Предприемачеството днес не може без публични комуникации

сп. Твоят бизнес | Стоян А. Стоянов PR директор, Комуникационна агенция PRoWay | 16.10.2012

Предприемач, стартиращ бизнесмен, практическа реализация на блестяща идея – това са все различни аспекти на желанието на много от нас да успеят в бизнеса и обществото. Постигаме го с оригинално мислене, финансов ресурс, подкрепа от най-близките и, разбира се, малко късмет. Със сигурност обаче няма да е лесно и бързо. Ако бъдете активни и използвате инструментите на публичните комуникации (PR) в своята работа – успехът ще дойде по-бързо и ще бъде устойчив. В началото ще трябва да разчитате на собствени сили, а не на професионални PR специалисти, но това не трябва да ви притеснява – ще дойде време, когато ще имате възможност да си го позволите.
От средата на 2010 г. развивам свой бизнес в сферата на връзките с обществеността и публичните комуникации и искам да ви предложа няколко съвета за по-добра популяризация на вашата дейност и достигане до по-широк кръг от съмишленици, партньори и, разбира се, клиенти.

Подходете професионално

Когато решите да започнете свой бизнес и да реализирате блестящите си идеи, вие подготвяте бизнес план, бюджети, стратегии. Също така трябва да помислите и как да достигнете с интересна информация и новини за вашия бизнес до възможно повече хора. Проучете добре кои са вашите целеви групи от потенциални клиенти и лидери на мнения във вашия бизнес сектор. Опитайте се да се запознаете лично с по-важните от тях. Начертайте няколко последователни стъпки за популяризацията на вашия нов бизнес – започнете с изграждането на интернет страница/корпоративен блог, презентирайте се на някои от успешните предприемачески формати в България – Open Coffee, betacafe, StartUp, Start It Smart…

Бъдете последователни и не прибързвайте с вашите PR активности. Учете се от професионалистите.

Създайте полезен социален кръг от хора

Вашият социален и бизнес кръг често може да даде силен старт на предприемаческата ви идея и нейната реализация. Отделете време, за професионални контакти и срещи е вашите приятели, за да им азкажете накратко за вашия бизнес и да ги убедите,
че той е "обречен на успех". Дори и да не се възвърне бързо, тази ваша инвестиция в популяризиране на бизнеса сред Вашия кръг от познати ще бъде печеливша. Много скоро ще получите и запитвания за допълнителна информация или желание за партньорство от приятели на вашите приятели.

Най-добрият PR е този, в който "другите" ще говорят за вашите успехи и ще гарантират за вашия професионализъм.

Станете автор

Предполагам, че вие имате какво да кажете на света. Използвайте вашите профили в Linkedln и Facebook, за да покажете своето мнение по важни професионални въпроси от вашия бизнес, не подценявайте и Google Plus. Бъдете постоянни и се опитайте да отговаряте на коментарите на вашите приятели и читатели в социалните мрежи под публикациите ви. Изградете блог или рубрика във вашия сайт, в който да развивате професионални теми. Бъдете проактивни към медиите, които използват външни автори, и "предложете" с воя статия.

Професионалната ви експертиза и нейното успешно популяризиране ще спомогнат за вашия добър имидж в общността.

Работете активно с медиите

Медиите си остават един от основните и най-важни канали за комуникация с публиките, макар че отдавна не са единственият. Подгответе кратка информация за вас и за вашия бизнес и я изпратете до журналистите, които отразяват вашия сектор. Поддържайте вашата база данни е журналисти актуална и добавяйте към нея ваши бизнес контакти, които имат желание да получават новини от вас. Опитайте се поне веднъж месечно да информирате медиите за важни и интересни новини.

Участвайте в обучение за успешни PR практики и учете през целия си професионален живот.

Участвайте и създавайте събития

Събитията са най-забавният и често нискобюджетен инструмент за нови и полезни бизнес контакти и популяризиране на вашите предприемачески идеи. Определете важните събития и неформални общностни срещи във вашата сфера и участвайте активно в тях. Нещо повече – опитайте се да "продуцирате" сами събития и да привличате своите настоящи и потенциални партньори и клиенти в тях. Не забравяйте винаги да давате допълнителна стойност за участниците във вашите събития – знания, опит и контакти.

Много често събитията са успешната платформа за популяризиране на вашия бизнес.

Мислете стратегически

Вашата добра репутация е изключително важна за вашия бизнес успех. Изграждайте я внимателно стъпка по стъпка и не се притеснявайте да експериментирате. Помислете кои са вашите бизнес стратегически цели – да продавате повече своите услуги и продукти, да бъдете припознат като професионален експерт или да бъдете лидер в бранша.

Дългосрочните PR усилия, насочени към медиите и вашите целеви групи, ще спомогнат за успешното развитие на вашия бизнес.

Бъдете усмихнат оптимист

Ако имате силното желание да успеете – ще го направите. Страхът от неуспех и провал са пречки, които спират добрата идея по пътя към нейната успешна реализация. Ако хората запомнят вашата усмивка от телевизионния екран, дори и в трудни и кризисни времена – те ще ви се доверят и ще бъдат ваши клиенти.
Не позволявайте на бавното развитие на предприемаческите ви идеи да ви обезсърчи. Помнете – най-доброто предстои

Стр. 50, 51

Leave a Reply