сте чули, защото ние също имаме няколко послания. Бих казала даже, че Алексей Петров също е издигнат от гражданска структура…
Водещ: Ама ние знаем кой от кого е издигнал…
Дария Крайчунова: И то с много голям инициативен комитет. Да не говорим, че и с много голяма подписка.
Водещ: Но не е гласът на народа?
Дария Крайчунова: В никакъв случай. Той трябва да бъде чут този глас. След като имахме подобна инициатива и решихме да издигнем нашите кандидати Алексей Петров и Николай Георгиев, естествено трябваше… каква е идеята. Идеята е, че ние се противопоставяме на това навлизащо единоначалие, навлизащо, настъпващо. Аз твърдя, че в момента има силно развиване в посока на авторитаризъм. Естествено ние решихме да противопоставим екипната форма. Екипната форма на иницииране, екипната форма на управление, защото всички говорим за екипи, всички се дистанцират обаче, да речем от партийните си централи, много често от партиите като такива, тава е друг вид послание. Но за него ще говоря след малко.
Водещ: Значи вие имахте едно Аз и решихте да сложите едно Ние екип.
Дария Крайчунова: Ние екип, да, затова решихме, че силата е в екипа.
Водещ: Добре, РЗС.
Александър Димитров: …най-атрактивната кампания определено. Тя започна по всички правила на предизборната кампания, на една западна модерна кампания. Започна с оценка на президента, настоящия Георги Първанов и със заявка на това какво искаме ние като промяна в президентската институция. За вас вероятно не е тайна, че РЗС се бори за увеличаване на президентските правомощия и за нова Конституция. Кампанията ни започна с предкампания „Ще обвиня Бойко Борисов”, който мисля, че достигна до всички български граждани. Не остана човек, който да не разбере за тази кампания…
Водещ: Но защо го държахте в тайна толкова дълго време?
Александър Димитров: Защото започна с една тизър кампания, т.е. пуснахме анонимни 4 билборда в София, от които настана истерия и определено…
Водещ: Много хитро…
Александър Димитров: Определено е хитро, защото ме викаха в ГДБОП да ме питат за политическите ми убеждения, тъй като аз платих 4-те билборда. Беше много забавно наистина. Разбира се, не съм доволен от това, че обиколиха всичките ми роднини преди да стигнат до мене. Ужким не знаят къде работя, но това е друга тема, да говорим за кампанията. В момента правим по-позитивна кампания, където залагаме на слоган: „Нова Конституция без Бойко Борисов”. Т.е. искаме ясно да популяризираме темата за новата Конституция…
Водещ: Въобще навсякъде, доколкото разбирам, навсякъде във вашето говорене имам Бойко Борисов. Ще уволня Бойко Борисов, нова Конституция без Бойко Борисов…
Александър Димитров: Мисля, че това е съвсем нормално. Това е против правилата на предизборните кампании, обаче ние се опитваме да превърнем дефекта в ефект и мисля, че на този етап успяваме.
Водещ: Вижте вашите основни опоненти, примерно ГЕРБ какво правят. Те казват, аз съм за това, аз съм за онова, те говорят така, аз съм за.
Александър Димитров?: Кой е за, Цветан Цветанов, не виждаме кандидат-президента на ГЕРБ, къде го? Скри се в началото на предизборната кампания в Европа, това е чудо невиждано. Две неща в тази кампания ще се случат, едното е, че правят кампания за вицепрецзидент, а второто е, че правят кампания за някой, който липсва.
Водещ: Е къде липсва, не е ли някъде в Русе, Разград. Какво прави кандидат-президентът на ГЕРБ в ЕС като няма да го избират там, а тук ще го избират хората?
Елен Герджиков: Идвайки тук, ми беше пределно ясно, че разговорът, както и самата кампания ще се превърне във всички срещу ГЕРБ. Това е очевидно, очевидно е защо се случва. Аз ще ви кажа какво ми говори. Говори ме, че всички щабове са си направили правилно сметката, че най-вероятно кандидатът на ГЕРБ ще спечели изборите за президент. За местните избори, мисля, че сега не ни е тема, но там също има…
Александър Димитров?: Елен, когато зад тебе е включена цялата държавна машина и началник на предизборния ти щаб е министърът на вътрешните работи…
Жанет Пашалиева: …аз съм против да се говори, че едва ли не изборът е предопределен. Защо винаги се говори…
Елен Герджиков: Аз вадя своя извод от вашето поведение, а не от някаква социология. Поведението е всички срещу ГЕРБ…
Жанет Пашалиева: Ами като се има предвид политиката, която води управляващата партия, нормално е да има критики към тази политика. Вие го приемате твърде лично…
Елен Герджиков: Не, не го приемам лично…
Водещ: Кой каква кампания води, да, можем да говорим и за американския тип кампания на г-жа Кунева, можем…
Елен Герджиков: Не, вижте, кажете ми как да отговаря на твърдението, че Росен Плевнелиев не е в България, което не е вярно.
