PR експерт за допинга на Шарапова: Раздялата й с Григор е оказала влияние

 в. Меридиан мач | Надежда КОЖУХАРОВА | 11.03.2016 

Вина за скандала трябва да понесат и хората от екипа й, убедена е Ива Екимова

PR експертът Ива Екимова смята, че в критична ситуация, като тази, в която попадна Мария Шарапова, достойното поведение и истината са единственото, което може да намали вредите от по-голям скандал и компрометиране на имиджа. Според нея раздялата й с Григор Димитров също е оказала голямо влияние за поведението на рускинята.

"Животът й е преминал на корта. Тя играе тенис от 4 годишна. Спортист от такава величина е задължен да бъде искрен и на нея й прави чест, че застава открито и поема цялата вина за случилото се с положителната допинг проба. Отделен е въпросът за вината която трябва да понесат хората около нея. Недопустимо е никой от екипа й да не е знаел за съществуването на предупредителното писмо, с което тя е информирана за новите правила и препарати, които влизат в забранения списък от началото на 2016-та. От комуникационна гледна точка пресконференцията, която даде и изказването й, понасяйки цялата отговорност, са правилен ход. Дали Мария ще запази спонсорите си е въпрос, който прес централите на брандовете навярно ще коментират", смята Ива, която има зад гърба си 22 годишна експертиза в бранша. В последния телевизионен сезон тя отговаряше за публичния образ на 13 тв лица, сред които Иван и Андрей, Катерина Евро, Евгения Калканджиева, Яна Грудева, Деси Цонева, Венета Харизанова и Ирина Тенчева.
"Дали ще се отдръпнат спонсорите или ще я подкрепят зависи от комуникационната им политика. Достойното поведение на Мария е първата крачка от действията, които предстоят. Сега въпросът е самата тя как ще излезе от тази ситуация. Най-благоприятното развитие за нея е да докаже, че наистина е взимала лекарството, което съдържа мелдоний по медицински причини и това не е оказало влияние на доброто й представяне на корта. Тогава ще спаси имиджа, титлите и кариерата си. Днес животът на всички ни е на показ. Този на големите спортисти също. Отдавна на тях не се гледа само като на състезатели – те са светски личности, които имат милиони почитатели и последователи". Според Екимова реакцията към скандала и положителната допинг проба на Шарапова е нормална. Медийното любопитство към бившата приятелка на Григор Димитров е огромно и със сигурност публиката е раздвоена между подкрепата и отхвърлянето на спортните й качества. "Допускам, че до голяма степен раздялата й с Григор оказва влияние и в тази ситуация. Много е възможно разсеяността й да се дължи на силните емоции, през които е преминала, прекратявайки връзка с човека, на когото е посветила надеждите и любовта си. Последвалите разкрития за новата му любовна афера, този път с Никол Шерцингер, навярно също не са се отразили добре на кондицията й. Нищо от това, обаче, не оневинява хората от най-близкото й обкръжение, защото нито за здравето си, нито за публичния си имидж рускинята се грижи сама", убедена е пиарката.

По стъпките на Армстронг

Визията трябва да отговаря на драматизма в ситуацията. Въпреки това Мария намери сили да се пошегува, казвайки, че ако прекратява кариерата си, то в никакъв случай няма да е в този хотел, "с този грозен килим", свята Екимова по повод на пресконференцията, на която Маша призна за допинга. "Светският ефект от скандала ще е положителен. Медиите ще коментират, разнищват, защитават, отхвърлят, съветват или просто пишат за живота на Шарапова. Финесът, с който тя ще излезе от този скандал, е функция на добра ПР стратегия, в която би трябвало да бъде приложен основния инструмент на кризисния ПР – прозрачност. Дори царят на допинга – Ланс Армстронг получи 70% процента подкрепа от фенове и публика, въпреки на моменти арогантното му поведение и всички доказани обвинения в употреба на допинг, разпространение на забранени препарати и натиск към съотборниците му да използват такива". 

Снимка: Нова телевизия

Стр. 19

Leave a Reply