PR Thursday в Благоевград определи PR бизнеса извън София за напълно реален

M3 College I 16.11.2012

Второто излизане на събитието PR Thursday извън София се проведе в Благоевград на 15 ноември. Градът и темата „PR бизнесът извън София – мит, реалност или необлагородена златна мина“ бяха избрани с гласуване във Facebook в надпревара с Бургас и Русе.

Дискусията в Благоевград оптимистично постави нови хоризонти пред PR бизнеса не само извън София, а на глобално ниво.

Жюстин Томс, основател и ръководител на уебагенция ABC Design&Communication Group, даде реален пример за PR експерт, който работи от България за международна компания с офиси на 3 континента. Нейният съвет е да се възползваме от неограничените възможности на интернет и да гледаме глобално. PR може да се прави от Благоевград и от всеки друг град в България.

Максим Бехар, управител на M3 Communications Group, Inc., отбеляза, че PR е вторичен бизнес, който зависи от първичния сектор и цялостното икономическо развитие. Това до известна степен ограничава развиването на PR бизнес извън София. Но по-важното според него е да си готов да работиш много, да гледаш на всеки клиент като на първи и единствен, да вложиш креативност, индивидуален подход и ще успееш.

Според Бехар PR специалистите извън София разполагат с информацията, но им липсва опит и те трябва да се стремят да натрупат такъв.

Той отбеляза и че най-драстичната промяна в PR бизнеса през последните години е, че клиентите вече имат медии. Всеки се превръща в журналист в социалните медии и търси от PR специалистите съвети как да управлява тези свои медии.

Мария Любенова наблегна на туризма като сериозна възможност за Югозападна България.
Тя в момента е експерт „Активна политика на пазара на труда“ към Агенцията по заетостта – Благоевград, и даде конкретно предложение на всички, които искат да започнат собствен бизнес, а нямат капитал. Схемите „Насърчаване стартирането на проекти за развиване на самостоятелна стопанска дейност“, „Първо работно място“ и „Подкрепа за заетост“ дават възможности за стартиране на собствен бизнес и получаване на субсидия от 20 000 лв. за назначаване на хора и оборудване на работните места.

Благоевград отново показа, че е град на активни млади хора, които преобладаваха в аудиторията и активно споделиха своето мнение.

Именно към тях всеки от специалните гости отправи следните апели:

„Реализирайте своите идеи и ги направете достъпни онлайн“ (Мария Любенова)
„Бъдете оригинални и ще успеете!“ (Жюстин Томс)
„Всичко зависи от Вас, Вие сте на ход!“ (Максим Бехар)

Оригинална публикация 

Leave a Reply