ПР-ът СВЕТАЯ СВЕТИХ

сп. Твоят бизнес | Пепи Димитрова, консултант по медии и обществени комуникации | 16.10.2013

Минута невнимание и цял живот те разнасят по вестниците

Преди 10 години, когато започнах да се занимавам с ПР, бях убедена, че има само едно правило за тази област от бизнеса, която собствениците/ изпълнителните директори на компании трябва да знаят: "Нито секретарката, нито любовницата са подходящи за изпълняващи длъжността ПР." в защита на тезата си имах и два основателни и доста уважителни и към двете персони мотиви: (1) секретарката не е в позиция да дава съвети, а ако случайно го прави, то не би било логично да ги следвате (2) човек, който ви обича, няма да бъде обективен в преценката си за ситуацията, в която сте изпаднали.
Това правило е важно и общовалидно. И днес съветвам хората да го спазват
Десет години ежедневно се срещам с хора, които (като по чудо) са осъзнали, че публичният имидж иска особено внимание и грижа. Те търсят съвет за това как да се позиционират по-добре на пазара, как да продават повече, как да повишат популярността и стойността на марката си. За тях моето "Правило 1" е обидно. Затова се наложи да генерирам поне 10. Ако ги следвате стриктно, ще живеете (работите) сравнително скучно, но ще си гарантирате успеха на китайците, които стоят до реката и чакат труповете на враговете им да минат покрай тях. Ако пък ги нарушите, имате уникалната възможност да се превърнете в героя от "Транспортер" – ще станете популярен, някоя яка мацка (пич) ще се влюби във вас, ще се развивате е бясна скорост и винаги ще успявате да се измъкнете от неприятностите. С две думи "ако нарушите правилата", ще настъпи онова сътресение, което е необходимо на всеки, за да формира собствени истини. Дотогава, просто ми се доверете

1.Аз съм ПР. Аз съм експерт, консултант, партньор. Не съм сърдечен хирург. Колкото и да ми се иска, даже не съм кардиолог. Аз съм един (може би популярен) пластичен хирург. Ще опъна бръчките на публичния ви имидж, ще понадуя малко по-слабите ви места, ще подсигуря симетрията и ще се усмихваме заедно, когато важните гости дойдат. Но ако бизнес моделът ви е сгрешен, а сте се вкопчили в него с всички сили, няма да мога да випомогна, колкото и да ме молите.

2.Не гледайте в коя медия се е появил съседът, приятелят от фитнеса или бившият ви партньор. Недейте да служите на клишета. Експертът по ПР по-добре от съседа, приятелят и врага ви знае къде е редно да се появявате и къде не. Някои
списания са подходящи за собственик на магазин, някои женски предавания – също. Но ако сте корпоративен адвокат, нямате място в кухнята на Гала. Без значение дали онези, с които споделяте пурите си вечер, са направили този избор или не. В публичните комуникации мястото и времето са определящи за успеха.

З.Не занимавайте медиите със себе си "напразно". Ако искате да се похвалите, обадете се на жена си. Може да извикате и колегите да пиете по едно и да се потупвате по рамото. Те искрено ще се зарадват на успеха ви, някои лекичко ще ви завидят. Ако търсите интереса на медиите и искате да достигнете до широката общественост, спестете си "самохвалството" и напразните действия. Съсредоточете се върху генерирането на "обществено значими послания".

4.Помнете четвъртата власт, за да я светите. Един път искайте от тях, два пъти – давайте. Наричат ПР-а "безплатната реклама". Винаги съм била скептична към това определение, но в конкретния случай не визирам заплащане. Ако искате медиите да се отнасят добре с вас и да ви отразяват, трябва да намерите начин да им върнете жеста. Ако сте производител на сладолед или хотелиер, не е трудно да им се отблагодарите, без да останат е впечатление, че ги подкупвате. Ако бизнесът ви не предполага "директни действия", бъдете креативни. Не само собствениците на хеликоптери могат да накарат някой да полети.