Жанет Пашалиева: Не го виждаме.
Елен Герджиков: Ами съжалявам, срещна се с Ангела Меркел, съжалявам, че вашият кандидат не се е срещнал с Ангела Меркел…
Водещ: Никой не ни чува. Да кажем добър ден на Борис Марков.
Александър Димитров?: Представете си само изявление, което съдържа в себе си твърдението, че българите не се интересуват от случая Катуница. Какъв кандидат за български президент?
Жанет Пашалиева: Да, това е много странно като твърдение.
Водещ: Какво ви става, чакайте да ви питам, Жанет, някъде се появи информация, че преговаряте щабът на БСП и на Калфин преговаряте с Боно от Ю Ту дави пее на предизборен концерт?
Жанет Пашалиева: Не. Това е поредна атракция, родена в нечие съзнание. Няма такова нещо. С Боно от Ю Ту няма как да преговаряме, защото не разполагаме с такива средства, най-малкото.
Водещ: Нещо да кажем и за посланията на Румен Христов. След това почваме детайли да говорим за Фейсбук, за шапки, значки и всякакви други материали, които ползват, билбордовете.
Борис Марков: Добър ден и от мен! Посланието е много семпло и истинско: „Можем да променим България, от теб зависи”. И има само един мотив посланието да бъде такова. Защото вече сме го правили, вече ние сме управлявали, България е такава в момента с нашата помощ, с нашето управление, и ние можем да го направим още едни път, да я върнем в европейския път на развитие. Затова е такова посланието. Няма никакви други цели. Бакърджиев и Софиянски подкрепят една кандидатура. Но след рекламите с удоволствие ще ви отговоря на няколко въпроса за… Аз смятам, че кампанията на ГЕРБ, пиарът на ГЕРБ е изключително добър. Защото да кръстиш АМ "Люлин", които са последните 20 км от една магистрала с различно име и да обявиш, че имаш построена магистрала е все едно да имаш куче Шаро о да му кръстиш опашката Рожко. И това е един продукт, който се продава много добре. Аз искам на една карта да ми покажете тези 20-30 хил. км, които се строят всеки ден и някой във вашия щаб, има ли някой във вашия щаб, който може да сметне думите на г-н Борисов на ден, имаме по 20-30 км пътища, за да видите как ще асфалтирате от тук до Аляска точно за 2 години. Очевидно съм ги сметнал, просто такова ми е образованието и първо се опирам на знанията, когато говоря…
Водещ: Всички срещу ГЕРБ, така се оформи…
Борис Марков: Не, не, кампанията тяхната е много добра, защото успява да пакетират едни неща, които не съществуват никъде.
Дария Крайчунова?: …да скрият един несъстоятелен човек абсолютно и да го представяте…
Водещ: Хайде за вашите кампании ще говорим после, всеки да си говори за неговата кампания, да видим какво се крие зад нея. Все пак трябва слушателите, които ни слушат са и ваши избиратели, така че ще видим кой после е постигнал ефекта си на това говорене.

Каква весела песничка ни пусна звукорежисьорът, дали такива весели песнички ще има и по време на предизборната кампания, ще има ли концерти, какво могат да очакват хората по страната и въобще кои са хората, които измислят това какво да се случва, тези, които измислят билбордовете, шапките, тениските, концертите, които правят профилите във Фейсбук и които учат политиците какво да говорят и къде да говорят. Събрали сме, разбрахте от началото на предаването, шест души в студиото. Сега като ви гледам един човек ни липсва обаче, много важен човек. Мисля, че това е премиерът Бойко Борисов, защото той каза: Аз ще бъда PR на Росен Плевнелиев. Така че в това му качество можехме да го поканим тук в студиото. Хайде казвайте сега концерти. ГЕРБ, в кампанията наблягате ли на концерти, залагате ли, какво ще се случва? Кои изпълнители ще ви пеят?
Елен Герджиков: За наблягане в никакъв случай. Залагаме, така или иначе има една национална обиколка, която осъществява партията във всичките 28 областни града, случва се по едно събитие в рамките на два дена, като акцентът на това събитие е един мобилен предизборен щаб, който е с цел пред местната общественост да бъдат представени кандидатите за кметове и общински съветници, и разбира се да бъде включен в програмата на кандидат-президентската двойка, за да имат те ясен график къде и кога, специално за областните градове, като през останалото време разбира се те ще посещават и по-малките общини. Така че в това се изразява организираното от националния предизборен щаб събитиен календар.
Водещ: Наблягате на хумора като че ли?
Елен Герджиков: Става въпрос за популярни лица от българската телевизия, от българските телевизии, които с участието си подкрепят партията. Аз така бих го интерпретирал. Вярно е, че част от тях са актьори, чието амплоа е да правят комедийни предавания и скечове. По-важното е, че концертите, тези събития не представляват само и единствено концерти, а представляват среща с избирателите и отправяне на политически послания към хората, които между другото съвсем с желание идват на тези събития.
