PR експеримент 3 | Алекс Кръстев в PR everyday life

petya-georgieva.blogspot.com I Петя Н.  ГЕОРГИЕВА I 2010-03-15

Здравейте,

PR специалистите обичат много да говорят, а професията е една от любимите им теми за разговор. :) Това го потвърждава гостът на PR експеримент PR everyday life за тази седмица – Алекс Кръстев.

Александър Кръстев е от онези PR-и, които са "отмъкнати" от сферата на журналистиката. Според него вероятно за щастие, «кражбата» на века се случва във втори курс още преди той да се заеме сериозно с първата си страст – спортната журналистика – и благодарение на Медийния панаир. Сега обаче е в стихията си, когато става въпрос за организацията на събития, свързани със спорта (ще го видите по време на една от водещите регати у нас Kaliakria Cup, а за спортните дискусии по време на Медиен панаир 2009 с ентусиазъм срещна студентите с 5 от най-добрите спортни журналисти у нас за последните 20 години).

В момента той работи в PR агенция PRoPR. Но също така, познаваме Алекс и като създател и главен редактор на водещия сайт за книги и четене "Аз чета", който лично аз следя доста редовно с голямо любопитство.

Имам още какво да разкажа: Алекс е и автор на електронно издание, посветено на ползването на бизнес социалната мрежа LinkedIn за PR цели. А и е част от блогосферата вече пета година, така че съм убедена, че се чувства доста удобно в рамките на този блогърски PR експеримент.

Алекс описва работата си през седмицата с интерес и ентусиазъм, все едно разказва приказка. Обеща ми да не дава определение за PR чрез асоциации със сладолед, както го прави героят на Арън Екхарт в любимия на всички "Thank You For Smoking". Но пък сама виждам разнообразните му интереси, които сякаш са характерни за повечето от нас, работещи в PR сферата.

Ден първи:

Започва една красива седмица. За много от хората 8 март е соц-празник, но какво пък – жените трябва да са винаги щастливи (мъж, че и PR…), затова поредният повод идва навреме. Пожеланията започват още от полунощ и са не само за любимата жена и майка #1.
Понякога ми се иска да се занимавам с PR на транспортна компания… Страхотно предизвикателство, особено ако живееш в град като София… Изпускам за точно 30 секунди правилния автобус, който би ме смъкнал до центъра преди голямата вълна на снежното задръстване. Честит първи осмомартенски сняг. Тези 30 секунди костват допълнителни 30 минути в задръстванията… Но пък има време за хубава книга (нали една от ключовите фрази е и "Аз чета").
В PRoPR се обръща специално внимание на сутрешния преглед на печат, и този път е мой ред. Част от новините са важни и се пращат веднага на клиентите. Все пак една от функциите на PR е да подготвя клиентите за случващото се в комуникационното пространство и да анализира евентуалните възможни развития. От тази гледна точка пропуснатата новина понякога може да бъде фатална. А презастраховането е желателно :)
Ето че вече целият екип е в офиса и е време за сутрешното събиране. Стои си ни красивата дума "летучка" – журналистическият вариант на "планьорка". Рано сутринта съм напомнил, че дамите в офиса не трябва да остават без цветя, затова и не се случва тази несправедливост. Обобщаваме докъде сме стигнали с работата за 3-те нови клиента от миналата седмица и си отбелязваме нови неща в графика. Някои от задачките са трудоемки, но дори изпреварваме сроковете. И се уговаряме за тиймбилдинг – супер.
Следобед (включително и след обяда) е време за корекции по бизнескалендара за нашите клиенти. Уговаряне на среща около едно от предстоящите събития. Запътвам се към счетоводителите и казвам "Чао" на офиса.
Май пропуснах да спомена, че през цялото време mail-клиентът на компютъра е под пара – правилото в агенцията е на получено писмо да се отговаря до максимум 5 минути. Опитваме да налагаме стандарти в етикета и бизнесобщуването като цяло.

….

Цялата публикация може да прочетете на:

http://petya-georgieva.blogspot.com/2010/03/pr-3-pr-everyday-life.html

Оригинална публикация

Leave a Reply