Предизвикателствата пред новите медии

БНР, Преди всички | 28.10.2010

Водещ: Часове дискусията на тема „Предизвикателства пред новите медии” в „Преди всичко” ще говорим за това заплашително ли трябва да звучи признанието, че те са изправени пред предизвикателства. С двама от лекторите на дискусията Александър Варов, той е консултант по бизнес развитие на интернет компании. Мартин Попов, експерт в областта на интернет маркетинга и интернет рекламата. Добър ден и на двамата.
Александър Варов: Добър ден.
Мартин Петров: Здравейте.
Водещ: Г-н Варов, да започнем от там, всъщност преди време говорихме за Предизвикателството новите медии, сега вече говорим за предизвикателствата пред новите медии. Това със сигурност означава, че един етап напред сме вече?
Александър Варов: Ами всъщност някак съм свикнал, понеже съм отрасъл с новините медии, може да се каже, че при нас всеки ден е свързан с предизвикателства. Даже в точно преди да се обадете, четях много интересно интервю с един такъв разработчик, който точно това коментираше, че като цяло бизнеса на новите медии, изобщо дигиталния бизнес се отличава с огромна динамика и всеки ден, всяко шестмесечие е различно от предишното, което като цяло всява ужас в така да се каже в традиционния бизнес, особено финансовия сектор. Така, че предизвикателства всеки ден и това от наша гледна точка е нормално. Сега един прост пример, спомнете си само преди три години колко човека знаеха за Фейсбук, в момента Фейсбук се ползва от близо 2 млн. българи. Нали, ето това са три години, които живота им се е обърнал на доста сериозна посока.
Водещ: Всъщност да вкараме г-н Попов с въпроса до колко темата за предизвикателствата пред новите медии е и българска, т.е. със сигурност и с Фейсбук, това което казва г-н Варов, показваме, че някак си вървим малко след другите. На какъв етап сме?
Мартин Попов: Ами аз абсолютно ще се съглася с г-н Варов, че това което казва той е наистина така, дори само, че да допълня, че предизвикателства пред новите медии за мене лично, като всеки ден се занимавам с тези предизвикателства, това е така, но за нас лично предизвикателството стои пред самите рекламодатели и дори пред самите рекламни агенции, защото дори ще се съглася с това което казвате вие, че да наистина винаги вървим малко по-бавно от другите държави, като щатите и като Европа. Но целта в крайна сметка е много бързо да ги настигнем и наистина рекламодателите в България имат този проблем, че имат изключително малки познания в сфера, какво може да се случи с рекламата. И това се отразява на целия пазар. Но общо взето тенденциите са така доста бързо развиващи се и ще кажа примерно, че 5,6 млн. са хората във Фейсбук и дори ние като агенция имаме изключително много рекламодатели, които използват този канал. Така, че общо взето вървим доста добре, но се надяваме естествено тези тенденция да станат още по-големи и още по-бързо да успеем да настигнем световните пазари.
Водещ: Всъщност вие ще водите тази дискусия, а ние сега я започваме в ситуация на провеждане на най-големия форум на дигиталната индустрия „Webit 2010” там имаше гости от Фейсбук, и от Гугъл и от Би Би Си. И аз днес чета техните интервюта, които наистина са така много обнадеждаващи за това какво се случва в България и в тази сфера.
Мартин Попов: Определено „Webit” е доста голямо място, където дойдоха световни … и смятам, че за българския пазар, това е една изключително добра новина, че успя да организира такъв форум, от такава величина и дойдоха наистина много големи хора. Искрено се надявам лично аз, освен колегите от брашна да присъстваме там, и многото маркетинг мениджъри и директор от рекламните агенции, дори от рекламодателите да присъстват, за да чуят какво имат да им кажат световните /…/
Водещ: Обаче г-н Варов, тези нови медии започват да създават и проблеми, след като започва да се говори за ограничаване на достъпа им до работното място, от страх от промишлен шпионаж или изтичане на лични данни зареди съмнения за бизнес интереси!
Александър Варов: Ами аз ще изкоментирам само първо това което говорихме за България. Значи аз не смятам, че България изостава, България е доста малък пазар, това което, т.е. енергията която движи бизнеса, преди всичко са пари. В този смисъл, при този малък пазар, нормално е и да сме малко по-назад. Но ние се движим абсолютно със скоростта, която ни позволява парите на пазара, така че нали смело можем да кажем „Да, ние сме назад”, но това е зареди мащаба”. Сега второто нещо „Webit” е много интересен феномен, защото той в момента е пълен с това което ние го наричахме „Offline хора”, значи представете си само преди две години, хората, които се занимаваха с интернет, гледаха… нали като някаква все още такава, някаква странна история, дето тука е модерна, но не е ясно дали ще оцелее. Значи в момента всички са диджитал, независимо дали правите радио, телевизия, някакъв друг бизнес, ако не сте диджитал или нямате такъв компонент, просто нали като цяло … някакво развитие. Така, че ние трябва да спрем да говорим за нови интернет медии, защото дигитализацията, тя е навсякъде около нас. Значи ние съвсем скоро няма да имаме така да се кажа, елементарни устройства, които работят с интернет и това е абсолютно в реда на нещата. Сега трябва да се приема положително, освен това което казвате за страховете и т.