PR спечели битката за съзнанието

M3 Communications College I Дарина ГАРВАНОВА I 2010-02-09

Sign Café е списание за реклама, маркетинг и медии. Sign Café е списание, единствено по рода си – иновативно и актуално, дръзко и интелигентно. Отскоро в  списанието има нова рубрика, посветена на PR. За отговор какво предизвика нуждата от тази нова рубрика и за кратък коментар на останалите ни въпроси екипът ни потърси главния редактор на Sign Café  Таня Лефтерова.
 
1.    Какво предизвика нуждата от нова  PR рубрика?
 
Създаването на тази нова рубрика в списанието бе продиктувано от много фактори. На първо място, маркетингът не е това, което беше. P-тата в маркетинга първо бяха 4 (Product, Price, Promotion, Placement), после станаха 8, 12 и т.н. Днес вече не е достатъчно да имаш добър продукт на добра цена и да му направиш масирана реклама във всички медии. Състезанието не е между това, кой продукт има по-добри качества, битката е за съзнанието на хората и за това, какво си мислят те за даден бранд. Неслучайно  Word of mouth има много по-голямо влияние при вземането на решение за покупка, отколкото агресивната реклама, към която хората са  развили резистентност.
На второ място, на всички е ясно, че ако искаш да си успешен, трябва да приемеш, чеаудиторията вече не е таргет, не е мишена, по която да стреляш. Много по-успешен ще бъдеш, ако я увлечеш в диалог, ако я направиш съмишленик и посланик на твоите послания. Това е и новата роля на PR. Не да бъде режисьор на посланията, а да бъде средата, в която те се споделят. Не само да излъчва, но и внимателно да слуша потребителите. Разбира се, тук е мястото на професионалистите, защото всякакви импровизации могат за отрицателно време да върнат даден бранд с години назад.
Интегрираните маркетингови комуникации са третата причина да стартираме PR рубриката. Тя е важно и необходимо допълнение в списанието, защото отминаха времената, в които маркетингът, рекламата и PR се разглеждаха като отделни дисциплини. Особено във времената на тежка икономическа рецесия, когато на рекламата се гледа като на разход, а не като на инвестиция, и рекламните бюджети са драматично намалени.
Четвъртата причина да насочим вниманието на нашата аудитория към PR е, че PR също не е това, което беше. С навлизането на интернет в личното и служебното ни ежедневие всички имаме достъп до колосално количество информация. Социалните мрежи промениха общуването между хората. Всичко това доведе до много промени, но аз бих споменала само един любопитен пример. В една рекламна кампания, включваща телевизията като основен комуникационен канал, рекламният клип се  излъчва примерно 10–20 пъти дневно. В YouTube бяхме свидетели на клип, който в рамките на едно денонощие беше гледан45 млн. пъти и с това влезе в рекордите на Гинес (става въпрос за рекламния клип на Evian с бебетата, каращи ролкови кънки). Това е добрата страна, а лошата е, че ако се „втурнеш“ неподготвен в интернет с недообмислена комуникация и се изкушиш да импровизираш – например, защото е безплатно, – това може да доведе до най-големия PR кошмар и до сриването ти на пазара не само локално, но и в глобален мащаб, и то за отрицателно време.
Ако трябва да обобщя, стартирахме PR рубриката, защото считаме, че добрият PR е ключов елемент от всяка бизнес стратегия днес.
 
2.    Има ли недостиг на  PR издания?
 
Издават се книги, но не се сещам за печатно издание, което да публикува редовно професионална информация на тази тема.
 
3.    Смятате ли, че PR пазарът се е увеличил и ако се е увеличил, на какво се дължи това?
 
В тази тежка финансова криза, в която се намираме, повече отвсякога се търси  cost effectiveness при стартиране на всяка комуникация или бизнес активност. В този смисъл PR заема важно място, разбира се, добре балансиран с другите методи за комуникация и направен професионално.
 
4.    Желаете ли да разширите целевата си аудитория?
 
Разбира се, няма медия, която да не се стреми към разширяване на целевата си аудитория.
 
5.    Очаквате ли, че със стартирането на PR рубрика ще се увеличат и продажбите на SIGN CAFE?
 
PR рубриката в списанието ни е още много млада и в редакцията знаем, че имаме да извървим много път, развивайки я. Надяваме се тя да обогати читателите ни с нови идеи, с много проверен и споделен опит от страна на професионалистите в тази сфера, а за увеличението на продажбите ще трябва да си направим качествен PR.
 
6.    Как подбирате темите в рубриката?
 
SIGNCAFE партнира медийно на много от утвърдените рекламни и медийни фестивали, следим тенденциите в бранша и черпим информация от първоизточника. Поддържаме връзка с водещите PR агенции и специалисти и в България и внимателно се вслушваме в техните съвети.
 
7.    По какви критерии избирате гостите си там?
 
Гостите ни са утвърдени специалисти в сферата на PR, от които всички имаме какво да научим.
 
Интервюто взе Дарина Гарванова, M3 College
 

Leave a Reply