Познатият тв фактор

в. Банкер | Михаела ПАВЛОВА | 31.08.2013

Есенният тв сезон е на прага и четирите национални телевизии се готвят трескаво за него. По екраните вече е блъсканица от промоционални клипове, които провокират очакванията на зрителя. Мобилизирани са всички арсенали – от продуцентите до водещите. Разпределението на силите е приблизително такова: bTVще заложи на продълженията на успешните си (а и не съвсем успешните) сериали, ще прибави към програмната си схема и няколко нови предавания – предимно игри и риалита.
На "Нова телевизия", макар че беше пионер в българските сериали, този жанр определено не й се отдава. А пък и не умее да рекламира тази си продукция достатъчно мащабно. Затова ще се облегне на вечния си коз – риалити формата "ВИП Брадър" – N-ти сезони второто издание на музикалното шоу Хfactor.
По същото време и една друга телевизия – ТВ7, също ще забавлява аудиторията с музикално риалити, само че под наименованието "Музикална академия". Държавната БНТ пък, която винаги се оплаква, че не й стигат парите, се е отказала от такива трудоемки проекти. Затова най-накрая ще представи сериала "Четвърта власт". А снимките на най-гледания й през последните години сериал – "Под прикритие",ще започнат в началото на септември в курорта Свети Влас. Така че едва ли ще добият вид на готов продукт преди Нова година. По правило есенният тв сезон е най-силният и най-важният за телевизиите
за привличането на рекламодатели
до края на годината. Затова те го стягат с най-много концентрация и разхищения. Дали обаче есента на 2013-а г. ще бъде успешна, зависи от реализацията. Тъй като между редовете на предстоящите нови проекти се чете, че те едва ли ще са нещо невиждано до момента.
За някои от тях даже отсега може да се обзаложи човек, че ще бъдат евтина имитация на оригиналите си. Например "Това е цената" има авторитета на най-успешната и популярна тв игра в световен мащаб, която ще тръгне от праймтайма на bTV от септември. Целта на участниците е да отгатват цените на различни продукти, за което ще бъдат компенсирани с парични и предметни награди. Оригиналният формат е на FremantleMedia и българският зрител трябва да е безкрайно благодарен, че най-накрая ще гледа побългарен вариант на тази толкова успешна игра, създадена още през 1956 година. От разпространената информация излиза, че bTV е изключително горда, че е успяла да вземе правата върху The Price is Right. Тя, казват ни, разчупила стереотипа за телевизионна игра тип викторина (най-вероятно това е станало през 50-те години, но няма значение), в която победител често бил този, който знае най-много факти. В "Това е цената" обаче това познание изобщо не било достатъчно, тъй като изисквала и съобразителност. И бързо мислене, известна доза късмет и много чувство за хумор, предупреждават от bTV. Както се казва, все неща, които в "Стани богат" никак няма да ти помогнат да стигнеш до големите пари. Затова не било случайно, че "Това е цената" била най-гледаната тв игра в САЩ. Ако навръх 60-ия си юбилей продължава да се върти и в българския ефир, в което силно се съмнявам, сигурно ще влезе завинаги в ТОП 10 телевизионни игри ветерани. "Това е цената" е показателна и за българските продуценти – определено имат усет към най-актуалните продукти на пазара, които проучват и проверяват с десетилетия.
Като най-забавната скрита камера, използвана в България, рекламира същата телевизия друг свой нов продукт – авторското комедийно риалити "Нищо лично". В него щели да участват и известни личности като Емо Чолаков и Владимир Каролев, и лица, които изобщо не се появяват по екраните на медиите, а също обикновени граждани, непознати за публиката. Изпълнителният продуцент Радост Драганова и нейната компания Q2 предвиждат също нещо "невиждано" – във всяко издание на "Нищо лично" звездата тотално да обърква или напълно непознати хора или близък приятел или колега, а след това всички оживено да коментират случилото се в студиото. Явно екипът никога не е гледал или пък нарочно е пропуснал "Сладко отмъщение". То нямаше пред себе си гръмкото и модно определение "комедийно авторско риалити". Но въпреки че не беше безкрайно лошо, бързо се изчерпа – започна да прави "сладки отмъщения" на едни и същи известни личности у нас и отиде в телевизионната история. Може би "Нищо лично" няма нищо лично към "Сладко отмъщение", въпреки че ще го прекопира от А до Я. За водещ е набеден поп певецът Миро, който от години се лута насам-натам по различни проекти и почти заряза музикалната си кариера.
Далеч по-обещаващо звучи "промото" на първата по рода си платформа за своеобразен референдум, в който хората ще решават чрез гласуване различни социални и морални казуси от реалния живот. Това може да стане в проекта, в който зрителите ще пишат края на историята – Vox Populi. Всеки епизод ще представя филм с отворен край и ще разказва човешка история с морален конфликт. Чрез реални сюжети за любов, за престъпления, за семейни и социални отношения филмът ще отправя към зрителите въпроса как трябва да постъпят героите на финала на историята. На живо в студиото водещият ще разяснява възможните решения на етичния конфликт. В края ще се излъчи финалът на историята, избран от най-много зрители. Продуцент е bTV Studios. Vox Populi е по лиценз на Rede Globo, а оригиналното му заглавие е Voce Decide.