5.Почитайте аудиторията, за да ви бъде добре и да се развивате дълго и успешно. Когато пишете или говорите на медиите, това не е самоцелно. Обикновено искате да ви публикуват, за да достигнете чрез тях до определен таргет и да прокарате някакво внушение. Виждала съм десетки умни хора, които надценяват или подценяват публиката и така се провалят. Нито журналистите, нито техните потребители са навътре е темата ви толкова, колкото сте самите вие. Ако искат да ви чуят, проявете разбиране: към първоначалната липса на интерес към вас, към неразбирането и отхвърлянето; бъдете изпълнени с търпение и времето и усилията ви ще бъдат възнаградени.

6.Не убивайте добрия имидж е лоши дела. ПР-ът не е вълшебна пръчка, нито магическа лампа, от която ще излезе нов Джин и с нови заклинания ще оправи всичките ви стари поразии. Ако нещо фатално сте сбъркали, ще се наложи да се пребран-дирате. Ако това е възможно. За добро и лошо, Google помни повече от всички нас взети заедно. Да заличават миналото може да е било в правомощията на властта преди 10 ноември. Знаем, че съвсем качествено се получава при Орусл. Но в България през 2013 г.? Най-добре не инвестирайте време и средства в загубени каузи. Още по-добре би било да си пазите марката от смъртоносни вмешателства.

7.Не словоблудствайте. Съдържанието е без значение, ако сте "измислили" добре заглавието. Виждала съм хора, които с дни, със седмици, даже с месеци се занимават с една или две думи в текста, понякога гледат по-мащабно и редактират няколко изречения. Други умножават по 100
Всяка дума, за да стане текстът по-тежък . Наричам това "класическо губене на Време". Единственото, което наистина си струва, когато пишете публично съобщение, е да измислите правилното заглавие и да го докажете в текста. Думичките, предлозите, дори словоредът, ако не противоречи на граматическите правила, по-добре да оставите на писателите.

8.Не крадете идеите на другите. Това правило дори няма нужда от защита. От една страна Google ни гледа, от друга – Големият брат (използвам тази обобщаваща метафора, за да не наричам поименно няколко изключително уважавани от мен колеги журналисти, които ме впечатляват с умението си да помнят първоизточника на почти Всяка публична информация). Никой не може да ви опази от зоркия им поглед. Дори и най-добрият ПР консултант.

9.Не лъжете. Колкото по-силно е изкушението, толкова по-далеч бягайте от лъжата. Не знам дали краката й са къси, но последиците винаги са тежки. Ако си мислите, че ПР-ът е именно това – манипулация, то ще трябва да ви разочаровам. Истината е, че терминът "публични комуникации" е роден от племенника на Зигмунт Фройд, веднага след войната, в търсене на дума, която е подходяща за мирни времена и покрива значението на военния термин "пропаганда". Така че, да обобщим -ПР-ът не е лъжи и манипулации, той е "правилно поднесени истини".

10.Не пожелавайте имиджа на ближния си, нито мястото му във вестниците, нито интервютата му, нито събитията му… Нищо, което е на друг, защото то е подходящо единствено и само за него. Създайте си собствен имидж, усетете го, работете за него ден и нощ и дори докато пиете в бара. Поддържайте го ежедневно и не се отклонявайте от образа, който сте решили да градите. Доверете се на консултанта, който сте избрали и не веднага, но скоро ще видите резултата. След това като се погледнете в огледалото и ще виждате не себе си, а приказката за себе си, която сте създали. Ако се харесвате, значи задачата е изпълнена успешно.

Това е. Звучат просто и са супер лесни за изпълнение. Не ми коства почти нищо да ги следвам, ако не беше едно скрито, слабо популярно, но изключително важно правило:
В ПР-а времето не се измерва в часове, а в секунди. Заради тази истина самоотверженият консултант по публични комуникации няма свободен ден, не ходи на ваканция в чужбина, а когато реши да го направи, не изключва телефона си, независимо от цената на роуминга. Може да е леко замаян от коктейлите на плажа, но звънне ли клиент, се скатава на тихо, за да не шуми морският бриз в слушалката и се включва в конферентния разговор. Защото както се казваше в една стара поговорка, "минута невнимание и цял живот те разнасят по вестниците".

Стр. 52, 53 

Leave a Reply