Водещ: Какво лошо има хората да се смеят и това, което гледат по телевизията да го гледат на живо…
Елен Герджиков: След като го правим, значи смятаме, че няма нищо лошо. А също и автоиронията, нали, както знаете е признак на интелигентност.
Водещ: Любо Нейков играе Бойко Борисов в тези скечове, появява се там като автоирония. БСП, концерти, вие имате ли, заложили ли сте го в кампанията?
Жанет Пашалиева: Концертите не са основен пункт в кампанията, която води БСП. Основна цел на БСП в тази кампания за местните и президентските избори е да… лидерите на партията и кандидатите за президент, за вицепрезидент и за кметове да се срещнат с възможно най-много хора. И затова…
Водещ: Очи в очи.
Жанет Пашалиева: Очи в очи. И както каза и Стефан Данаилов сърце до сърце да застанем…
Водещ: Ама защо ходят разделено…
Жанет Пашалиева: Ходят разделено, това да ви обясня, защото… ходи разделено и Сергей Станишев. Значи имаме три основни лъча на обиколки. Това се прави с цел да се срещнат максимално много хора, да се посетят, ако може всички населени места в страната. Защото, съгласете се, за един месец, ако кандидатът за президент и вицепрезидент Ивайло Калфин и Стефан Данаилов обикалят заедно, няма как да обиколят толкова места. И затова те са разделени, за да могат максимален периметър да покрият и да се срещнат с максимален брой хора.
Водещ: Съгласете се, че за един месец, трябваше по-рано да е обиколена като че ли страната?
Жанет Пашалиева: Така или иначе кампанията в България, знаете, че започва по-късно. По-късно се издигат кандидатите, това не е порок на БСП, това е традиция, която е на всички партии…
Водещ: Ето, Меглена Кунева тръгна на обиколка доста по-рано, нали?
Жанет Пашалиева: Но самата тя не си признаваше, че ще бъде кандидат-президент, това е голямата разлика.
Емил Георгиев: Тествахме настроенията на хората. То и Ивайло Калфин не си признава, че е кандидатът на Георги Първанов…
Жанет Пашалиева: Той не е кандидат на Георги Първанов, той е кандидат на БСП. И освен това Ивайло Калфин е изключително силна личност, доказала се като държавник, доказала се като… защитава национални каузи. Така че в случая той има за цел наистина да се срещне с хората, да им покаже своята визия какво ще направи, когато стане президент, и да мотивира избирателите естествено да гласуват за него.
Емил Георгиев: Това е подмяна разбира се, на шега можем да го илюстрираме…
Жанет Пашалиева: Достатъчно силна личност е той.
Емил Георгиев: …избирате Касабов от „Стъклен дом”, получавате Ивайло Калфин и БСП, ами това е принципът на разделените лъчове.
Жанет Пашалиева: Стефан Данаилов е личност, която може като вицепрезидент да издигне нивото на българската култура и духовност, личност, която може да работи много силно с гражданското общество.
Емил Георгиев: Не може като президент да го направи.
Жанет Пашалиева: Те са разделени функциите.
Водещ: Чакайте, печелившата теза за слушателите, а просто наистина да им обясним, защо това се прави, защо някои наблягат на концерти, други на обиколки, така, да бъдем малко по-полезни да им кажем това. А иначе те знаят, политиците ги агитират постоянно да гласуват за тях. Меглена Кунева, залага ли на концерти, това е въпрос към всички след това, сините, Румен Христов, Алексей Петров, Атанас Семов?
Емил Георгиев: Не, няма такава форма. Формата е кампания от врата на врата, и тя е много ясна, от много отдавна и пак казвам, наближават двата милиона ръкостискания, които Сагела препоръчва още от едно време…
Жанет Пашалиева: Ама тези 2 млн. ръкостискания всеки ги е направил.
Емил Георгиев: Дай боже.
Жанет Пашалиева: Освен това да казвате, че Меглена Кунева е гласът на народа, това е твърде претенциозно.
Емил Георгиев: Гласът на хората, на хората. Подменяте…
Жанет Пашалиева: Ама кои са тези хора…
Емил Георгиев: С които се среща. Влизате в интернет страницата й и виждаш колко клипчета има там…
Борис Марков: Защо просто не си я приберете в БСП и да се приключи този дебат…
Жанет Пашалиева: Тя не е в БСП, откъде накъде? Тя не е в БСП и никога не е била.
Борис Марков: Но там й е мястото.
Жанет Пашалиева: Не, не й е мястото там, по никакъв начин.
Борис Марков: Исторически стои там в левицата и…
Емил Георгиев: Разбира се, че тя е център-дясно, ако трябва да говорим…
Борис Марков: Кой е в дясно?