За гвоздей в есенната си програма bTV е набедила и "Щипка сол". В кулинарното предаване аудиторията ще трябва да приготвя тристепенно меню за четирима. Полезни трикове ще показва световноизвестният топ готвач Силвене Роу. Рецептите щели да бъдат предварително публикувани онлайн и да могат да се приготвят с продукти, налични в супермаркета.
Сред най-очакваните нови заглавия на най-голямата телевизия може би е риалити форматът "Африка: Звездите сигурно са полудели", което ще наподобява "Сървайвър". В него отново "звезди", както ги нарича медията, ще бъдат изправени пред физически изпитания, както и пред задачи, свързани с обмяна на култура и опит. Снимките на Черния континент вече са стартирали, а хора от екипа издават, че много от физическите предизвикателства са се оказали трудни и опасни, но участниците не са се поддали на страховете си. Само за пет дни престой в Африка са посетили три държави. Във всички предизвикателства се включвали и водещите Яна Грудева и Антон Хекимян.
Два мащабни риалити формата стяга "Нова тв"
Поредният "ВИП Брадър" ще се снима в стъклена къща, която ще бъде поставена в центъра на София, а брадърите няма да преспиват там. В екипа си правят ПР-експерименти, като непрекъснато забъркват популярни лица като кандидати, а част от тях после уж се отказват. Когото и да вкарат вътре обаче, предаването се гледа. Въпреки конкуренцията или може би напук на нея. Идеята за стъклената къща също не е нова извън България. Но както стана ясно, продуцентите у нас прилагат чуждия опит по-внимателно, без да бързат.
След неособено очаквания успех на Xfactor Нова тв стяга втори сезон на музикалното риалити. То определено беше сред най-добрите й попадения през 2011-2012-а. За доказателство – Сани Алекса, Мария Филева,Богомил, Ангел и Моисей, както и победителят Рафи са между най-известните и търсени имена от поп музиката у нас. Това шоу най-накрая прекъсна традицията да превръща откритията си в мимолетни артисти. Вместо това успя да ги реализира и след тв финала. Затова второто му издание определено се чака с интерес. Водещите са си все същите – Алекс Раева и Мария Игнатова. Ще има нови ментори, които трябва да открият новите таланти.
Подобна цел ще има и музикалното риалити на ТВ7 -
"Музикална академия"
чийто продуцент ще бъде "Междинна станция" на Иван Христов и Андрей Арнаудов. Предаването ще продължи три месеца, а част от реализацията му е поверена на музикалния директор Графа. Сто хиляди лева е голямата награда, водещи ще са Иван и Андрей и ще се редуват с Део.
Казват, че когато почнат да ти обясняват идеята на някое предаване, по-добре е да смениш канала. Все пак ето какво обещава екипът на "Музикална академия" – основната идея била сблъсъкът между миналото, настоящето и бъдещето на българската музика. В шоуто ще се състезават три групи изпълнители: музикални легенди, обичани от няколко поколения българи, най-актуалните звезди в момента и неизвестни таланти, които не са имали шанс за изява досега. След опита си с "Къртицата" продуцентите ще приложат отново бигбрадърски номера, като затворят участниците под един покрив, където ще се подготвят за концертите си. Преди години "Нова тв" направи подобен формат, който обаче не беше особено успешен и не доживя втори сезон.
"Следващият, моля" е другото голямо заглавие в програмата на ТВ7 от есента. То пък предлага възможност за спечелване на 222 000 лева. Форматът е българската версия на световното шоу NEXT ONE, чийто оригинал пък е на холандския гигант Endemol. Тв играта ще се излъчва у нас веднъж седмично в праймтайма, а негов продуцент е Superfly Productions. Според правилата играчите се редят на опашка на сцената, преди да приложат знанията си, като отговарят на въпроси за определено време. В помощ на водещия и на участниците ще бъдат Маестрото, медицинска сестра, учителката, бабите от Банско и др.
Някогашната манекенка и депутатка от "Новото време" Юлияна Дончева ще води по ТВ7 предаването "Пряка демокрация". Фолкпевицата Алисия пък ще замести колежката си Кали в друго предаване на същата медия – "Споделено с…". Камелия през есенния тв сезон ще "прескочи" в "Нова тв". Тя ще бъде водещ на новото риалити предаване "Марс и Венера" и ще помага на участниците в него да намерят половинката си.
Може би най-впечатляващи през предстоящия сезон ще са
сериалите
Те няма да са много нови като заглавия, но ще продължат сюжетите от предишните сезони. Като например "Фамилията" по bTV. Там отново ще се разказва за плетениците между политика, пари и власт, с познати актьори като Стефан Данаилов. На повече зрители ще разчитат и тийнейджърската история "Революция 2: Секс, лъжи и музика", а също комедийната "Столичани в повече". ТВ7 ще отвърне на предизвикателствата с втория сезон на историческата сага "Дървото на живота", а БНТ ще излъчи дълго рекламирания сериал "Четвърта власт". Част от актьорите в него са "заети" от екипа на "Под прикритие" и "Стъклен дом".
Проблемът на телевизиите обаче остава – в повечето случаи се опитват да пробутат продукции, които на Запад отдавна им е изтекъл срокът на годност, обявявайки ги за нещо феноменално, или пък да пускат уж авторски свои проекти, които са си чисто копиране. Лошото е, че подценяват паметта и естетическите критерии на зрителя. А той не прощава.

Стр. 43

Leave a Reply