Пресаташе обяви в нета, че се самоубива. И го направи

www.trud.bg I 21.01.2011

Пресаташето на Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) Борислав Борисов се самоуби два пъти – в социалната мрежа "Туитър" и в Северния парк на София. Това заявиха негови колеги. Те имат предвид, че на 26 декември м. г. Борисов написал в профила си в "Туитър" няколко текста, които приличат на предсмъртни писма.

"В няколко "алтернативни" сайта пише, че краят на света е след два-три дни. Кеф. :-) # есхатология", пише Борисов. По-късно през деня добавя: "Апропо, ако светът вземе, че свърши тия дни, да знаете, че ви обичам много. :) "Последното съобщение на Борислав в "Туитър" е от 8 януари: "Времето омекна, сякаш…:)"

Чак на 19 януари полицията намери тялото му в Северния парк на София.

Разследващите са почти сигурни, че става дума за самоубийство. 41-годишният мъж се пробол с нож в корема, рязал си вените на ръцете и шията…

В материалния свят Борислав Борисов бе пиар на пазителите на лични данни, бивш съветник в парламента, журналист в “Култура”. Затворен, ерген. Родителите му починали. Колегите му не знаят почти нищо за личния живот – нито за приятелка, нито за купони.

В интернет Борислав е блогър (на сайта му borislavborissov.eu стои пожеланието “Весели, красиви и щастливи празници на всички!”). В “Туитър” се описва като “могул”. Във “Фейсбук” споделя, че е фен на Моцарт и Тиесто, Бах и “Дийп зоун”, на “Стъклен дом” и “Екип 5”. Там вместо своя снимка е пуснал аватар и фото на коледната си елха. Един от първите българи, открили книгата на Никълъс Нигропонте “Дигиталното битие”, според която целият свят и информацията в него се състои от битове (нули и единици) и атоми. Вчера виртуална “съмишленица” на Борислав – Светла Енчева (svetlaen.blogspot.com), цитира посмъртно негов пост от октомври м. г.: “Неотдавна сънувах как Дъглас Адамс радостно ми съобщава, че ще доживея числото 42.”(Според книгата “Пътеводител на галактическия стопаджия” 42 е “Отговорът на Въпроса за Живота, Вселената и Всичко останало”.)

Само още седмица и сънят е щял да се сбъдне! Но Борисов спря да съществува физически на 41 години. Профилите му в интернет все още са живи – негови приятели във “Фейсбук” си спомнят за него (там той е свързан с 215 профила).

Заради смъртта на Борислав Борисов други негови интернет приятели (той има 1009 последователи в “Туитър”) излязоха от виртуалната си кожа и се материализираха в кафене на “Шипка” 6 в София.

Там, съвсем случайно, прозвучала и песента Wish You Were Here на “Пинк Флойд” – любимата на Борислав.

И вчера в интернет се сипеха изказвания: “Луд диамант”, “Като гръм от ясно небе”, “Писахме си в мрежата, но само веднъж се видяхме на живо”, “Може би трябваше да се досетя…” Всички те посветени на пиара, който се самоуби два пъти – в мрежата и в Северния парк на столицата.

Страхувал се, че общината ще му вземе апартамента

Самоубилият се Борислав Борисов (41 г.) от няколко месеца бил изпаднал в явна депресия и рядко се прибирал вкъщи, разказаха разследващи.

Мъжът нямал постоянна приятелка и живеел само с майка си в общинско жилище. Апартаментът бил даден преди години на възрастната жена. След нейната смърт преди месец от общината съобщили, че ще си го приберат.

Загубата на майка му, самотата и реалният шанс да остане бездомен са довели Борислав до сериозен психически срив, казват разследващите. Според тях това е най-убедителната от всички версии за самоубийството, които проверяват.

Колегите на Борислав много пъти го търсили по телефона и на домашния адрес. За тях изчезването му било необяснимо. Те нямали хипотеза защо е пожелал смъртта.

“Страшна трагедия! Горката му майка си отиде скоро, сега и той. На голяма длъжност работеше уж, но явно заплатата му не е била никак голяма. Той умираше от страх, че след смъртта на майка му ще остане без жилище и без пари”, коментира пред “Труд” съседка на Борислав.

