Познати лица поеха управлението на “Труд” и “24 часа”

в. Пари | 21.02.2011 | 00:01 | Стр. 3

Димитрана Александрова и Данка Василева ще определят редакционната политика на двете най-тиражирани издания

Жени оглавиха вестниците "Труд" и "24 часа". Димитрана Александрова е новият главен редактор на "Труд", а Данка Василева пое управлението на "24 часа". Новината за избора на новите шефове дойде по-рано от очакваното. В началото на годината беше обявен конкурс за нови главни редактори, който трябваше да продължи до края на февруари. Всеки от кандидатите трябваше да изпрати концепция за развитието на вестника, за който кандидатства.

Нови-стари зам. главни
Първите заместник главни редактори на двата вестника няма да се променят. Втората по важност фигура в "Труд" ще продължи да бъде Никола Кицевски, който години наред определяше редакционната политика почти наравно с Тошо Тошев. Кицевски беше избран от новите собственици да ръководи временно изданието след отстраняването на Тошев. Зам. главен редактор на "24 часа" ще остане Борислав Зюмбюлев. Той беше човекът, който също управляваше вестника, докато траеше конкурсът от януари досега.

Кой кой е
Димитрана Александрова е била главен редактор на в. "Сега", отговорен редактор в "Капитал", а за последно е работила в списание "Мениджър". Данка Василева е била зам. главен редактор на в. "Сега", първи зам. главен редактор на в. "Монитор" и главен редактор на в. "Експрес", чийто собственик беше Любомир Павлов. В момента Павлов е един от собствениците на изданията във "Вестникарска група България" и председател на издателския борд на групата.


Посока

Преди време пред в. "Пари" единият от членовете на издателския борд на "Вестникарска група България" и управител на фирмата собственик "БГ Принтмедия" Христо Грозев сподели, че новите главни редактори ще имат задачата да върнат двете издания към първоначалния замисъл – "24 часа" да бъде градски ежедневник, преследващ по-млада аудитория, а "Труд" да бъде по-социален, с по-зряла читателска таргет група. Първоначалните стратегии, определени след купуването на двата вестника от бившите собственици – германската група WAZ, не са били следвани докрай. През годините ежедневниците бяха поставени в конкурентна среда един спрямо друг.

Стр. 3

Leave a Reply