Предизвестената смърт на всяко риалити

в. 24 часа | Паола ХЮСЕИН | 11.12.2010

Появата на формата веднъж промени телевизията, сега тя ще се обнови пак заради изчезването му

Запалянкото" (The Fan) е името на най-новия риалити формат, който дори още не е купен в САЩ, но вече е предложен на няколко продуцентски компании там. В него двама върли запалянковци застават един срещу друг. Те може да са фенове на футболни отбори, на певци, на рок групи, на религия – каквото се сетите. Играта е тайландска и се излъчва в родината си с небивал успех – 9 години поред, 444 епизода. Към нея проявява интерес американската Angel City Factory. Това е фирма на създателите на "Островът на изкушението" – риалити, постигнало огромен успех в САЩ и, да кажем, скромен интерес у нас
Нова тв пусна само един сезон от него, след като видя рейтинга му.
Брокер в тайландската сделка е американската немного голяма компания Small World. Тя разработва тв формати или ги търси по света, след което ги продава на големи продуцентски къщи. Неин собственик е Тим Крешенти, работил навремето за "Сони пикчърс интернешънъл". Като вицепрезидент на компанията той пристигна през 2003 г. у нас, за да постави играта "Руска рулетка" – формат на "Сони", по БНТ.
Защо ви разказвам всички тези американски истории? Както сами виждате, и двете компании имат връзка с риалити програмите в България. Тяхната мода пристигна от САЩ, но и там, както и у нас, нито едно тв шоу не може да издържи дълголетието на тайландското.
Просто защото риалитито вече не ни е интересно. И това, което гледахте в края на тази година -"Великолепната шесторка" по Би Ти Ви, и "Байландо" по Нова тв вероятно са последните силици живот на формата "риалити шоу".
Няма нищо страшно в смъртта на риалитито. Тя беше очаквана от всички телевизии и продуценти още преди началото на първия "Биг Брадър" – уникалния тв феномен по Нова тв. Въпреки това всяка медия го искаше, а той промени до неузнаваемост телевизионната среда Защото:

• Подобно нещо в България никой не беше гледал и риалитито обещаваше грандиозни успехи -смазващ рейтинг, навалица от рекламодатели, много, много пари. Така и стана с Нова тв. Феноменът да гледаш живота на съседите си през ключалката и това да е абсолютно позволено и от закона, и от личния морал се хареса на зрителите. Постепенното развитие на формата и жанровото му разнообразие през годините "развратиха" зрителите, които всеки тв сезон искаха ново и ново развлечение.
• Риалитито изяде главата на един тв шеф
Рокадите по върховете на Би Ти Ви преди време бяха точно заради забавянето на телевизията да въведе печелившия формат.
• Жаждата за големи рейтинги и повече пари доведе до чудовищно разрастване на забавните програми. Шпиономанията стана естествено състояние на телевизиите и те без свян започнаха да се копират една друга. Публицистиката, свикнала да бъде скучна и нравоучителна, съвсем изчезна от екрана и се сви до 2-3 предавания, посочвани като изключения от правилото.
• Сутрешните блокове промениха вида и значението си, изпяло се политизираха, след като вечерните часове, наречени праймтайм, бяха заети от риалити.
• Филмите обаче нямаше къде да се излъчват и ето как се появиха моноте-матичните канали към телевизиите майки.
• Опита се да ни научи на благотворителност, след като се трансформира в телетон – това са благотворителните програми, които събират пари от зрителите за всякакви каузи – от болести до финансиране на екскурзия.

Защо след всички тези грандиозни успехи риалитито слиза от екрана?

Защото вече не е интересно. Защото направи телевизиите еднакви, а зрителите осъзнаха, че само в името му има нещо реално. Иначе всичко е режисирано, работи се по сценарий.
Всеки продуцент искаше неговото риалити да прилича на сериал. Е, приличаше, но на евтин, въпреки огромните средства, които се хвърляха за един сезон. Евтино ли е да закараш 20-ина участници и около 100-ина души екип за 1 месец в екзотична и далечна държава, където само самолетният билет е около 3000 евро? Или да им построиш свръх-луксозна къща?
Телевизиите са силно засегнати от кризата, но точно те като предприятия не могат да си позволят да не харчат пари и примерно да пускат повторения целогодишно. Затова мислят нови и нови примамки за очите. Сега идва модата на тв сериалите. Всяка една от националните телевизии е запретнала ръкави да произведе поне по един. Би Ти Ви даже е замислила 3.
Омръзна агресивният и напорист тон на риалитито. Ще го замени по-спокойното говорене в токшоуто, защото интересната публицистика се завръща.
Риалитито умира, но точно заради него тв съдържанието ще започне да се променя от догодина.

Стр. 9

Leave a Reply