Представяме: Мариана Петкова, мениджър Връзки с обществеността в ЕКОПАК БЪЛГАРИЯ

Списание "Твоят БИЗНЕС" I Ина ГЕОРГИЕВА I 12.02.2016

Харесвам хората, които се експедитивни, дейни и реагират на момента. Мариана е от тях. Заработихме с нея без дори да се познаваме лично, но резултатите от съвместната ни работа са отлични. Тя е от хората, на чиято дума може да разчиташ и не те „мотае“ във времето. Въпреки, че Мариана е магистър по химия от СУ Климент Охридски и по икономика от УНСС се оказва, че ПР-ът е нейното аз. Завършила е London school of PR и редица специализирани обучения по корпоративна социална отговорност, мениджмънт на репутацията, стратегическо планиране и кризисен мениджмънт в България.

Работи в сферата на комуникациите от 2013 г., когато попада в екипа на ЕКОПАК БЪЛГАРИЯ АД и заема позицията Мениджър Връзки с обществеността и стратегически проекти.

Мариана, кое те провокира да се занимаваш с тази професия?

- На пръв поглед случайността ме изправи пред възможността да опозная професията, но след краткия си опит, мога да кажа, че е съдба. Динамиката, комуникацията, възможностите да срещаш и да работиш с най-различни хора е това, което открих, че ми харесва, вдъхновява и искам да бъда част от него. Възможността да работя за социална кауза за по-добър живот и среда, каквато е и основната мисия на организацията, в която работя, е много зареждащо и провокиращо. Тази професия е изключително динамична, интересна, разнообразна и никога не може да ти доскучае.

Кои са най-силните моменти в работата ти, след които се чувстваш щастлива?

- Когато виждам положителните резултати от усилията, които полагам.

- Когато един проект е успешен и продължи да се мултиплицира.

- Когато успявам да събера съмишленици и последователи на каузата, в която вярвам.

- Когато дам смисъл на една идея и й вдъхна живот.

- Моментите са много и най-различни и това ме вдъхновява.

Според теб къде е тънката разлика между ПР и реклама?

- Двете използват различни похвати, формати, канали и дори публики, имат различни функции. За да бъде успешна една стратегия или кампания обаче са нужни и двете. Често рекламата се свързва с продажбите и това я прави част от маркетинговата функция, но на практика не се ограничава с това. ПР работи за развитието на организационния имидж, който от своя страна разчиства пътя на рекламата и обратното, рекламата понякога играе ролята на „визитка“ към организационния имидж. Високият рейтинг пък на организацията в обществото повишава доверието в рекламата на нейните стоки и услуги и т.н.

Разликите между двете са съществени и мисля доста е писано по тази тема, но най-важното е, че най-добрите резултати идват само ако са приложени съвместно PR има дълготрайни и дългосрочни комуникативни цели, а рекламата – продажбени.

- PR има за цел да изградят престиж и имидж, а рекламата преследва продажбата, завладяване на пазари и др.

- PR представя фирмата като цяло, а рекламата има за предмет продуктите и тяхното качество

- – PR печели общественото мнение и убеждава общността, че фирмата е обществено значима и необходима, а рекламата цели да превърне марката в предпочитана.

- PR е функция на управлението, а рекламата е обект на маркетинговия отдел и на отдела по продажбите.

- PR предшества и съпътства рекламата в кампаниите.

- PR обхваща вътрешната и външната среда на фирмата, а рекламата е насочена само към външната аудитория и т.н. могат да се изброяват разлики, за които специалистите са изписали цели книги.

Има ли безплатен ПР?

- Най-важни са изградените отношения и доверие с колеги, партньори, медии, клиенти, институции. В изграждането и поддържането на тези връзки са вложени много време, енергия и средства – така че нищо не е безплатно.

Какво не харесваш в комуникацията между хората?

- Не харесвам некоректните и фалшиви хора. Негативистите, които като цяло застават срещу всичко и са готови по-скоро да хабят време и енергия да доказват липсата на смисъл.

Кое е другото ти „аз“ извън професията?

- Обичам много да пътувам, да излизам с приятели да ходя на кино и театър. Обичам движението като цяло. Понякога пък обичам да се затварям за 1-2 дни вкъщи и да оставам насаме със себе си и да си премислям идеи, случки и информация.

От къде се зареждаш с енергията, с която да работиш?

– От усмивките на хората, които срещам по пътя си. От смисъла, който намирам в работата си.

Какво би учила още?

- През целия си професионален път съм учила постоянно и в различни сфери. Завършила съм химия и работих в сферата на околната среда 10 години, междувременно завърших икономика, за да разбирам по-добре бизнеса, в който работех. Както казах съдбата ме сблъска с ПР-а и завърших London school of PR . Убедих се, че за да си добър в това, което правиш не трябва да спираш да учиш, а и винаги има какво. ПР и комуникациите са изключително бързо развиваща се среда и ако не следиш новите тенденции, не би успял да си свършиш работата на ниво. Аз имам едно качество, което не харесвам особено – вглеждам се в детайлите и държа на перфекционизма, което ме кара винаги да търся и да се стремя към най- доброто.

В колко започва денят ти и каква първа новина би искала да прочетеш или чуеш?

- Денят ми започва в 7.00 ч. обикновено докато пия кафе и се подготвям за работния ден прехвърлям сутрешните блокове. Напоследък не се съсредоточавам много в новините, действат ми потискащо и стресиращо. Докато си пия кафето си разписвам задачите за деня на лист хартия, помага ми, когато ги обмислям и по-ясно подреждам приоритетите. Стремя се да си спазвам планчето, не го ли направя обикновено ми излиза през носа.

Оригинална публикация

Leave a Reply