PR Reputation, или… колко дълъг е пътят от любителя до експерта в PR

M3 Communications College I 2010-02-05

Тази седмица в PR Thursday гости бяха редакторът на отдел „Новини“ във в. „24 часа“ Паола Хюсеин и Албена Чешмеджиева, редaктор в списание Sign Cafe, която отговаря за новата рубрика в изданието, посветена на PR .
Както беше обявено преди това, този четвъртък говорихме за репутацията на PR в България. Според Паола Хюсеин проблемът на тази сравнително нова професия е, че няма достатъчно добро образование по специалността и затова PR дейността все още бавно навлиза в нашия живот, макар и винаги да е присъствала в него под една или друга форма – Паола познава PR още от студентските си години, макар и тогава нейният професор да го е наричал пропаганда. И до ден днешен двете понятия са едно и също нещо за журналистката. В ресора „Медии“ на „24 часа“ често наричат PR „говорители. Г-жа Хюсеин класифицира PR експертите в две категории.
Към едната спадат тези PR специалисти, които разбират работата на журналиста и подхождат внимателно към него, защото знаят, че чрез успешната им съвместна дейност посланието, което искат да отправят, ще стигне там, където трябва – до потребителите.
Другите са тези PR специалисти, които нямат понятие от работата си и работят на принципа „Ние ви изпратихме еди-какво си, кога ще го публикувате“…
Младата и чаровна журналистка от Sign Café Албена Чешмеджиева също е на мнение, че репутацията на PR специалистите ще продължава да се изгражда, защото тази професия присъства на местна сцена едва от 15 години. Според нея лошият имидж на професията се дължи на шуробаджанащината, която е типична за държавата ни. В резултат на това абревиатурата PR често е приемана като Play and Relax.
На въпроса на водещата до каква степен отразеното в медиите е дело на PR, Паола Хюсеин споделя, че за нейно съжаление рядко интересните новини се получават от PR експертите, защото те са доста субективни и има разминаване между техния интерес и този на журналистите – те са лоялни към клиента си, а журналистите са лоялни към медията, за която работят.
Тя разказва и за една представителна извадка на професионалистите в PR сферата – Клуба на „Сеньорите“. Тя ги определя така: „Те са успели хора в професията PR, които преди това са били и успешни журналисти. Аз отдавам това на факта, че в България няма добре образовани PR, a бившите журналисти са добри PR именно защото знаят какво търсят техните колеги. „Сеньорите“ са също така добре запознати с кухнята на цялата политика“. Тя припомни, че сред сеньорите се открояват имена като Максим Бехар, Нери Терзиева, Джими Найденов.
Албена Чешмеджиева пък е човекът, който списва новата рубрика за PR в специализираното списание за медии Sign Café. Нейната аудитория са самите PR, тя търси интересни гледни точки, професионални и бизнес проблеми и целта й е да подпомага комуникацията между PR и бизнеса. Според Албена дълготрайната репутация се изгражда чрез открита и честна комуникация с медии и публики. А задължителните качества, които един PR трябва да притежава, са умението да анализира огромен поток от информация и да не мълчи в кризисни ситуации.
Албена смята, че хората са отворени за този разговор, който инициират PR специалистите, въпросът е как е поднесена тази комуникация. Рекламните послания вече не са достатъчни сами по себе си да спечелят доверието на потребителя, обществото има нужда и от комуникацията, която предлага PR специалистът. Докато PR на запад имат роля, която участва в корпоративния живот, в България все още за съжаление всеки втори е PR.
Чешмеджиева споделя мнението за една тъжна реалност в България, а може би и не само тук, а именно, че журналисти и PR експерти гледат един на друг като на потенциални врагове. Изход за подобряване на комуникацията между двете сили е в познаването от страна на PR на ресорните журналисти, за да бъде работата им съвместна и максимално ефективна.
Хюсеин продължава: „Ролята на PR е да намери най-подходящия човек от компанията, който да коментира даден проблем“.
Заговорихме за „черния“ PR и попитахме събеседниците си дали според тях той присъства в случая „Румяна Желева“. Хюсеин даде положителен отговор. Тя смята, че кандидатката за еврокомисар е била подложена на нападки и сериозни удари месеци преди появата й.
Тя завърши участието си в PR Thursday така: „Световна тенденция е, че PR изместват чистата журналистика. Факт е, че информацията, изпратена от PR, е повече от тази, която са изпратили журналистите“. Албена пък от своя страна завърши оптимистично: според нея нивото на PR експертите в България все повече се покачва.

Оригинална публикация

 

Leave a Reply