PR по време на криза

БНР, Преди всички | 2010-05-21

Водещ: ”PR по време на криза”, по това мото протече четвъртия PR-фестивал организиран от Българската конфедерация за връзки с обществеността. Може ли PR да бъде антикризисна мярка? За това сега ще говорим в „Преди всички” с Аня Павлова, председател на Асоциация имиджмейкъри и специалисти по връзки с обществеността. Здравейте г-жо Павлова.
Аня Павлова: Добър ден.
Водещ: Имаше ли общо мнение на форума ви, има ли живот за PR по време на криза?
Аня Павлова: О, живот за PR има много и това показаха участници и със своята проекти, а пък и перспектива който набелязахме в бранша, категорично отговора е „ДА”.
Водещ: Защо?
Аня Павлова: Защото за сетен път участниците показаха високо ниво на професионализма, показаха и доказаха, че това е търсена дисциплина в България. Разбираме и това от бизнеса, очевидно по-малко разбирано от политиците, но достатъчно количество интересни проекти имало. Освен това решихме, че догодина фестивала ще бъде международен, ще го направим възможен за участие на колеги от всички балкански страни, а и на всичкото отгоре ще предложим кандидатура на София да бъде домакин на Световния PR форум на огромния алианс. Така, че това са сериозни планове.
Водещ: Да, тъкмо ще може да видите как стоим ние на фона на държавите, които изброихте. Като цяло казахте, че бизнеса сякаш по-добре разбира предимствата на PR за разлика от политиците. Как като специалист коментирате почти профанизиране обяснение на всичко, което някой не разбира с изречението „Абе това е PR, остави го”?
Аня Павлова: Да, това е някаква приета форма, аз бих каза вече, /…/ паразит. В крайна сметка може би и бранша трябва да се погрижи да бъде разбран по-добре, тъй като се занимава с това, другите да бъдат разбрани по-добре. Но както и да е, тази година между другото ми направи впечатление, че нямаше нито един проект за политическа кампания, което е особено интересно, защото все пак миналата година имахме три вида избори. Та това направи впечатление на мен, не знам каква може да е причина за това, но може би пък реализаторите, нито поръчителите и възложители на проектите прецениха, че ще могат да бъдат публични.
Водещ: А може пък, PR специалистите, вече се отчаяха, защото вече много често политиците проявяват някакво своенравие което не винаги може да бъде овладявано?!
Аня Павлова: А, не този който се занимава с политически PR, много добре знае какво е правилото, защото е спечелена кампания, това винаги е постижение на политика. Когато тя е загубена, той има загуба на PR-те, те трябва да приемат тези правила. Няма какво да се направи, много има по тоя въпрос.
Водещ: Какво е мнението ви за тази битка за рейтинги, политически, които наблюдаваме напоследък. При нареждането на позициите, усещането, че има някакви конфликти, които произтичат тъкмо от тази размяна на рейтингите. Изобщо това важно ли е за вас?!
Аня Павлова: Много важно разбира се и тука може би е хубаво да спомена, че целия свят отделя огромно внимание на /…/ което се нарича GPR, а в България може би по-правилно е или по-ясно да бъде наречено публичния комуникации на управлението. И това не е случайно. Впрочем, тази /…/ равняват към сектори като военни, политически и икономически. Защо е важно това? Защото едно е да спечелиш доверие преди избори, а друго е да запазиш доверието по време на управлението. Именно за това стратегия за публична комуникация в управлението са изключително важно значение, защото никак не е полезно да се излъчват послания от типа, че има неразбирателство, има неясноти, има неясно послания. Хората гласуваха своето доверие, за да бъдат именно спокойни, за да имат право да имат ясни отговори и за ясни решения. Така, че това което вие споменавате е очевидно проблем. И това сочи, че за съжаление може би това управление не разполага със стратегията за публична комуникация.
Водещ: Всъщност въпроса е дали, то изобщо е разполагала с такава стратегия, защото всички твърдят, че лицето на това управление, Бойко Борисов си е нещо като, как да кажа, авто-PR?!
Аня Павлова: Бойко Борисов, безспорно е лидер по харизмата и любовта, така да се каже на аудиторията в едно управление, именно за това е особено опасно, ако той ще започне да губи доверие и рейтинговите показатели. Защото за сега както виждате, твърде често се използва и като арбитър, дори за проблемите вътре в своето управление. И ако той ще започне да губи своята позиция, това вече ще стане не особено добре.
