Половин милион за PR и реклами дава МРРБ

в. Банкер | Ивайло СТАНЧЕВ | 11.02.2012

След като преди месец Министерството на регионалното развитие и благоустройството стана за смях с поръчката за осигуряването на достъпност, публичност и прозрачност на оперативната програма "Регионално развитие", която бъкаше от абсурдни грешки, сега хората на Лиляна Павлова са обявили нов търг. Процедурата отново цели раздаването на стотици хиляди левове за реклами, чрез специално подбрана медийна агенция, която срещу 540 хил. лв. трябва да извърши планиране на печатните издания, да подготви, организира и разпространи публикациите, както и да направи анализ на постигнатите резултати.
Предишният конкурс бе спрян с мотива, че е допусната техническа грешка в обявлението, засягаща срока за изпълнение на поръчката. На практика в документацията бе посочено, че той е 20 месеца, а реалното изпълнение предвижда продължителността му да е 34 месеца. Къде са гледали експертите при подготовката му, а и отговорните лица, подписали се под сгрешените документи, не стана ясно, при все че заради недоглеждането освен време се губят и немалко средства.
Като задължително условие на търга остава популяризирането на оперативната програма чрез високотиражни печатни медии. Но какво разбират чиновниците под "високотиражни" пак не е обяснено. Дефиниция за това понятие няма. Нито законова формулировка. Днес у нас такива са преди всичко т. нар. жълти издания. През последните години именно те се радват на най-голям читателски интерес и съответно имат най-голям тираж. А доколко са подходящи за рекламирането на оперативните програми всеки сам може да прецени.
Хубаво е, че поне примерният списък на медиите, които трябва да бъдат обхванати от анализа на избраната медийна агенция, е актуализиран. В него вече не фигурират "Кеш", "Експрес", "Гласове" и др., които отдавна не се издават, но първоначално бяха включени в схемата. Този път са останали само "24 часа", "Труд", "Сега", "Капитал дейли", "Класа", "Монитор", "Стандарт", "Новинар", "Телеграф", "Дума", "Земя", "Република", "Капитал", "БАНКЕРЪ" и "Преса". А към посочените в първия търг специализирани печатни издания "Строителство Градът" и "Строителство имоти" е добавен и в. "Строител". Предпочетените регионални вестници пък са: "24 часа" – Бургас, Варна и Пловдив, "Дневен труд" – Бургас, Варна и Пловдив, "Струма", "Черноморски фар", "Бургас – днес и утре", "Черно море", "Борба", "Конкурент", "Вести", "Добруджанска трибуна", "Марица днес", "Бряг", "Утро", "Сливенски новини", "Старозагорски новини", "Новинар – Юг" и "Шуменска заря".
Сред включените списания също има промени. От първоначалния списък са останали само "Businessweek", "Мениджър" и "Тема", а на мястото на "Банки, Инвестиции Пари", "БМ", "ПИК" и "Твоят бизнес" са сложени "Икономика", "Форбс" (България)" и "България он еър".
Изискването изпълнителят да предложи и включи два международни високотиражни вестника, както и две международни специализирани периодични печатни издания, ориентирани към политиките на Европейския съюз, е отпаднало изцяло. Вместо това служителите в министерството направо са записали, че реклами трябва да се публикуват и в Economist, и Financial Times. Какво пък, нека и по света да разберат какви ги вършим ние с оперативните програми и регионалните развития.
Въпреки критиките в условията на конкурса е запазена една много важна "вратичка", която развързва ръцете на избраната медийна агенция да пренасочни парите към точно определени издания. Причината е, че при необходимост (без да се казва какво точно) въпросният списък може да бъде актуализиран, допълван или съкращаван по предложение на изпълнителя и след одобрение от възложителя. С други думи, нищо не пречи, след като направи анализа си, въпросната агенция да "убеди" министерството, че не тези, а други вестници и списания биха били по-подходящи за "каузата".
Всъщност, в чии ръце ще е изборът ще разберем най-рано на 15 март, когато ще бъдат отворени техническите оферти на кандидатите. Иначе изискванията за участие в търга не са никак високи. Необходимо е да се докаже поне 450 хил. лв. оборот за последните три години, изпълнени договори за сходни услуги на стойност над 110 хил. лв., както и списък с необходимия квалифициран персонал – ръководител и двама ключови експерти.
***
Изисквания
ПР публикациите и рекламите на оперативната програма "Регионално развитие" е необходимо да се подготвят в срок до 48 часа след подаването на заявка от регионалното министерство. Одобрените материалите следва да се публикуват на 3-та, 5-та или друга вътрешна страница, като задължително имат отправка и на първа страница. Размерът на публикациите в националните медии не бива да е по-малък от половин страница. Когато текстът е придружаван със снимка, тя не трябва да надвишава 50% от общия му размер.
***
Текст под снимка
Търгът за популяризирането на програмата “Регионално развитие" засега не притеснява министър Лиляна Павлова.

Стр. 22

2 Responses to “Половин милион за PR и реклами дава МРРБ”

 1. Александър Александров Says:

  Абе аз ли бъркам, или според Закона за обществени поръчки в обявленията за търгове не може да фигурират конкретни търговски марки???

  И аз ли бъркам, или цитираните по-горе имена на издания всъщност са търговски марки???

  Не трябва ли, вместо това да има само изисквания за тиражи, аудитории, типове читатели – такива неща?

 2. Sent Major Says:

  И според мен не е нужно позоваването на конкретни марки, а на техни характеристики.

  А това с несъществуващите издания в първото издание на търга е смешно!!!

Leave a Reply