Емил Георгиев: Меглена Кунева…
Борис Марков: Единственото дясно в Меглена Кунева е, че се подписва с дясната ръка.
Водещ: Г-н Марков?
Борис Марков: Аз се опитвам да избягам от това нещо, концертите, фланелките, значките…
Водещ: … Фейсбук, чакайте, важно е.
Борис Марков: Фейсбук е важно, но не го слагайте до ключодържателите…
Водещ: И билбордовете.
Борис Марков: Не, билбордовете също, това е определен канал на комуникация. Ако искате да си говорим сериозно какво оказва влияние, наистина тук колегите, които говориха преди мен са прави в това, важни са много срещите, очевидно това е акцент във всеки в кампанията, това е един канал, в който може да се комуникира с хората. Аз не бих използвал термина от врата на врата, защото в сегашната криза в България не са много вратите, които ще бъдат отворени за който и да е от кандидатите. И за това всички трябва да си дадем една ясна сметка, че политическата класа е много раздалечена от гражданите, от хората. В този смисъл, само поради тази причина няма да го използвам. Но това е важен начин да се направи една кампания. Дали ще има концерти или ще бъдат певци, които уважават дадена политическа сила, на дадено мероприятие ще изпеят песен или две, това не оказва влияние върху резултата. Това е по-скоро, как да ви кажа, чисто имиджово и ще повлияе в една изключително малка степен. Ключодържатели, фланелки и т.н., да, те ще присъстват във всяка една кампания на всички тук, които сме на масата, но в едни много по-ограничени серии и количества в сравнение с кампаниите, които сме правили преди години.
Водещ: РЗС казаха никакви ключодържатели, интересно ми е за Алексей Петров. Ще има ли концерти, кой ще му пее?
Дария Крайчунова: Няма да има такова нещо, най-малкото защото до голяма степен намираме, че е и непочтено и неморално в период на криза, в период на такава немотия да се правят концерти, в които да хвърляме… Да, действително, много хубаво, ще се радват някакви млади хора, чудесно, но дотук. Това, което обаче, ние заложихме на нещо съвсем различно, нещо, което го няма в нито един от другите предизборни щабове, ние решихме за себе си да станем на ясно, да бъдем наясно какво точно искат хората. Направихме, пуснахме, едно от вижданията ни и един от слоганите ни е този, мразя думата слоган, да бъде сложен, да се направи мораториум на политическите партии. Всички се противопоставиха…
Борис Марков: Ама някой при вас мисли ли, че е реално? Имате ли един човек при вас, който наистина да го вярва?
Дария Крайчунова: Говоря за мораториум на привилегиите на политическите партии. И ние направихме, пуснахме подписка. Тази подписка, ако ви кажа, че само за една седмица в Старозагорска област събра над 30 000 подписа, за една седмица…
Борис Марков: Извинявам се за неудачния пример, но ако в момента пуснете подписка за смъртното наказание, тя ще събере 200 000 подписа за един ден, но това не значи, че трябва да го направим. Вие не обяснявате какво предлагате, защото вие самите не може да си изясните какво предлагате.
Дария Крайчунова: Ние много добре обясняваме. Мораториум означава намордник на политическите партии да се сложи…
Борис Марков: И давате привилегии на гражданските организации. Когато една гражданска организация получи привилегиите на политическите партии, се превръща в политическа партия. Това е просто разлика в наименованията, нищо повече.
Александър Димитров: Не съм съгласна категорично. Защо отнехте привилегиите на гражданските организации, защо нямат еднакви…
Емил Георгиев: Не трябва да има привилегии просто, това е дена изкривена радикализирана логика за мораториум на политическите партии. Истината е, че има енергия отвъд политическите партии и гражданската кандидатура точно за това е актуална.
Александър Димитров: Може ли и аз да си кажа нещо? От РЗС заемаме абсолютно обратна теза на всичко, което се изговори тука и ще реагираме по този начин в предизборната кампания. Имаме един голям проблем в момента в държавата, който беше запален от Катуница. Истината е, че ние не можем да не си съобразим кампаниите с това, което се случи в държавата. Да, изчакахме един ден, два дена, трети ден, нещата не утихнаха, истината е, че някой в държавата не си свърши работата и в момента имаме коренно променена политическа ситуация. Ще дам няколко примера.
Водещ: Само да обобщим. Вие имахте намерение да правите една кампания, а това, което се случи ви преобърна кампанията.
Александър Димитров: Факт, ние сменяме нашата кампания.
Водещ: Какво?
