PR се превърна в непреходна дейност

JobTiger.tv I Полина ДЕКОВА I 24.01.2014

Александър Христов е доктор по комуникации и магистър по международни икономически отношения. Благодарение на богатия си опит в много области – във вътрешен отдел, в агенция, като преподавател и журналист, успява да комбинира различни знания, умения и гледни точки в сферата на комуникациите.
От 2010 г. е Акаунт директор в PR агенция Civitas България, а от 2011 г. е Председател на Българско дружество за връзки с обществеността (БДВО). Преподава връзки с обществеността и маркетинг в УНСС и в НБУ. Автор e на книгата „ПР практика: Работа с агенция” и на над 50 публикации в наши и чужди специализирани издания.
 
Бихте ли ни разказали за Вас и Вашата работа като Акаунт Директор в CIVITAS България?
 
Официалната позиция казва, че се стремя винаги в работа ми да създавам комуникационни стратегии в съответствие с бизнес целите. И да намирам и предоставям съдържателни и стратегически решения, които при това са практични и са отвъд очевидното. По-неофициално, работата е завладяваща и динамична, управлявам комуникационните проекти на клиенти от най-различни браншове – от мода до финанси, което няма как да не бъде интересно. А за мен – освен работата ми като акаунт директор в CIVITAS България, съм редовен преподавател в УНСС, водя курсове и в НБУ. През последните три години съм председател на БДВО, професионална организация на PR специалистите в България.
 
Какво означава да работиш в динамичните години на прехода в областта на комуникациите в България?
 
Това е един вид апостолическо действие – в най-добрия смисъл на думата. Когато колеги се оплакват, че някои компании и личности, потребители на нашите услуги, не са съвсем наясно каква е ролята на PR и как комуникациите могат да добавят стойност, аз им казвам, че това всъщност е чудесно. Защото позволява на нас, професионалистите, да формираме точната представа за PR, така че от него да се очаква нито прекалено малко, нито прекалено много.
И понеже става въпрос за години на преход – ще спомена и небезизвестната концепция на полския учен и комуникационен съветник Ричард Лавничак за transitional PR (PR в страните в преход). Според нея освен всички останали, PR има и още една роля – да съдейства за социалната и политическа трансформация. Това определено е амбициозна задача, в която понякога чистите практици трудно вярват. Но пък уверено мога да кажа, че през годините на прехода PR се превърна в непреходна дейност.
 
Как виждате развитието на PR професията в България през следващите 5 години?
 
В един оптимистичен или реалистичен сценарий професионализмът ще се увеличава. Изискванията за ефективност към PR дейностите също. Средствата, отделяни за измерване на ефективността, надявам се, и те. За съжаление, развитието на PR професията ще продължава да зависи от състоянието на медиите в страната ни, въпреки че все по-голяма част от работата ни ще мигрира в социалните медии. Ролята на професионалните PR организации ще нараства. Силно иновативните комуникационни проекти като цяло ще се отличават още повече на общия фон от стандартни дейности, които ще се запазят, без това няма да минем. Надявам се никога повече няма да бъдем свидетели на разточителство на бюджети или шумни солови акции без ясна идея зад тях.
 
Защо решихте да преподавате и какво Ви дава ежедневната среща с Вашите студенти?
 
Много повече ми се иска да имам отговор на въпроса какво им дават на студентите срещите с мен. Лаская се от мисълта, че това е комбинацията от осмислен практически опит и стабилен теоретичен бекграунд, която в крайна сметка е една от съставките на професионализма. Това е част от отговора на първия въпрос. И още – защото ежедневната среща със студенти зарежда, не само с идеи, а и с нестандартни гледни точки, с въпроси, които вероятно ние никога не бихме си задали, понеже сме влезли в коловоза. И друг път съм казвал, че студентите сега са по-самостоятелни, имат достъп до много повече информация, като че ли повече осъзнават, че нещата в живота зависят от тях и по-малко робуват на авторитети. Последното е важно за свободата на мисълта и за креативността.
 
Вие сте част от журито на Eventex Awards 2013. Кой ще е водещият критерий, по който ще оценявате?
 
Бившият руски премиер Виктор Черномирдин казваше „искахме да се получи по-добре, а стана както винаги” (хотели как лучше, а вышло как всегда). Предвид този извор на непреходна мъдрост, водещият критерий, по който ще се старая да оценявам ентритата е това доколко те са съдействали да се случи позитивна промяна. И доколко представените събития са се отличили от минали или от общия фон. Разбира се, важно е изпълнението, важни са отразяванията, когато кампанията предполага такова, интегрираното използване на комуникационни канали и много други. Но в основата си остава стратегическата комуникационна идея, колко силна е тя и доколко способства за промяна към по-добро – по-доволни клиенти, повече забавление, утвърждаване на ценности и т.н.
 
Какво Ви подтикна да приемете поканата за член на журито на Eventex Awards?
 
Чудесната възможност да съдействам добрите кампании и събития да получат заслужено признание.
Повече информация за Еventex Awards 2013 можете да намерите на http://eventex.bg/awards/2013/.Ако сте част от събитиината индустрия интерес за вас би представлявалa и конференцията за организатори на събития под бранда – Eventex Conference 2014 – http://eventexconference.com/bg/

Оригинална публикация

Leave a Reply