Пощенска кутия

в. Торнадо | Огнян СТЕФАНОВ | 08.01.2011

Между журналистическия удар и "мократа поръчка" понякога границата е доста тънка.

Поредният медиен скандал показва точно това. Ръководство на в. "Галерия" пусна в общественото пространство записи на разговори между Симеон Дянков и Ваньо Танов, засягащи Цветан Цветанов. Танов недоволства от Цветанов, обвинява го за водене на популистка политика и защита на фирмени интереси. Премиерът Борисов обяви, че ще "разчопка" изреченията, касаещи покровителство на МВР над определени фирми.
На втори план остава въпросът каква е всъщност заслугата на "галеристите"? Скандалът плод на журналистическо разследване ли е? Нищо подобно. В потайна доба, докато Явор Дачков, зам. главен на "Галерия", си е пиел ичкията или е отмарял след напрегнатия трудов ден, някакъв фантом пуснал в пощенската му кутия флашка със скандалните записи. Че в коя друга, след като само тази медия остана честна и доблестна… Номерът може и да мине, но само пред хора с умствения капацитет на скумрия. Макар че u на скумрията вече п е ясно как става номерът с флашката
Това не е първият случай, когато в пощенската кутия на Дачков се "откриват" – ах, каква изненада – документи, които би трябвало да са в сейфа на съответните служби. Но то няма и как да е другояче, след като става дума за вестник, сърдечно и финансово близък до Алексей Петров.
Известно е също, че бившата съиздателка на "Галерия" Зоя Димитрова е подсъдима по обвинения за разгласяване на класифицирана информация. Зоя Димитрова бе говорител на бившия шеф на ДАНС Петко Сертов.
Името на в. "Галерия" пък е взаимствано от едноименната разработка на ДАНС, в която бяха подслушвани и следени политици и журналисти по времето на Станишев, Първанов, Сертов и А. Петров.

На такава перверзия и Лаврентий Берия би завидял

Днес "Галерия" се изживява като опозиционна медия, а Петров като политически репресиран и кандидат за президентския пост. В тяхното си огледало очевидно мутрата изглежда народен трибун, а "пощенската кутия" – журналистически триумф. Дори адвокатите му знаят за какво става дума, но заявяват: "Обвиненията трябва да се докажат". Не казват, че Петров е чист, а че трябва да се докаже, че е мафиот,. И са прави, защото по-добре от всеки друг знаят, че съдебната ни система е пробита кофа.
Премиерът Борисов и вицето Цветанов обаче определено имат вина за това на обществото да се натрапват образи от кривото огледало. В Шенген не ни искат и заради подозренията, че в България нерядко тайните стават достояние на неподходящи типове. Това кранче Борисов и Цветанов трябва да затворят най-после. От друга страна, многобройните акции и арести не доведоха до съдебни процеси и присъди. Поне досега. В Брюксел не гледат с добро око на това, а в България хората махнаха с ръка, изгубили надежда, че някога справедливостта ще настигне крадливи министри и отявлени бандити. Греховна е и правосъдната система, която упорито се прави на девица, оказала се по случайност на Околовръстното с разголен задник. Крайно време е трите хиляди агенти от ДАНС, хилядите полицаи, спецовете от ГД-БОП и бог знае още колко служби, да покажат някакъв КПД.

Само с подслушвания няма да стане

Нужни са анализаторски групи, хитроумни, но безшумни операции, агентурен апарат и упоритостта на римски пехотинец. Компромис никому!
Излезлите от пощенската кутия на Дачков телефонни разговори също трябва да бъдат анализирани внимателно. Има смущаващи моменти в тях. Как така Ваньо Танов връща обаждане на своя министър Дянков, но не го пита за какво го е търсил, а започва да излага личните си терзания. Дори вметва, че сигурно е подслушван, но това не му пречело да бъде открит. И следва някаква объркана тирада, която Дянков успява да прекъсне два-три пъти с кратки реплики, че е важно те да си вършат работата, а не кой какво говори. Значи връщаш обаждане на своя началник, но не питаш за какво те е търсил, а му се изповядваш, съзнавайки, че изповедта ще стигне и до други уши. Ваньо Танов едва ли е чак толкоз… макар, че би могло, погледнато биографично.
Възможна е и друга версия. Краката на митническия шеф Танов се клатеха още през лятото, но по някакви причини той оцеля. Днес обаче излиза наяве негово притеснение отпреди половин година, че е спиран да работи по контрабандата на горива. Има ли връзка между тези неща и, да речем, разработката "Шейх" отпреди три години, когато Танов напусна поста шеф на ГДБОП с оплакването, че тогавашният министър Румен Петков и кръгове около президента Първанов спъвали разследването на контрабандата с петролни продукти. За едно и също нещо ли става дума? И защо Танов не е потърсил премиера Борисов?
И трета версия си пробива път. Танов е бил агент на Шесто управление на ДС още като студент. Това го прави несигурен за поста след скандалите с досиетата на дипломатите. Дали пък шефът на митниците не е решил да си тръгне като жертва, облечена в бяло на фона на злия магьосник Цветанов. Елементарно, Уотсън, ще кажете, но тя, милиционерската логика, дотам се простира.