Александър Димитров: Какво няма да го кажа в това студио разбира се, ще има много изненади, но…
Водещ: Това ми звучи страшно…
Александър Димитров: Не, звучи интригуващо. Но какво искам да кажа. Вместо да дебатираме за идеите на отделните кандидати за президенти, за това какви правомощия да има президентската институция, какви цели да има държавата, дебатът в обществото, който се наслагва по националните медии, а и интересува хората, е само какво се случва в Катуница, има ли етническо напрежение, няма ли, и в този смисъл ние в момента сме в такава ситуация, в каквато не сме били никога през тези 22 години преход. Това, което искам да кажа…
Водещ: Какво ще направите от чисто стратегическа, PR-гледна точка? Защото политическото говорене…
Александър Димитров: Чисто от стратегическа гл.т. смятаме да посочим кой е виновникът за случващото се, и това е вътрешният министър Цветан Цветанов. Не случайно направихме един протест онзи ден пред МВР, на който полицията брутално се опит ада ни избута, и е цяло чудо, че нямаше контузени и арестувани.
Водещ: Значи протести, залагате на протести?
Александър Димитров: Не само. Искам да кажа, че в момента има подмяна на случващото се в сраната. Опитва се напрежението да се представи като етнически конфликт, какъвто то всъщност не е. Проблемът е социален и политически. И съответно трябва да има човек, който да потърси политическата отговорност.
Водещ: дали ще си смените билбордовете примерно, след като подменяте стратегията?
Александър Димитров: Не, билбордовете са си ОК.
Водещ: Остават си билбордовете…
Елен Герджиков: Може би да кажа една дума (…), защото тази теза всъщност доста политически партии, не само РЗС се опитват да я яхнат. С една дума ще се опитам да кажа, за мене приоретизирането на тази тема е липсата на достатъчно силни политически послания във всичко, което интересува българите, защото това наистина е много важен въпрос, но не може да се изкарва като най-важният въпрос за България, особено в рамките на една политическа кампания, защото работата на… и в рамките на една президентска кампания, защото работата на президента е да дава една дългосрочна, една визионерска позиция за развитието на България през следващите 20 години, а не да говори за криминален случай.
Емил Георгиев: От преди два… се опитвам да се включа, и ще кажа на Елен. Значи това, че липсват дебати до голяма степен се дължи на кандидата на вашата партия. Той бяга от такива дебати. Но нека да приемем, че си прав за Катуница. Сега ще мултиплицирам един опит, който в Пловдив е предложен от кандидата за кмет Владимир Дончев. Всички политически партии и кандидати да спрат агитацията в ромските махали в Пловдив, за да се види кои са търговците на гласове. Само те ще останат. Ако не влизат политиците, ако не влизат партиите, ако не влизат надпартийните кандидати в тези махали, ако не слагат своите плакати там, ще останат само търговците на гласове…
Водещ: Ама те ще излязат от махалата и пак ще…
Емил Георгиев: Тъкмо ромите ще могат да гласуват тогава действително по съвест, ако искат да гласуват и за когото искат да гласуват. Това е нещо много важно. доколкото знам инициативата на Владо Дончев е подкрепена засега само от един от кандидатите за кметове в Пловдив, а те са 18. Значи ако действително проблемът не е в Катуница, ако той няма политически и социални измерения, както се опитва да каже, а само криминални, нали, нека да го направим това за цялата страна и тогава ще отидем на дебатите, на политическите тези.
Борис Марков: Страхувам се, че като говорим тези неща по този начин се плъзгаме по повърхността на същността на една кампания. И ако искаме да кажем нещо сериозно, с което нашите слушатели наистина да ни чуят и да ни разберат, нещата седят по един доста по-прост и доста по-елементарен начин за излагане. Истинският PR, големият PR, за да бъдат извадени гласовете, за да бъдат подкрепени кандидатите има по едно предизвикателство за всяка една от големите партии. И ще ви го кажа, без да се засяга някой, казвам ви го абсолютно откровено, защото наистина го мисля. ГЕРБ с PR продава, че с трои нещо, което реално не съществува. Вие не строите толкова, колкото го рекламирате. И това е вашият PR. В зависимост от това дали ще излъжете хората, ще бъде вашият резултат. БСП убеждава хората, че няма нищо общо с БКП, което също не е вярно. Въпросът е до каква степен ще ги излъжете, до каква степен хората ще повярват. Кунева… Не, не сме в бяло, всеки от нас има своите грехове, дайте да не лъжем хората. Г-жа Кунева е представена като гласа на народа, което също не е вярно.
Емил Георгиев: Гласът на хората.
Борис Марков: ОК. За Румен Христов подхождаме по различен начин, и това нещо, което ще ви кажа, е, че независимо от резултата на Румен Христов ние нямаме теза, с която да подведем хората, и какъвто и да е той, всеки един човек ще бъде гласувал за него по съвест.
Емил Георгиев: Подвеждате ги със самото участие…
Борис Марков: В политиката трябва да има и морал и хората да гласуват не защото са успели да ги подведат, а защото искат да подкрепят даден кандидат, и това е нашата теза.
