PR ефективността и медиите

сп. Sign Cafe | Стоян СТОЯНОВ, гл. редактор на www.PRnew.info | 03.08.2011

КОИ СА УСПЕШНИТЕ КАМПАНИИ С ОТЛИЧНО МЕДИЙНО ОТРАЗЯВАНЕ?

Тук можем да разгледаме няколко обобщаващи примера за успешни PR кампании:

1. ПРОФЕСИОНАЛНИТЕ КАМПАНИИ
Оправданието, че всичко зависи единствено от размера на рекламните бюджети за кампанията, са неточни и често нелепи. Професионалистите знаят и могат да намерят доброто място в медиите.
Кампанията на PR агенция Anettevents "Unibet – от играчи за играчи" е христоматиен пример за това, как с отлична идея, изключително професионална реализация, малък бюджет и никаква реклама можеш да привлечеш вниманието на медиите и на техните потребители. Въпросът, на който трябваше да заложат любителите на мисловната надпревара, бе "Кого Боряна ще целуне пръв в новия сезон (на сериала "Стъклен дом")? Касабов-син или Касабов-баща?". Интересът към героите от сериала се пренесе много ефективно и върху проекта на Unibet. Логично, същата кампания спечели една от сериозните конкурсни категории на PR Приз 2011.
Друг добър пример за изключително добро медийно отразяване бе проектът за публични комуникации на екипа на държавната "Национална компания за железопътна инфраструктура" за решаване вътрешнокомуникационни проблеми, отново победител в PR Приз 2011. Списъкът с участия на представители на компанията в различните медии, публикациите и отразяването са наистина впечатляващи, а техният тон е предимно информативен и позитивен.

2. ОБЩЕСТВЕНОПОЛЕЗНИТЕ КАМПАНИИ
Това, че една кампания е полезна за обществото или решава проблеми, вече не е никак достатъчно, за да попадне успешно в медиите. Когато обаче съберем няколко важни фактора в "кошницата" на проекта, а именно – решаването на важен проблем за обществото, подкрепа от страна на компания от големия бизнес, маркетингов бюджет и отново PR професионализъм, медийното отразяване може да бъде изключително успешно.
Примерите за отлични кампании са много, но бих посочил две.
Кампанията на Сдружение "Културни проекти" за преоткриването на България и нейните малко познати красоти и съкровища, подкрепена от Обединена българска банка, е медийно атрактивна, включва активното партньорство на водещи медии, ангажира лично и журналисти, които се интересуват и отразяват сектора. В резултат на това повече от две години темата е във обществения фокус и все повече обикновени хора пътуват, търсят и предлагат своите любими места в България.
Дългогодишната кампания на All Channels Communication "Срещу рака на гърдата", осъществена с подкрепата на AVON, е другият успешен пример за устойчива и успешна инициатива, която постига своите цели и ангажира общественото внимание с помощта на медиите.

3. МЕДИЙНИТЕ КАМПАНИИ
Да, медиите в България често имат кампании, които впрягат сериозен медиен ресурс, и постигат успешно своите цели. Обикновено проблемът тук е, че конкурентните медии неглижират тези проекти, а често ги и бойкотират.
Спорът, дали PR-ът, или рекламните дейности са по-ефективни по отношение на медиите, е стар може би "колкото света". Най-добре обаче е да ги използваме и двете – активно, с мисъл и подобаващ бюджет. Реалностите за медиите, както и за PR специалистите, обаче са различни. Особено в последните кризисни години бюджетите, насочени към медиите и включващи партнъорства, реклама или платени съобщения, са оскъдни и все недостатъчни. Поне според собствениците на медиите, които постоянно оплакват официално или "под сур-динка" своята нерадостна съдба.
Най-актуалният пример от последните седмици са двете (почти идентични) кампании, поруляризиращи две нови таблоидни ежедневни издания – "България ДНЕС" и "Всеки ден". Самият факт, че нови медии (вестници) се раждат и се полагат сериозни ресурси и усилия, за да бъдат наложени, е похвален и радващ. Но реалността показва, че успешната медийна кампания е по силите единствено на големите и силни медийни групи. Какво виждаме в двете паралелни медийни кампании – генериране на новини за двете издания предимно в близките им медии (от същата група), дуел на рейтинги и изследвания на тиражи и четаемост, скъпоструващи рекламни кампании. В крайна сметка – медийното отразяване е впечатляващо. Доколко е успешно – все още е рано да се каже.

4. ДРУГИ КАМПАНИИ
Без други не може.
Имаме доста примери, които не могат да бъдат категоризирани, но постигат впечатляващо медийно отразяване и то се дължи на точно избрания момент, добрите контакти с медиите или с участието на интересни личности в своите кампании.

КАКВО СЛЕДВА?

Чакат ни интересни времена. В които професионализмът, раждането и успешното реализиране на добри идеи, както и отличното познаване на спецификата на медиите в България ще бъдат водещи. Убеден съм.
‘ Авторът е председател на журито на PR Приз 2011

Стр. 67

Leave a Reply