PR не е само публичност и съобщения

www.capital.bg I Борислав КАНДОВ I 25.06.2005

Д-р Петер Хохегер, основател на австрийската PR агенция Hochegger|Com, пред „Капитал“

Защо решихте да откриете свой офис в България? Идването на Telekom Austria у нас ли е основната причина?

- Винаги сме имали намерението да разширим дейността си на пазара в Централна и Източна Европа. Вече имаме офиси и партньори в новите страни – членки на ЕС, като Унгария и Словакия и търсихме стратегически партньори в България, Румъния, Сърбия, Хърватия.

Колко хора ще работят в българския офис?

- В момента тук работят четири души, но плановете ни са до една година екипът да се увеличи и да стане 10-15 души. Това ще ни даде възможност да обслужваме големи клиенти.

Освен Telekom Austria има ли други ваши клиенти тук и имате ли вече договори с някои от тях?

- Имаме, разбира се, някои планове, но нищо финално все още, защото започнахме работа тук само преди няколко седмици. Ще предложим услугите си на всички наши международни клиенти като Cisco, HP, Coca-Cola, HVB, с които работим в Австрия. Надяваме се, че те ще проявят интерес заради добрите комуникационни стратегии, които им предлагаме в Австрия, и ще искат да ги получават и тук. Това е и основното ни качество, което ни отличава – ние не вярваме в управлението на събития и разпращането на пресрилийзи. Това не е PR. Public Relations е доста различен, трябва да зададеш правилните въпроси на една компания, да откриеш нейното конкурентно предимство, да създадеш диалог с групите, които са заинтересувани от успеха или провала на тази компания, да поддържаш връзките с клиентите… Областта на PR услугите е много широка.

Кои са основните услуги, които ще предложите на своите клиенти в България?

- Освен развитието на комуникационни услуги ще предложим кризисен мениджмънт, поддържане на връзки с инвеститорите, нашите ключови дейности в Австрия.

Как оценявате българския PR пазар?

- От проучванията разбрахме, че тук има сравнително развит PR пазар, който продължава да нараства, а всеки растящ пазар представлява интерес за нас. Според нашите изчисления размерът на българския пазар е около 15 млн. евро на година.

Някои от рекламните агенции в България предлагат и PR услуги на своите клиенти…

- Ситуацията, в която рекламните агенции предлагат PR услуги на своите клиенти, е част от нормалното развитие на пазара. Преди години всички рекламни агенции в Австрия предлагаха осигуряване на публичност за продуктите на своите клиенти. Но вече не е така. Простото изпращане на пресрилийз вече трудно може да привлече вниманието на медиите. Предизвикателството за една агенция е да разкаже интересна за журналистите история, които от своя страна да я разкажат по интересен за аудиторията начин. Освен това рекламните агенции нямат представа колко дълбока може да бъде конкурентната среда [в която функционират компаниите]. Да, те правят пазарни проучвания, след това създават и разпространяват ключови послания – това е изключително важна работа, но не е достатъчна. PR мениджърът е обучен да слуша, слуша и слуша и от събраните факти да изведе възможностите за успех и конкурентните предимства на клиента.

Какво трябва да се случи, за да започнат PR агенциите да пазят бюджетите си по-агресивно от рекламните агенции?

- В Австрия имаме обратната ситуация – рекламните агенции трябва да се борят за бюджетите и приходите си. Рекламното време може да се купи от медиа агенция, после за рекламната стратегия можете да поканите десет компании и да се договаряте с тях, например за възнаграждение на агенцията вместо 15% от стойността на бюджета да предложите 7%, и винаги се намира някоя добра агенция, която да приеме. В PR бизнеса има същата ситуация в области, които са висококонкурентни – осигуряване на публичност за продукти, пресрилийзи, организиране на събития. В области като лобиране, Public Affairs* и комуникационни стратегии конкуренцията е слаба. Това са области, в които ние сме се специализирали, и в тях има растящ пазарен потенциал и както ние, така и основните ни конкуренти имаме възможност да се развиваме. Същото ще се случи и тук. Ще отнеме време, но ще се случи. Защото, влизайки в един по-конкурентен пазар, трябва да бъдете по-опитни в комуникацията на вашата компания, да търсите конкурентните си предимства. Все повече компании ще идват в България и нуждата от добри стратегии и комуникация ще става все по-голяма.

*Public Affairs – поддържане на връзките между една държавна структура и гражданите или между частна компания и държавните институции и обществеността.

Холдингът Hochegger|Com е създаден през 80-те години на ХХ век като фирма за бизнес консултиране. В момента PR агенцията Hochegger|Com е втората най-голяма комуникационна компания в Австрия с около 10% пазарен дял при размер на австрийския PR пазар от приблизително 150 млн. евро годишно. Холдингът е член на международната партньорска група на глобалната PR агенция Burson Marsteller. Hochegger е дългогодишна обслужваща агенция на новия собственик на MTel – Telekom Austria.

Оригинална публикация

Leave a Reply