Елен Герджиков: Вие казвате, че подхождате по различен начин. Извинявай, една дума. Казват, че подхождат по различен начин спрямо техния кандидат за президент. Те наистина подхождат по различен начин, и то навсякъде в България. Абсолютно по различен начин. Кажете ми кой ви е кандидат за кмет в София?
Борис Марков: В София е Прошко Прошков.
Елен Герджиков: А отношението към Софиянски? Той ви подкрепя на национално ниво.
Борис Марков: Вижте, само вие в ГЕРБ си позволявате да имате някакви лични отношения с кандидатите било то чрез прокуратура, било то чрез…
Елен Герджиков: Кажете каква ви е оценката за управлението на Софиянски в София?
Водещ: Аз ви поканих за PR да си говорим.
Елен Герджиков: По същия начин ще попитам, каква е оценката за управлението на Георги Първанов 10 години, БСП направи ли такава оценка, има ли анализ на това управление?
Жанет Пашалиева: Разбира се, че има. Той е направен този анализ. Едва ли хората в момента ги интересува Софиянски и Румен Христов, но както и да е. Това, което исках да ви кажа, отдавна се опитвам да взема думата, но изглежда, че е почти невъзможно в последните минути. Проблемът Катуница, аз съм съгласна, че това е много важен проблем, съгласна съм. И в същото време не мога да разбера защо представителите на ГЕРБ се опитват да заглушат този проблем и да кажат, че това е криминален случай, има кампания. Да, има кампания, и в кампанията наистина кандидатите за президент и вицепрезидент трябва да си излагат идеите какво трябва да направят и какво ще направят. Примерно нашият кандидат за президент има няколко инициативи, които вече са публично известни. Да вземем гарантираното първо работно място, да вземем инициативата за подписката срещу добиването на шистовия газ. Две инициативи ви казвам само. И към АЕЦ "Белене" да вземем отношението. Това са позиции, които са ясни. В същото време това не означава, че кандидатът за президент, както и политическите фигури не трябва да вземат отношение към проблема Катуница, защото това е много важен проблем. Той е социален проблем. Така че не се опитвайте да го заглушавате. Кампанията е едно на ръка, този проблем Катуница също трябва да бъде в устата на политиците, които трябва да намерят решение. И в крайна сметка се оказва, че проблемът Катуница е заради тази дезинтеграция, която не е само на етническа основа, тя е и на териториална, ако щете и социална.
Елен Герджиков: Това е част от ежедневната работа на политиците, а не е част от кампаниите. Това искам да кажа.
Водещ: Ще посъветвате ли кандидатите да участват в дебати?
Жанет Пашалиева: Ще ви кажа къде се добира до изборите. Защото самият Кирил Рашков излезе с интервю в „24 часа”, в което каза: „Ние подкрепяме ГЕРБ, ние сме се договорили”. И тук излиза въпросът, дали силните мъже не го пазеха…
Елен Герджиков: Дали е вярно първо…
Жанет Пашалиева: Ами докажете, че не е вярно.
Елен Герджиков: да ви докажем?
Жанет Пашалиева: Вие затова го пазихте три дни…
Водещ: Жанет, нали си PR, защо говорите като политици..?
Жанет Пашалиева: Ами защото се подмятат тука едни тези, които са далеч от истината. Аз не мога да не го отбележа това.
Водещ: Ще посъветвате ли кандидатите да участват в дебатите?
Елен Герджиков: Петимни сме да участваме на всякакви дебати с основните опоненти.
Водещ: Меглена Кунева ще участва.
Жанет Пашалиева: Ивайло Калфин заяви желание да участва в колкото се може повече дебати.
Водещ: Г-н Плевнелиев?
Елен Герджиков: Аз го казах няколко пъти и непрекъснато колко пъти да го повторите, че Плевнелиев няма да участва, толкова пъти ще сгрешите, защото ще видите участията по националните медии, които сме предвидили, заедно с всички сериозни кандидати.
Водещ: Алексей петров?
Дария Крайчунова: …ще участва, той даже кани непрекъснато опоненти, за да участват
Водещ: Атанас Семов ще участва ли в дебат?
Александър Димитров: Разбира се, че ще участва в дебат.
Водещ: Плевнелиев ще участва в дебати…
Елен Герджиков: Освен това, искам да подчертая, че не само Плевнелиев ще участва, а и нашият вицепрезидент ще участва в дебати за вицепрезидент, което е, смея да твърдя, че имаме комплексна двойка на допълващи се компетенции, каквато другите нямат.
Емил Георгиев: Не е вярно, има много виден икономист в двойката Меглена Кунева – Христов…
Водещ: Да, всички кандидати са цветни. Добре, казахте, че повечето от вашите кандидати са стискали 2 млн. ръце примерно и повече. 2 млн. са българите, които…
Емил Георгиев: За Меглена Кунева.
