PR уроци от Apple

МЕНИДЖЪР.NEWS I Розана М. Файски в AdvertisingAge I 8.08.2011

Неподправената „комуникация на ръба“ от страна на изпълнителния директор на Apple Стив Джобс в последните месеци предизвика поредица от въпроси сред пиар специалистите. Основният сред тях: Ако един изпълнителен директор сгафи и никой изглежда не обръща внимание на това, все пак има ли грешката му ефект върху репутацията на компанията?

Джобс просто отмина с хладнокръвие тревогите за имиджа на Apple, след като стана ясно, че тя събира информация за местоположението на всички потребители на iPhone и iPad. Много хора казват, че този подход на пренебрежение е подходящ да се приложи само от най-ценната марка в света, каквато е Apple с нейната стойност от 153 млрд. долара според BrandZ.

Всички ние, наблюдателите, в крайна сметка можем да си вземем някои поуки от този особен и в крайна сметка успешен стил на комуникация.

Apple цялостно избягва утвърждавания с десетилетия напор на компаниите да комуникират всяка минута и всеки ден с клиентите си. Не само това, тя често се държи потайно и прави много малко, за да подхранва медийните репортажи. Така се създават обширни спекулации за датите, на които ще бъдат представени на пазара новите й, дългоочаквани продукти. Марката се противопоставя на всички съвети, които дългогодишно проповядват професионалистите в областта на комуникациите.

Повечето марки отдават сили на това да ангажират клиентите си чрез всички възможни комуникационни канали. Apple не прави такива усилия, защото смята, че може да си го позволи. Това е обратно мислене, имайки предвид интегрираните кампании на много големи глобални технологични марки.

Разбира се тази амбиция не винаги е работила в полза на Apple. Такъв пример са случаите, в които Джобс изразява склонността си сам да си бъде пиар и той да се заема с пиар проблемите на фирмата си. Всички сме чували за случаите, в които той се активизира. Например когато се отзова на молбата на момче, което се обучава в колеж и му помогна с мнението си за доклада му. Или когато заплаши със съдебни дела технологичния блог Gizmodo, след като той публикува снимки и преглед на характеристиките и дизайна на прототипа iPhone 4 през 2010 г.

Джобс се показва малко в стила на егоистичен предприемач, който се интересува само от успеха на собствената си компания и всъщност се харесва на мнозина заради това. Някой би си помислил, че той не е много различен от всеки средностатистически предприемач. Но това, което той практикува е отличима анти-пиар позиция, която странно действа в негова полза. И само в негова полза.

Случва се така поради една причина. Всеки, който е бил в магазин на Apple би потвърдил, че има голяма разлика там, в сравнение с обслужването в останалите големи технологични магазини. Служителите видимо се грижат за добрата репутация на фирмата. Те вършат много добра работа като въплъщение на марката.

Има два урока, които можем да извлечем от тази уникална пиар стратегия. Първият е, че във всеки случай не бива да слагаме задължително в еднакви рамки маркетинга или стратегиите във връзките с обществеността. Вторият: Когато компанията успява, все повече нейни служители стават горди да работят за нея. От това се покачва нивото на потребителското обслужване и удовлетвореността на клиентите се повишава. Ако има и уникален продукт, шефът може да си позволи да говори каквото иска.

Оригинална публикация

Leave a Reply