PR бизнесът във възход заради социалните мрежи

МЕНИДЖЪР.NEWS i 23.08.2010

Както все друг маркетингов сектор, PR индустрията също беше ударена от кризата през 2009 г., отбелязва AdvertisingAge. Сега този вид бизнес се възстановява с бързи темпове, до голяма степен благодарение на социалните мрежи. Те помагат на пазара с имидж не само да оцелее в кризата, но и го стимулират да процъфтява.

Рекламодателите вече търсят професионална грижа за ефективното присъствие в дигиталните медии. Затова PR агенциите получават повече поръчки. Връзките им с маркетинговите директори стават по-близки. Открива се нов бизнес канал за пренос на маркетингови съобщения в интернет.

В САЩ например 75% от шефовете на 59 големи маркетингови агенции заявяват, че през 2010 г. този нов бизнес канал е по-силен от година по-рано. Специалистите обясняват задвижването с приемането на социалните мрежи от повече клиенти и засилването на ефекта от рекламата от уста на уста.

Приходите от PR в Щатите през тази година са с 3% по-големи, достигайки 3.4 млрд. долара. Прогнозирата е, че до 2014 г. PR пазарът ще се активизира до годишен приход от 4.4 млрд.

Оригинална публикация

Leave a Reply