Празничните съпруги Вихра & Даниела

сп. Хай клуб | Анна МЛАДЕНОВА | 2009-12-28 

Вихра и ДаниелаЗа най-празничните зимни дни в годината поканихме лъчезарните половинки на Иван и Андрей Вихра и Даниела да ни разкажат как минава коледната приказка за тях и за семействата им и предпразнично доста се посмяхме. Дано се забавлявате и вие, докато четете разговора ни, озарен от духа на поредната бяла и красива зима.
Даниела започва развълнувано, напълно в стила си: "Ние празнуваме Коледа два пъти. Както знаете, в Сърбия тя е на 7 януари. Ще е хубаво всички страни да празнуват в един ден, но пък е страхотно да папкаме празнични гозби първо при майката на Андрей и после при моята майка. Все пак получавам подаръци само 3а една Коледа." Вихра на свой ред се включва не по-малко разпалено: "А ние сме една голяма италианска фамилия, даже и на море ходим с всички роднини, лели, чичовци, баби. Естествено, така празнуваме и тези дни – на 24 декември сме у майката на Иван, а на 25-и сме у леля му и с нас са моите родители. Голям смях е. Гозбите приготвят на Иван майка му, баба му, леля му, но не и аз. A3 готвя ужасно." Даниела, която пък обожава да приготвя вкуснотии, обяснява: "Семейството на Андрей има обичай или да са при леля му, или при майка му. A3 смятам да въведа още една традиция – третата година да са при нас, така че и аз ще им готвя." Вихра се намесва: "Е, може нас да поканиш", а приятелката й отвръща: "И това вече го бях решила, но 3а 26-и, 27-и. Беше изненада, но се провали, защото вече знаеш." Сръбската изгора на Андрей описва и какво се готви в родната й страна по Коледа, или както те я наричат Божич. "Там готвим малко по-различни неща и подправки много използваме освен черен пипер и сол, и вегета, и много магданоз, босилек и дафинов лист. На празника правим баница, на сръбски се казва гибаница, но не и сарми, Защото не ги ядем постни. Приготвяме риба, пиян шаран – прави се с бяло вино и много лук, готвим боба като македонците – тафче на графче, ако знаете."
В италианската фамилия на Вихра и Иван всичко си е традиционно българско – боб, сарми, баница. "В питката всяка година бабата на Иван слага само една монета.
Изкарваме си страхотно весело, цялата фамилия са толкова смешни. Всички – баба му, леля му, майка му и моите родители се обличат интересно, слагат си разни шалове, шапки, много е забавно. Иван се облича като Дядо Коледа и изненадва дъщеря ни Ава, която е на четири, но още не е разбрала, че това е баща й, дори когато възглавницата, която си слага за корем, се подава отстрани." Най-голямата радост 3а малката Ава е, че този Дядо Коледа й дава големия чувал и тя раздава подаръците по предназначение и "никога не й прави впечатление, че баща й в този момент го няма".
В сръбското семейство на Дани пък майка й измислила всяка година да прави не питка, а различно национално ястие, в което да слага пендарата… "Пита със сирене, с праз или проя, която се прави от царевично брашно, печено е и в него се слага много сирене." На Нова година, естествено, е по-различно. Даниела и Андрей ще празнуват в Белград с приятели. "А когато я посрещнем, Андрей каза, че три дни само ще спим и ще ядем", допълва щастливата чаровница.
На Вихра пък вече не й се празнува с шумни компании, а заради малката Ава последните години семейството е оставало вкъщи, "но сега ще бъдем на гости на наши приятели".
Това, което очакват да намерят под елхата 3а себе си двете водещи, е висок рейтинг и здраве, а подаръците 3а другите Вихра вече е напазарувала. "Тази година реших на всички да подаря козметика, неща 3а разкрасяване. А Ава написа писмо на Дядо Коледа и си пожела златна каска, кукла Бейби аморе и пони. Писмото й започна така: "A3 много съм слушала тази година, моля те да донесеш подаръци на всички деца." После изброи и нас с баща й и най-накрая себе си…" Даниела пък смята в дните преди Коледа да пазарува: "Видях една много красива кафе-машина и може би това ще купя 3а нас с Андрей. Той много обича да пие кафе." Питам ги дали гледат заедно с мъжете си "Шоуто на Иван и Андрей" вечер, а те казват, че в момента всички се вълнуват и не го пропускат. "Въпреки че Иван беше толкова изморен онази вечер, че като се прибра в девет, легна и захърка", споделя Вихра, която по принцип гледа много телевизия, 3а да е информирана. "Работата ни е свързана с това все пак. Чета и много списания. Иван си пада най-вече по научнопопулярните канали Discovery, History…" Даниела се включва, като казва, че предпочита да гледа сериали като "Д-р Хаус", "От местопрестъплението"… Когато гледам нещо брутално, преди да Заспя, имам хубави сънища, а иначе често сънувам кошмари." Вихра пък отново е точно обратното – тя обича "по-лигавите филмчета – "Грозната Бети", "Отчаяните съпруги", "Лас Вегас".

Стр. 1, 11, 12 – 13

Leave a Reply