ПР се прави с любов 24/7

Списание "Твоят БИЗНЕС" I 8.01.2016

Мартина Христова, мениджър „Комуникации“ на Рено Нисан България

Казват, че първите седем години в живота на човек са много важни и показателни. Същото, мисля, важи и за работата. А аз вече толкова време се уча какво е „ПР“ или казано на български – „Връзки с обществеността“ – осъществяването по най-добър начин на онази изключително важна връзка между всички участници в обществото, в което живеем.

През годините разбрах, че това е професия, която може да работиш само със сърце и много себеотдаване. Започнах да се занимавам с ПР без образование в областта, но с огромно желание за развитие и хъс за работа. Прочетох много книги, статии, блогове по темата и продължавам да го правя, но най-ценните уроци научих от практиката. Споделям част от тях, като нито са подредени по важност, нито изчерпват темата, но действително играят ежедневна роля в моята работа и вярвам, че биха помогнали на всеки, който е поел отговорната задача да бъде комуникатор в една компания.

1. Бъди искрен

Да бъдеш искрен е задължително, а понякога се изисква дори директност. В началото премислях всяка дума, докато общувах с медиите, което водеше до притеснение и скованост. Докато не осъзнах, че моите послания са най-ценени, когато са директни. Все пак силата на ПР-а е в неговата искреност и правдоподобност. Ако излъжем, медиите рано или късно ще разберат, както се е случвало много пъти в историята на различни компании. Затова искреността трябва да присъства във всяка една прес информация, прес конференция, събитие, снимка, разговор… По този начин се градят не просто познанства с медиите, а ценни взаимоотношения и достоверност.

2. Предизвиквай себе си

При начало на нов проект, си поставям предизвикателството да постигна повече от миналия път. Чрез сериозен анализ какво не се е получило добре преди, ще намериш начин да бъдеш различен сега. Живеем в свят, в който всеки ден се случва нещо интересно и за да бъдеш различен, трябва да се положат много усилия. Целта е всяко събитие, което организираш, да е уникално, различно и запомнящо се, за да бъде предадено безупречно конкретното послание.

Едно от най-успешните събития, които съм организирала, е представянето на новия модел Renault Kadjar пред медиите в началото на лято 2015 г. Това е авантюристичен кросоувър с послание Stop watching, start living (бел.ред. – спри да гледаш, започни да живееш). В главата ми изникнаха картини на палатки, каякинг, барбекю – прекрасна идея, но дали не е твърде дръзка?! Притеснявах се да заведа журналисти на къмпинг. Предизвикателството беше огромно и задачата бе да поднеса идеята по такъв начин, че всички да я приемат. Получи се! Никога няма да забравя емоцията, когато видях как всички устремено се спуснаха да разпъват бивака, как се забавляваха, всичко стана като една игра, а Kadjar се превърна в перфектния съотборник. В конкретния случай именно оригиналността изигра успешна роля и рискът бе оправдан. Медийното покритие за модела е едно от най-силните, които сме имали, а всяка статия включва думите: приключение, емоция, иновация – това, което изразява този модел.

3. Изпипвай всеки детайл

Перфекционизмът е ключов фактор за успешния ПР. Дори нещо елементарно като оформление на имейл или писмо е от значение, когато представляваш компанията. Недопустимо е да пропускаш обръщение, да пишеш “незнам”, да забравяш препинателни знаци, да използваш различни шрифтове.

Сбъркаш ли, по-скоро можеш да се поучиш, отколкото да се поправиш. Първият тест драйв, който някога организирах, беше до Автомобилния салон Пловдив, а представяхме кросоувър. Изключително общо, скучно и не на място събитие. Оттогава си казах, че всяко събитие, което организирам ще се изпипва до последния детайл, независимо какво ще коства, а в повечето случаи не струва пари, а време и идеи.

Вниманието към детайла, абсолютно винаги се забелязва и откроява теб, и респективно, твоята марка или продукт.

4. Отговаряй веднага. Спазвай срокове

В ядрото на ПР-а е двупосочната комуникация, за разлика от рекламата, където тя основно е еднопосочна. Тази му същност дава възможност да се води диалог – да се задават въпроси, да се получават отговори, да се разискват казуси. На всеки въпрос от медии, трябва да се отговаря веднага (било то и след кратка справка, защото не може да знаеш всичко, а трябва да си много точен в отговора), иначе съществува риск историята да не бъде публикувана или да бъде отразена непълно. Отговаряй веднага и на колегите – ако се забавиш, забавяш и тяхната работа, което не е приятно за никого. Винаги спазвай сроковете за отговор, така градиш не само репутацията на компанията, но и твоята собствена.

