Представиха първата българска книга за работа с ПР агенции

БДВО I 12.07.2012

12 юли 2012 г.Вчера д-р Александър Христов, председател на Българското дружество за връзки с обществеността (БДВО), с участието на издателя доц. д-р Десислава Бошнакова от „Рой Комюникейшън”, представи дебютната си книга „ПР практика: Работа с агенция”.
Изданието може да бъде определено като първия наръчник за успешна работа на организациите с наеманите от тях ПР агенции, писан от български автор за ПР пазара в България. То съдържа конкретни професионални позиции и практически съвети, като цели да представи какви трябва да бъдат ефективните и дългосрочни отношения, както и да доведе до подобряване качеството на предлаганите ПР услуги и до утвърждаване на етичните и високо професионални практики.
Премиерата в градината на столичен хотел беше съпроводена с някои типични елементи от едно сватбено тържество. Под звуците на сватбения марш и сред наздравици с шампанско всички ПР агенции, подкрепили издаването на книгата, получиха „сертификат за кумство”, удостоверяващ благодарността и приноса за сближаването на клиенти и агенции. Д-р Христов сравни отношенията между клиент и агенция с брачните: „Във всички случаи взимането на решение за сътрудничество с ПР агенция е стратегическо. Казват, че към този избор трябва да се подходи така, както към избора на брачен партньор – правиш го с идеята и нагласата да сте заедно за цял живот, пък ако се наложи да се разделите, значи просто е нямало как да се получи. Това ще мотивира ПР агенцията да даде най-доброто от себе си.”
Авторът сподели, че опитът му като представител на клиент, на агенция и като преподавател в различни етапи от кариерата му е помогнал да напише „ПР практика: Работа с агенция”. Книгата започва с въпроса за смисъла от посредник при комуникацията с публиките, а накрая са представени някои порочни практики и идеи за това „как да бъдем добри клиенти”. Сред най-интересните въпроси в книгата е този за предимствата и недостатъците на ПР отдела и на ПР агенцията. Безспорно важна за практиците ще бъде и главата, посветена на провеждането на конкурси, както и тази за финансовите аспекти на сътрудничеството.
Издателят доц. д-р Десислава Бошнакова призна, че книгата би спестила време и нерви на клиенти и агенции и пожела ефективно четене на редовете й и между тях.
В книгата са представени и добрите практики на ПР агенциите, съдействали за нейното издаване – това са: active GROUP, Anett&Co., Apeiron Communication, Chapter 4 Bulgaria, CIVITAS, Go Green Communications, Интелдей Солушънс, ИнтерИмидж, MAGICA events, Max Communications, PRates Agency, Publicis Consultants І MARC, Symmetric Communication Consultancy и V Consulting. Медийната подкрепа е осигурена от списание SignCafе и events.bg.
 
__________________________________________________________________________________________
За д-р Александър Христов:
Д-р Александър Христов е председател на Българско дружество за връзки с обществеността за 2012 г., Акаунт директор в ПР агенция CIVITAS Bulgaria и преподавател в УНСС. Той е член на Българско дружество за връзки с обществеността от 2003 г. и участва в ръководната дейност на организацията през последните шест години. Председател е на Комисията по етика на БДВО за периода 2006 – 2010 г.
Александър Христов е бил директор в управление „Маркетинг, реклама и връзки с обществеността” в Корпоративна търговска банка. Професионалният му опит включва още ПР позиция в БАЕЗ, журналист във в. „Банкер” и други. Александър Христов е доктор по комуникации и магистър по международни икономически отношения. Води курсове по „Връзки с обществеността” и „Маркетинг” в НБУ и в образователни центрове в страната. Автор е на над 40 публикации в наши и чужди специализирани издания, преводач и редактор на книги в областта на маркетинга и корпоративните комуникации.
 
За БДВО:
Българско дружество за връзки с обществеността (БДВО) е основано още през 1996 г. с идеята да бъде пресечна точка за интересите на всички, които биха искали да се реализират в областта на комуникациите. Дружеството работи за развитието на професионалната гилдия в страната, организира събития в областта на комуникациите – семинари, дискусии и кръгли маси. БДВО е първата по рода си организация в България и обединява ПР практици, преподаватели и студенти по ПР в България.
 
За ROI Communication:
ROI Communication е бутикова ПР агенция, която издава специализирана литература. Агенцията е носител на наградата „ПР книга на годината” на Българското дружество за връзки с обществеността за изданията „Създаване на корпоративна репутация” (2005 г.) и „Добавената стойност на ПР” (2002 г.).
 
За повече информация:
Пламена Павлова, Административен секретар на БДВО,
02/ 495 85 82, 0887 45 00 40, office@bdvo.org

Leave a Reply