Водещ: Всъщност вече има първите индикации, че това се случва, поне едно проучване което наскоро беше огласено, показа, че почти с 10 пункта е спаднал рейтинга му преди и сега след изборите.
Аня Павлова: Това е неизбежно, защото именно това подчертавам, че по време на управление изключително е важно да се запазват параметри на доверие, защото особено когато поемеш управление на държава в криза и с травматично наследство, за което той твърди, няма как да не приемеш непопулярни стъпки, да вземеш непопулярни решения. Именно за това този лост на защита на недоверие на рейтинга, се явява GPR или стратегия за публичните комуникации. А колкото си по-ясен, колкото си по-убедителен, колкото по-малко сигнали за неразбирателство вътре в самото управление, толкова по-полезно за всички. Защото хората не искат /…/, хората искат нормален стабилен живот.
Водещ: Да, но те няма как да го имат този нормален и стабилен живот сега, защото просто света не живее нормално и стабилно.
Аня Павлова: Света не живее нормално, но въпреки всичко мисля, че е полезно когато министър председател казва, че икономиката е смазана, а вицепремиера казва, че олигарсите са взели властта в държавата. Това не са особено полезни послания. Т.е. те трябва да бъдат все пак прецизирани.
Водещ: Да де, но този вицепремиер когото цитирате, започва все по /…/ да стои, включително и в рейтингите!
Аня Павлова: Да, той има определено надмощие, но мисля, че правилната стратегия не е да /…/ точки от рейтинги, а да обединиш два силни рейтинга в полза на мощния рейтинг на България. Това би било правилно, но това в случая не наличието на стратегия на комуникация.
Водещ: Всъщност…
Аня Павлова: Между другото , това е важно не само за България, това е важно послание и за извън България.
Водещ: Истината е, че всички тези хора, за които говорим твърдят, че не се интересуват от рейтинга си, че не следят това което се случва, даже Бойко Борисов беше казал, че има собствена социалогическа агенция и тя е, констатациите които прави, предвижвайки се от една улица до друга. Вярвате ли на това?
Аня Павлова: Не, разбира се, че не вярвам, защото доста години се занимавам с политически PR. Действително има такава тенденция към, да е модерно да говориш, че не те интересуват рейтинги и изследвания. Това не може да е вярно, по няколко причина. Защото в изследванията се показват нагласите и мненията на хората. Т.е. ти фактически твърдиш, че теб не те интересува какво мислят хората, това е невъзможно. Напълно невъзможно нито е за тактика за отстояване, за одържане на властта, нито е възможно за тактика за увеличаване на властта. Така, че това не е вярно, това го цитирам.
Водещ: Сега да завършим с един европейски поглед към вашия фестивал. Европейския образ на България? Това е един от панелите, по които сте разговаряли. Как изглежда европейския образ на България?
Аня Павлова: Всички са единодушни, че по този въпрос трябва да се работи много сериозно и там също трябва да има своята стратегия. И това не само въпрос в това, какъв бюджет има, а колко пари кой е взел, къде са отседнали и т.н. Просто трябва наистина много внимателно да се подхожда към това. Не винаги размера на пари е от значение. Много по-често наистина важно стратегически, практически и професионален подход към нещата.
Водещ: А говорители на този европейски образ, трябва да са българските евродепутати според вас, защото ние преди малко чухме как те всъщност коренно противоположни мнения, защото представят коренно противоположни политики, т.е. не можем да разчитаме, че те ще правят единна…
Аня Павлова: А не, не са. Не само те разбира се могат да бъдат говорители. България има достатъчно /…/ което могат да стабилизират бренда България да е достатъчно добре. Като например туризма да вземем, там трябва да се работи, както работят други съседни държави по своя туристически образ да кажем. Или нещата, които излизат от България и другия свят ги консумира. Има достатъчно области и сектори на които трябва да бъде обърнато много сериозно внимание.
Водещ: Дано това да бъде чутият глас на професионалисти.
Аня Павлова: Аня Павлова, председател на Асоциация имиджмейкъри и специалисти по връзки с обществеността, след финала на четвъртия PR-фестивал под мото преминал тази година „PR по време на криза”. 

Leave a Reply