5. Следи конкуренцията

Много е важно да не се заровя глава в пясъка като щраус, а да се следи постоянно какво се случва наоколо. Информираността е ключов фактор да си една крачка пред конкуренцията, следейки тенденциите, откривайки или елиминирайки възможности, опознавайки поведението на медиите. Бъди нащрек какво става в индустрията, какво правят колегите в бранша и извън него.

Забелязала съм, че у нас успехът на конкуренцията, може да бъде обсебващ и да доведе до завист и дори злоба. Затова е много важно фокусът да остане върху собствената марка и нейния успех.

6: Превърни служителите в посланици на марката

Служителите са най-ценният ресурс на компанията и трябва да се полагат ежедневни грижи за тях. В първия ми работен ден в Рено Нисан имахме посещение от Търговския мениджър на региона и дамата категорично заяви: „Вие сте толкова малка фирма, че всички в нея трябва да сте най-добрите на пазара.“ Много просто и вярно. Служителите са най-важните посланици на марката, те работят всеки ден за развитието и бъдещето й. Да, всеки реално е заменим, но е наше задължение да го накараме да се чувства незаменим.

В нашата компания инвестираме изключително много в хората и вътрешната комуникация е приоритет. Например, резултатите на компанията достигат до всеки един служител, защото той е положил усилия за тях и ги представяме ежемесечно на срещи. Така колегите разбират финансовите резултати, които в повечето компании се пазят в тайна и само се шушнат. Всичко това ни спомага да създадем чувство на принадлежност, което се гради дълго и консистентно. Това е глобална политика на Рено Нисан, която изключително рядко се среща у нас.

7. Работи ръка за ръка с всички отдели

Когато започнах първата си работа в България, най-трудно ми бе да разбера защо хората не работят в екип. В университета ни учеха, че трябва да можем да работим с всеки. Изучаваните предмети включваха и групова курсова работа, с цел да придобием умения да комуникираме успешно с хора с различни характери, разбирания, възприятия. Това беше един от най-добрите житейски уроци, които съм получавала. За съжаление у нас е трудно приложим, защото концентрацията е върху собствените задачи, всеки крие нещо и го е страх някой да не му вземе “хляба”.

ПР-мениджърът трябва да работи открито с всички отдели, затова добрите взаимоотношения са важен фактор и трябва да се борим с индивидуалността. Работим за една цел и затова трябва да си помагаме.

8. Инвестирай в ПР, независимо от размера на компанията

Ако компанията няма възможност да инвестира пари в ПР, то може да инвестира време. Първият ми стаж беше в един малък френски хотел, където нямаше конкретен ПР. За сметка на това, собственичката непрестанно търсеше повод за статии в медиите – нов шеф-готвач, ново меню, освежаване на една стая, изпълнение в бара на известен пианист… Елементарни идеи, които не изискват огромна инвестиция, но получаваха отразяване. От нея научих, че независимо от инвестицията, трябва да проследим възвръщаемостта, защото иначе харчим пари, без да сме сигурни, че е резонно.

9. Уважавай журналистите

Неприемливо е да се държи сметка на журналистите за съдържанието на техните материали. Най-вече, когато статията включва и представяне на негативни обстоятелства или черти на продукта. Предполагам, че в България, това се дължи на специфичния медиен пазар и зависимостта му от рекламата. Редно е журналистите да споделят истинското си впечатление от продукта, било то и негативно. Така те изграждат достоверност на собствената си медия, на собствените си статии и следващия път, когато похвалят дадена марка или продукт, то посланието ще има много по-висока стойност. Реално силата на ПР-а е правдоподобността.

10. Забрави за работното време

Накрая, но може би не на последно място – нещо изключително важно – ПР-ът не започва в 9 ч. и не приключва в 18:00 ч. Той е 24/7. Е, все пак не бива да се пренебрегва значимостта на почивката, защото тя презарежда емоциите, нагласите и дава живот на нови идеи.

Всички тези точки са елементарни, но често забравяни и пренебрегвани. Теорията и дипломата не могат да заместят сърцето и себеотдаването, които са необходими, за да бъдеш успешен и конкурентоспособен в един толкова забързан и динамичен свят.

———-

Мартина Христова е мениджър „Комуникации“ на Рено Нисан България от февруари 2013 г. и отговаря за комуникацията на марките Dacia, Renault и Nissan. Преди това заема позицията ПР специалист в София Франс Ауто (Peugeot). Има магистърска степен по „Бизнес мениджмънт и технологии“ от Sheffield University и бакалавър по “Международен бизнес мениджмънт в хотелиерството и туризма“ от University Center Cesar Ritz.

Оригинална публикация

Leave a Reply