н. Аудиотоф е едно много хубаво понятие, фючър шок. Значи то тръгва от 70-те години, когато като цяло темпа на иновацията става много бърз и хората почват да се плашат и имат ужас от всякакви иновации. Нали аз например наскоро четох едно абсурдно проучване, финансирано от УНИЦЕФ на всичкото отгоре за хибертерор срещу деца. Който беше пълно с абсолютни глупости, нали от типа на как 60% от децата са получавали заплаха във Фейсбук, нали въпрос на заплаха от техен съученик, нали със същия успех, която те са получили в двора на училището. И никой естествено за това не го регистрирал и не е получил пари, за да го регистрира. Заплахите са много по-малко, всъщност това което се случва в момента е, че хората намират полезност във всичките тези инструменти, медии. И по пътя за полезност, те естествено допускат и грешки. Но ако погледнете младите хора, те са абсолютно отворени, значи примерно много е любопитно едно малко дете, четири годишно като хвана Iphone какво се случва! Точно за две минути, то абсолютно се ориентира с нещата, няма никакъв страх и в никакъв случай не му се случва нещо лошо като затъпяване, загуба на социалност и т.н. и т.н.
Водещ: Абсолютно, между другото гледахте ли един прекрасен репортаж имаше снощи по бТВ за един 70 и няколко годишен човек, който гледа животни, който беше получил лаптоп от сина си и чатеше до козите си!
Александър Варов: Ами да, съвсем нормално ми се струва, това не съм го гледал, но…
Водещ: Но и това се случва в консервативна България!
Александър Варов: …по-отворен като човек, нали това е въпрос на лично отношение, защото няма нищо страшно с новите технологии, страха е в нас. Значи да, ако ви е страх, че ще загубите работата, защото не можете да работите на компютър, ако ви е страх, че сайтовете ще премахнат вестниците, вие изграждате бариери и в общи линии, хората в нашия бизнес сме свикнали да се борим точно с такива бариери, бариери водени от страх, а не от любопитство и желание за развитие.
Водещ: Г-н Попов, може ли да се окаже, че желанието, любопитството на хората изпреварва това на технологиите да се променят и да се обновяват?
Мартин Попов: Ми да, мисля, че нещата вървят ръка за ръка, само ще припомня, че вчера четох едно проучване, което за България е правено и се оказа, че всеки един от пет човека, които са над възраст над 50 години посещава интернет. Т.е. любопитството на хората е напълно нормално, дори примерно аз на моята баба съм им взел и компютър, за да може тя да си чати с всичките роднини, които са в чужбина. Не мисля, че любопитството и технологиите, някои от двете изпреварва, определено вървят ръка за ръка и само ще се допълня от преди малко това, което казах за изоставането на медии, на България специално за пазарите. Съгласен съм с г-н Варов, че наистина, наистина парите са водещия фактор и, че определено в България имаме професионалисти и се случват наистина много интересни неща, които могат да, как да кажа, така да бъдат абсолютно адекватни на това което се случва в чужбина. Но според мен, за да вървим още по-напред, трябва да има един обединен бранш и все повече колегите да си протягат ръце и да помагаме заедно на този пазар да се развива.
Водещ: Вашето едно изречение на фина за бъдещото на новите медии, преди да чуем и г-н Варов?
Мартин Попов: МИ бъдещето на новите медии мисля, че е повече от ясно за абсолютно всички в целия свят. Може да е малко плашещо, да си призная честно какво ще бъде бъдещето след 10-15 години, дали ще бъдем работи или хора, които са с шлемове, ще комуникираме, общо взето бъдещето отива там, от нас зависи според мене как ще го моделираме, така че аз съм по-скоро в положителна посока. Гледам, че всичко ще бъде изпълнето на новите технологии, ще бъде само за положително.
Водещ: Г-н Варов.
Александър Варов: Ами аз бих казал горе долу същото, бъдещето зависи от технологиите, бъдещето зависи от хората!
Водещ: Все пак зависи от хората.
Александър Варов: Да, да който ние използваме, технологиите го определят. Това което чака, до голяма степен то отдавна е видяно във фантастиката, имате ги всичките тези неща за виртуалното пространство и т.н. Това ще се случи и аз съм убеден, че ще бъде прекрасно.
Водещ: Благодаря ви, Александър Варов, консултант по бизнес развитие на интернет компании. Мартин Попов, експерт в областта на интернет маркетинга и рекламата. С тях разговаряхме в „Преди всички”, преди днешната дискусия на тема „Предизвикателството пред новите медии”.

Leave a Reply