Покрай Тановите вайкания обаче излязоха някои доста важни неща и премиерът ги посочи ясно.

Първото. Скандалът с лайнян привкус и цвят не е насочен просто срещу правителството, а срещу приемането на България в Шенген. Това вече е въпрос и на национална сигурност, което ще рече, че са наложителни адекватни решения и действия. Освен това новините от Дачковата "пощенска кутия" първи коментираха Сергей Станишев и Румен Петков. Разкритията не били ги изненадали, което сякаш доказва изреченото от Румен Овчаров преди време, че проектът Яне Янев и P3C са рожба на среди в БСП
Оттам до щаба на Алексей-Петровата революция е една крачка. Което може и да не е краят на държавата, но е краят на илюзиите, че сме нормална държава.
Второто знаково нещо, което съобщи премиерът, бе, че Патрашкова обядвала със собственика на bTV и го уведомила за готвения скандал. Предупредила го също, че телевизията трябва широко да отрази нейните изяви по този повод, което и стана. Собственикът на bTV обаче чак след известно време разказал на премиера за обяда и задаващата се буря. Хубав триъгълник се получава, а Патрашкова от хипотенуза се превръща в институция, което ни хвърля директно в света на Стивън Кинг… Ето как с лостовете на манипулацията и дезинформацията се подменя цялата медийна философия, само и само да се представи един пълзящ преврат като политическа кауза. За вид терор ви говоря, ако не сте ме разбрали, при това в най-уродлив вид, когато дори медии се използват като тояги за убиване на общественото съзнание
И ако авторите на този мрачен сюжет имат своите аргументи в полза на реализацията му, то и останалите хора имат такива, за да се противопоставят. Само чесън, остър кол и кръст обаче няма да са достатъчни. Ще трябват и някои прозаични неща като малко смелост, за да се изрекат на глас неща, които отдавна се знаят. Ще започна с това, че докато се разиграва водевилът "борба за справедливост", в редакцията на "Галерия" се дават указания кои хора по списък да бъдат омаскарявани и да се търсят компромати срещу тях (освен Борисов и Цветанов присъстват и журналисти). В друга, близка до Алексей Петров медия, пък шефовете са отишли още по-далеч и заплашвали с физическа разправа журналисти, подслушвали телефоните им, следили ги къде ходят и с кого се срещат, записвали какво се говори в редакцията. Неотдавна самата Патрашкова шантажира банкерката Петя Славова, от която се искало да принуди един от свидетелите срещу Петров да се откаже от показанията си. Говори се, че същият човек май е изчезнал, вероятно недостатъчно сигурен, че държавата ще го опази. Прокуратурата кой знае защо (а може би се знае защо) се направи на разсеяна по случая. И точно тези хора се представят за пътуващия проповедник.
Гуруто на пиара Хауърд Рубинщайн казва: "Когато си в криза, трябва да се съсредоточиш върху истинската причина за ситуацията". Ето това трябва да направим, за да сме наясно, че се опитват да ни сочат правилния път и да ни учат на морал дълбоко неморални типове. Обществото ни е в криза отдавна, държавата също. Затова трябва да сме наясно, че се опитват да ни пробутат птеродактил за пойна птичка. Ако приемем тази лъжа, следват разпад и край. Ние решаваме.

Стр. 14

One Response to “Пощенска кутия”

  1. Берия Says:

    Няма по-жалко и по-смешно същество, което иска да е журналист от Огнян Стефанов. Този подмазвач на олигарсите Илия Павлов, Младен Мутафчийски, на мутрите Маджо и Брендо е всичко друго но не и журналист. Очевидно обаче в България всичко е възможно. Дори двойникът – интелектуален и физически на Митьо пищова да се изявява като журналист.

Leave a Reply