PR, Медиите и технологиите

сп. Sign Cafe | Стоян А. СТОЯНОВ I 14.11.2011

Стоян А. Стоянов, главен редактор, PRnew.info I PR&Медиа Новини

Въпросът ще изместят ли новите медии класическите, получава все по-голяма широта ден след ден в света на PR специалистите. Това, което прави силно впечатление тук обаче е двойнствеността във възможностите за интерпретация. За съжаление, по стар български обичай възможните отговори отново се разделят по оста "ние-света". Или с други думи казано – един е отговорът му у нас и съвсем различен в страни от запада (САЩ, Швеция или Великобритания).

Какво е положението у нас?

Независимо от степента, в която глобализмът завзема все по-силно позиции у нас, за добро или за лошо, трябва да признаем, че класическите медии все оиде са "класиката в жанра". Сутрешното кафе продължава да е ритуализирано в ансамбъл със сутрешен вестник, а тв новините между 7 и 9 са задължителният гост на масата за вечеря в повече от 80% от българските домове. Успоредно с това, Facebook е предпочитаното място за прекарване на свободното време, а сайтовете са най-честият източник на информация. Тази доста еклектична обстановка поставя специфични предизвикателства към родните PR специалисти. Те трябва еднакво добре да познават класическите и новите медии. Трябва да подготвят и адаптират посланието си за всеки канал, съобразявайки се с неговите специфики. Тази своеобразна отговорност хвърля сериозна ръкавица към колегите, която – ако бъдем максимално честни, не винаги е добре реализирана от тях (нас). В бързината и кратките срокове доста често посланията се транслират на повърхността, а оптималните възможности на новите медии не се използват. В това отношение родните PR специалисти имат оиде много да учат. Сред най-основното може би застава баналното проумяване на съидностната разлика между характерите на класическите и новите медии. Неслучайно, дори и днес, качествените PR кампании, реализирани изцяло в новите медии, са изключителна рядкост и почти няма бранд, който да разчита единствено и само на технологична публичност.

Какво се случва на запад?

"Нишо неочаквано", бих отговорил аз. Страни като САЩ и Швеция от няколко години си поделят първото място, що се отнася до впечатляващи кампании, които използват технологичните възможности на новите медии в техния максимум. Разбира се, крушката си има опашка. Всички впечатляващи кампании, които се състезават на големите PR форуми, са резултат от насочените усилия на специалистите, от преквалификацията им в посока "технологии и PR" и от навременното и далновидно предугаждане на посоката на развитие на световния PR. За университетските дисциплини "Връзки с обществеността" специалности като "нови медии и технологии" никак не са рядкост и това само по себе си води до изключително добри резултати.

Какви са моите прогнози?

Като главен редактор на сайт, няма как да не ми допада хипотезата, че "краят на кла-
сическите медии е неизбежен". В рамките на реалността обаче за мен този край у нас няма да е никак близо. Сблъсъкът между традиционни и нови медии ще е със сигурност епичен, но той ще ражда нови алтернативи и за двата отбора, без да доведе до реалното асимислиране на единия от страна на другия. Конкуренцията ще доведе до повече и нови възможности, до сблъсък на идеи и автори – а от това ще спечелят само читателите/ зрителите. Що се отнася go PR специалистите – те първа предстои да видим на какво наистина са способни те. Духът е пуснат от бутилката, това, което остава е – той наистина да се развихри!

Стр. 94

Leave a Reply