Водещ: За Меглена Кунева, добре. 2 млн. българи има във Фейсбук. Ако сега бръкнем във Фейсбук и ви изпратя покана за приятелство кой има Фейсбук профил и страница? Аз знам отговора, но да чуем и слушателите, които искат да се ориентират и ползват Фейсбук. Меглена Кунева активно ползване на Фейсбук.
Емил Георгиев: Много активно изобщо на интернет пространството и общо взето това е главното средство за разпространение на посланието, доколкото в медиите е сложена една, един икономически ценз от много високи такси, за съжаление.
Водещ: Преди избори винаги е така.
Емил Георгиев: Така е, да, но трябва да се замисли НС дали така трябва да бъде, защото това възпроизвежда статуквото. Нищо ново не може да се появи под слънцето, щом няма пари да си плати.
Водещ: Росен Плевнелиев може ли да ни стане приятел във Фейсбук?
Елен Герджиков: Да, разбира се, използваме всички социални мрежи. Искам само едно изречение в тази връзка да отбележа. За мене използването на социалните мрежи е задължително, и в контекста на това, което г-н Георгиев каза, и с оглед на олекотяването на бюджета на кампаниите и с оглед на тяхната популярност сред обществото. Но на мен ми се струва, че те до голяма степен се използват именно като средство за комуникация на предизборните щабове, а не лично на кандидатите. В нашите, опитваме се да бъде по-скоро по-лично посланието там, и по-лична комуникацията. В този смисъл тя не може да обхване абсолютно всичките 2 млн. потребители…
Водещ: Блогъри коментират, че са много доволни от личните послания на Румен Христов. Той отговаря дори на някакви критики, ама така, чат върви.
Борис Марков: Да, да, ние имаме доста сериозна организация в това отношение. Но ние държим Румен Христов персонално да отговаря и затова вървим малко по-бавно и по-трудно в комуникацията, но виждаме какъв е ефектът. Всички споделят, че нашата кампания в интернет е много добра, защото Румен Христов е лично ангажиран с отговорите…
Водещ: Ивайло Калфин лично л и си поддържа Фейсбук профил?
Жанет Пашалиева: Ивайло Калфин има интернет страница, Калфин президент. На тази страница се качват всички негови събития, видеа, всички негови инициативи. Освен това той е активен и във Фейсбук и държа да кажа, че по същия начин лично. Той лично иска да отговаря.
Водещ: Алексей Петров има ли профил във Фейсбук?
Дария Крайчунова: Да, Алексей Петров има профил във Фейсбук, има и страница, което обаче е интересното, на страницата ние решихме да предизвикаме хакерите и предложихме, ако могат, да я хакнат страницата. Смитаме, че тя е направена на такова ниво, че не са в състояние.
Водещ: Хакнаха ли я?
Дария Крайчунова: До момента не.
Водещ: Предизвиквате хакерите да я хакнат…
Дария Крайчунова: До момента не са.
Водещ: Добре, Атанас Семов… А Алексей Петров между другото лично ли си поддържа страницата и си отговаря?
Дария Крайчунова: Много често отговаря лично. Не винаги е в състояние, защото много пътува. Естествено, когато е в състояние и има възможност, той си отговаря лично.
Водещ: Атанас Семов.
Емил Георгиев: Атанас Семов има страница във Фейсбук, не е фен профил, а си е неговата лична страница. Тя надмина лимита от 5 хил. приятели и има втора и трета страница, направени в момента, но си ги поддържа лично. Не иска да си направи фен страница, защото смята, че не е редно така. Държим лични отношения с хората, като веднъж на ден поне, по което и да е време намира на чин да влезе, да види какво се случва и да отговори на колкото се може повече приятели.
Водещ: Един важен въпрос към всички вас. Защо в тези страници, да кажем от всички профили във Фейсбук и другите мрежи няма лични снимки? Всичките са със стискане на ръце, срещи с избиратели, срещи с важни хора, защо всички кандидати за президенти и за кметове, като че ли крият семействата си, жените си?
Борис Марков: Тук вече категорично не мога да се съглася, защото дори в предизборния клип на Румен Христов участва неговата дъщеря. Така че това беше писано по медиите, беше и показано и се гордеем, че кандидатът ни има едно здраво и стабилно семейство. Т.е. Румен Христов е създал стабилно семейство, за да може, една предпоставка за доверието на хората, за да стане президент.
Емил Георгиев: Същото важи и за Меглена Кунева…
Водещ: Тя има снимки от сватбата Меглена Кунева и снимка с майка си. Обабче хайде да видим Росен Плевнелиев има ли лични снимки…
Емил Георгиев: Искам да използвам възможността да поканя нашите слушатели на традиционния петъчен чат от 11 ч с Меглена Кунева. Освен Фейсбук страницата, интернет страницата тя прави лично видео чат всяка седмица от 11 ч, така че могат да се включат нашите слушатели.
Елен Герджиков: Тук нещо по-различно ще трябва да споделя. Естествено Росен Плевнелиев има здраво семейство, всички го знаят това, има три деца…
Водещ: Трима синове, да.
