Попове под строй водят предавания в православната тв

Твоят ден, Пловдив, Пазарджик, Смолян | Елица КЛИДЕВА | 2010-02-12 

Ще разясняват чрез интернет евангелия

Свещеници пишат трескаво слова и репетират поведение пред камера. От понеделник по график ще просвещават от екрана в предаването "Слово на пастира" по новостартиралата Пловдивска православна телевизия. Не са минали курс по журналистика, но са благословени, описа професионалните им умения Дядо Николай.
Вчера той представи медийния си проект, който тръгна с фалстарт поради технически проблем. По план трябваше програмата да стартира в 9 ч. с онлайн литургия от храма "Св. Марина", но се оказа, че не може да се влезе в интернет портала. По обяд митрополит Николай направи специална молитва ангел-пазител да спира противодействието на медията и да дава мъдрост, сръчност и умения на екипа.
Българската православна църква следи техническите достижения и благоразумно се възползва от тях, обясни владиката идеята си да превърне интернет в амвон за проповеди и просвещение. Целта му е в мрежата, където хората прекарват много време, да има място за блага вест, проповед, разясняване на празници. Така иска Божието слово да стига до селища без поп и църква, както и до болните хора.
Владиката нарече начинанието скромно. Няма амбиции да съперничи на други медии, а да отразява богослужебния живот. Още мисли дали да пуска реклами.
Програмата ще започва в 8.30 ч. е богослужение, което ще се излъчва директно от различен
храм. Веднага след това е предаването "Блага вест". В него свещеници на прост език ще тълкуват евангелските текстове, звучали в службата. От понеделник по график поповете ще се редуват пред камерите и в "Слово на пастира". След техните думи ще се излъчва филм,свързан с вероучението, отношението към Бог, историята на християнството или за световното духовно наследство. Той ще се повтаря следобед за работещите.
В края на програмата пак ще се излъчва онлайн от църква. В делник финалът ще е т. нар. малко по-вечерие, което се извършва от монахините.
В програмната схема ще се включат и миряни, увери отговорният редактор Евелина Здравкова. Директор е архимандрит Арсений.
Сайтът, от който се излъчва телевизията, дава възможност за онлайн разходки из храмове и манастири. Други рубрики са новини,църковен календар, семинарията, неделна проповед, вероучение. Владиката лично ще отговаря на въпроси
Телевизията се финансира изцяло от Пловдивската митрополия.
Митрополит Николай целуна кръста и прочете молитва за екипа си на старта на Пловдивска православна телевизия, която ще се излъчва чрез интернет.

Стр. 3

 

Leave a Reply