PR-и на политици тероризират медии с безумни имейли

в. Торнадо | Васил ВАСИЛЕВ | 22.03.2012

Политически пиари в партийните централи се вманиачиха да заливат с изпразнени от всякаква информация и смисъл имейли до медиите. С писмата шефовете на пресцентровете си навлякоха гнева на журналистите, които спряха да следят какво им се пуска в пощата, заради физическата невъзможност да прочетат абсолютно всичко. Парламентарните репортери вече дори се шегуват, че не получавали прессъобщения, а стрессъобщения, между които понякога губят важни писма със сигнали на зрители, слушатели или читатели. Заради върволицата от писма от пиарите често се триели важните съобщения.
Манията да се задръстват електронните пощи на репортерите вече е облъчила всички партии. Преди избори и конгреси пък настава истинска пиарска логорея. Понякога има дни, в които от партийните централи се получават по 15-20 писма. Ако изчислим, че има 4-5 основни партии, то репортерите трябва да се занимават единствено с прессъобщения.
Коронният номер на медийните дразнители е следният. Изказва се лидерът на някоя формация. Минути след това се пуска част от речта, малко по-късно нови имейли с останалите парчета. Честа практика е и да се канят журналисти на партийни сбирки в малки градове или в районни организации, които не се отразяват от никого, освен ако на тях не присъстват ръководни партийци. Сред най-активните спамъри са евродепутатите, чиято дейност в Брюксел остава в сянка заради слабия медиен интерес. Ако човек прочете всички писма, които влизат в репортерските пощи, ще реши, че пратениците ни в Европарламента се скъсват от работа. Истината обаче е друга. Понякога е по-добре да си замълчиш, за да не ставаш за резил. Най-често в имейлите европредставителите ни падат на колене, за да им се отрази срещата с някой еврокомисар, на която са присъствали, се оказва, още 50 негови колеги.
Пиарите на нашите в Брюксел често атакуват репортерите и по телефона. Практиката е следната: пише се SMS, който се изпраща на всички медии. Съобщенията завършват винаги с "моля за съдействие при отразяването". От съобщенията пък става ясно, че повлияни от своите колеги в Европарламента, нашите депутати там се занимават с каузи и инициативи, които във време на световен икономически срив са маловажни. Последният подобен апел дойде от Слави Бинев, който се раздели с Волен Сидеров и "Атака". Архонтът и екипът му помолиха с SMS медиите да отразят идеята му във всички училища в ЕС шахът да бъде въведен като спорт
Два дни по-късно се появява ново съобщение, което гласи, че декларацията му по тази тема е приета в Европарламента. Попитахме друг негов колега дали от ЕП имат право да му откажат. Оказва се, че нямат, освен ако има административни пропуски по процедурата. Колежка на Бинев от редиците на ПЕС пък изпраща прессъобщенията си по два пъти в рамките на 3-4 дена. Вероятно, за да е сигурна, че всички ще получат информацията за поредната среща, която не представлява интерес за страната ни. След събитията пък пиарите й пускат пълен отчет какво се е случило. В крайна сметка обаче всичко остава в пощата като непрочетено писмо. У нас по брой изпратени писма на ден рекордьори безспорно са социалистите които не могат да бъдат бити дори от партията на Бойко Борисов, който е обвиняван от опозицията, че е окупирал медиите.
От пресцентъра на столетницата ежедневно пускат между 10 и 15 мейла. В тях се преразказват речите на соцлидерите и на депутатите в парламента. Често се получава куриозната ситуация да се пишат писма за събития, които започват до 10 минути на "По-зитано" 20 и на които никой няма физическата възможност да отиде от самото начало. Вероятно синхронът между администрация и пресцентър е нарушен.
След БСП по брой имейли на ден се нареждат управляващите от ГЕРБ. От Министерски съвет валят писма като из ведро за щяло и нещяло. Описват се досадни едноминутни речи на властимащите, които са отрязали лента на завод и са казали няколко думи заради задължителния протокол, но в същото време нямат никаква информационна стойност. Най-честите "тъпкачи" на електронните пощи са премиерът Борисов, вътрешният Ш министър Цветан Цветанов и земеделският министър Мирослав Найденов.
Последният пример за престараването от страна на герберските пиари е свързан със скандалното посещение на бизнес делегацията ни в Катар, след която изгоряха двама министри. На 14 март от щаба на ГЕРБ е изпратено писмо до всички медии, които са дали заявка да получават новини по мейла. То гласи следното:
"Министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов откри българския щанд на изложението Агритек в Катар. България участва за първи път на това изложение. На откриването дойдоха още министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, както и кметът на София Йорданка Фандъкова. На щанда те опитаха българско сирене, кашкавал, мед, розови продукти, телешка и пилешка пастърма, телешка луканка, биволски суджук и др."
Само няколко минути преди това в пощата си журналистите са получили същото писмо, само че подател не е земеделското министерство, а пресслужбата на Министерски съвет.
Малко по-късно в пощата на журналистите връхлита информация, че в Катар на изложението е пристигнал премиерът. След още няколко съобщения стават ясни всички официални гости на изложението в Катар. Междувременно социалистите също са запилили клавиатурите и пишат ли пишат за посещението на Мая Манолова в Кюстендил, където ще се среща със симпатизанти.
Най-големите бомбардировки през седмицата са винаги са в четвъртък, когато пиарите от всички партии пускат почти едни и същи съобщения – на кои министри ще бъдат задавани въпроси по време на петъчния парламентарен контрол, както и кои са народните представители, които ще излязат на трибуната да питат властта за това и онова.
Ежеминутните досадни съобщения на свой ред работят само във вреда на политиците, тъй като само малка част от агенциите късат депутатското клеймо, за да видят какво е яла Йорданка Фандъкова или каква е програмата на депутата X в Симитли. От няколко години насам в журналистическия факултет се преподава специалност пиар, в която обикновено влизат студенти с по-нисък бал. Преди няколко броя на в. "Торнадо" телевизионната легенда Величко Скорчев заяви категорично, че подобни специалности трябва да бъдат закрити, защото провалят студентите с липсата на каквато и да е практика по време на 4-годишното обучение.

"СИНИТЕ" И "АТАКА" СА ОТЛИЧНИЦИ КУНЕВА – ИНТЕРНЕТ ТЕРОРИСТ №1

Синята коалиция и "Атака" са сред парламентарно представените групи, които най-малко злоупотребяват с репортерското търпение. Двете формации пускат имейли само когато лидерите или депутатите им организират брифинг, на който имат да кажат нещо важно. Пиарите им пишат кратки текстове, с които не досаждат никому. С популяризирането на социалните мрежи Twitter и Facebook на родните политици им хрумна да атакуват безмилостно симпатизантите и феновете си всеки ден с по няколко съобщения. Най-големите досадници в това отношение са Ивайло Калфин и бившата еврокомисарка Меглена Кунева. Всеки ден и двамата пишат постинги по няколко реда, с които задръстват стената на хилядите си приятели в мрежата. Сред най-активните от страна на правителството е министърът по еврофондовете Томислав Дончев, който при всяка свободна минутка влиза в социалната мрежа, за да каже по някоя мъдра мисъл или пък да пусне поредното самопризнание, че е бил хванат от МВР да кара без фарове през зимата.

Стр. 44

 

Leave a Reply