Елен Герджиков: Разкошно семейство има, но имаме категорична позиция, а и неговата лична позиция е, че не иска по никакъв начин да замесва децата си в една кандидат-президентска кампания, защото това е някак си нечестно към тяхното детство. Това би променило отношението към тях на техните съученици, а те участ в обикновено училище, и така би изменило по някакъв начин битието им на обикновени деца. Така че няма да ги видите в никакъв случай нито в рекламни материали, нито по официални страници и т.н. Факт е, че ги има и им се радва като семейство.
Водещ: Ивайло Калфин има дъщеря.
Жанет Пашалиева: Ивайло Калфин има хубаво семейство, има дъщеря, хубава жена, която е и умна. Но ще ги видите, планираме поне в две телевизионни предавания да гостуват заедно, за да могат да покажат на избирателите по някакъв начин отношенията, които царят в семейството.
Водещ: Алексей Петров, семейството на Алексей Петров, коя е жената до него, семейството?
Дария Крайчунова: На Алексей Петров ние също сме малко против този модел, американски модел, до голяма степен се нарушава и спокойствието на тези хора, и на децата, и на близките. Така че при нас също няма да видите изваждането на семейството на Алексей Петров.
Водещ: На Атанас Семов семейството ще го видим ли някъде?
Александър Димитров: Ами тук-тъме вероятно да. Защо отговарям така? Ще ви дам конкретен пример, на откриването на нашата кампания на 18-ти, когато препълнихме зала 1 и направихме митинг-шествие до МС да искаме оставката на Бойко Борисов. През цялото време Атанас Семов водеше за ръка големия си син Марко. Това, което ми направи впечатление, той от трибуната каза, ще довърша, ще започна там, откъдето баща ми угасна, заричам се пред моя син Марко, че няма да спра, докато не постигна нова Конституция в България.
Водещ: Добре, трябва да приключваме вече този разговор. Знам, че можете да спорите още дълго и да си оспорвате стратегиите и тактиките. На финала само да ви питам, по време на изборите се появиха енергийни напитки от предишни избори, сега някой да е измислил нещо гениално, впечатляващо, нов продукт освен тениски, флашки, ключодържатели.
Жанет Пашалиева: Ние разчитаме на качествата на двамата кандидати, не смятаме да ги префасонираме…
Водещ: Прашки ще имате ли?
Жанет Пашалиева: Не смятаме да им слагаме някакви орнаменти, прашки няма да има, ще има представяне в максимално широк план на личностите на Ивайло Калфин и Стефан Даналиво. Това е.
Водещ: Другите щабове?
Емил Георгиев: Естествено разчитаме изцяло на качествата на Меглена Кунева и на Любомир Христов и на посланията, които кампанията излъчва, както и на платформата, която е качена на интернет страницата. Да отбележа, че нито един друг кандидат няма цялостна платформа.
Водещ: Румен Христов.
Борис Марков: Ние взехме едно по-тежко за нас решение, да подходим максимално чисто и коректно към гражданите, слагайки наистина на показ Румен Христов, неговото семейство, за да се види какъв човек е и да бъде подкрепен искрено, без никакъв опит за подмяна или подвеждане на гласа. Колкото толкова, но всичките честни и принципни.
Водещ: ГЕРБ тениски и ключодържатели?
Елен Герджиков: Ние имаме едно голямо попадение, даже две.
Водещ: Бонбони имате вие.
Елен Герджиков: Едното ни попадение се казва Росен Плевнелиев, това наистина е попадение за българската политика, политик от нов тип за България, от който наистина България се нуждае. Човек, който няма нищо общо с негативите от прехода, човек, който е изградил собствената си кариера сам, успял е, работейки в чужбина най-вече, но не работейки на държавни работи, свързани с властта, време е да повярваме и на успелите си хора.
Дария Крайчунова: Понеже всички колеги казват колко трябва да бъдат ясни кандидатите, ако има най-ясен кандидат, това е Алексей Петров. През година и половина цялата медийна, медийната среда го разголи, разсъблече, какво ли не представи от него… Вие може да не искате да го виждате, но той е, и той е всъщност един от кандидатите.
Водещ: Запазената марка на РЗС билбордовете, пак ли ще броим как се стига до Пловдив на 20-ото Яне вдясно.
Александър Димитров: За съжаление, този път е криза и не са чак толкова много билбордовете. Ние, за съжаление, нямаме възможност да направим скъпа кампания като ГЕРБ, затова няма да публикуваме и да правим абсолютно никакви рекламни материали. Разчитаме на хората, от човек на човек, от уста на уста, от врата на врата, пък ще видим на 23-ти.
Водещ: И все пак билбордове имате.
Александър Димитров: Четири в София, което е нищо.
Водещ: Благодаря ви!

Leave a Reply