Криминалисти: Бил е в шок, самонаранил се е с два ножа!

Мъжът е бил в депресия, която го довела до обезумяване, сочат досега нашите данни. Имал е лични проблеми. Нито край тялото му, нито в жилището или в офиса му е намерено предсмъртно писмо. Въпреки това основната версия е, че случаят е самоубийство.” Това казаха вчера криминалисти от СДВР, които разследват смъртта на Борислав Борисов, служител на Комисията за защита за личните данни.

Както писа “Труд”, трупът на 41-годишния мъж е бил открит на 19 януари привечер в храсталаци край реката в Северния парк близо до столичния квартал “Надежда”. Надушило го домашно куче, изведено на разходка към 18,30 ч. По тялото имало няколко порезни и прободни рани от нож – по ръцете, по шията и корема. До вчера полицаите не уточняваха дали са намерили хладното оръжие в района.

Според запознати обаче ножовете, с които Борислав се е самоубил, са били два. Те са открити, като вторият нож стърчал забит в корема му. Още при първоначалния оглед от разположението и вида на раните криминалистите били над 90% сигурни, че става дума за самоубийство. Били намерени портфейлът на починалия с личните документи и мобилният му телефон.

Аутопсията, извършена в четвъртък, потвърдила, че Борислав сам е сложил край на живота си. Смята се, че е бил в състояние на афект. Първо е срязал вените си, но като е видял, че кръвта му изтича бавно, се наръгал във врата и накрая забил втория нож в корема си. Вероятно от болката припаднал и останал да лежи, докато издъхне.

Съдебните лекари обаче се въздържали засега от точни отговори кога е настъпила смъртта. Предполага се, че тялото е престояло в Северния парк около една седмица, тъй като вече било започнало да се разлага. Взети били кръвни проби, които ще бъдат изследвани за алкохол, наркотици или отрови.

Борислав не е имал каквито и да е кримирегистрации. Живеел близо до Северния парк. Полицията започнала да го издирва в последните дни на декември, когато от Комисията за защита на личните данни съобщили в Девето столично РПУ, че не могат да се свържат със своя служител. Телефонът му бил изключен, ходили да го търсят в апартамента му, но никой не отварял. Всичко това се случвало в дните около и малко след празниците, затова и се смятало, че мъжът може да е заминал на курорт или в чужбина.

Тъй като воденото разследване по случая продължава, от СДВР отказаха повече подробности.

Дипломирал се с грамота

Роден е през 1969 г. в София. Отслужил. Дипломирал се е във Факултета по журналистика на СУ, а рецензент на дипломната му работа е бил доц. Георги Лозанов. Текстът е награден с грамота.

Работил е във в. “Култура”, в Националния съвет за радио и телевизия, в сп. “Общество и право”, нещатен сътрудник на Огнян Герджиков като шеф на парламента (2001-2005).

Колегите му го търсили у дома, потресени са

Колегите на Борислав от Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) се усъмнили, че нещо не е наред с него, когато в началото на януари той не дошъл на работа. Не си вдигал и служебния телефон, а го чакали неотложни задачи. Чиновници дори отишли до апартамента му в столичния квартал “Надежда”, но го заварили заключен.

“Дълбоко потресени сме. По време на работата в комисията г-н Борисов не е имал никакви проблеми. Преди Нова година дори ентусиазирано обсъждахме годишния ни отчет, бъдещите проекти и отбелязването на 28 януари – Европейския ден за защита на личните данни”, разказа пред “Труд” председателката на КЗЛД Венета Шопова. Според нея вероятно покойният вече пиар на комисията е имал проблеми в личен план. Какви са били те, колегите му така и не могли да разберат.

“На всеки се случва да го няма няколко дни. В края на годината си беше взел отпуск. Но когато не се появи на работа и след това, започнахме да се притесняваме”, добави Шопова.

Състудентите го помнят като най-умния

“С Борислав Борисов сме колеги от Факултета по журналистика – по мнение на всички преподаватели беше най-умният студент”, разказа вчера шефът на парламентарния пресцентър Христо Краевски.

След дипломирането си специализирал онлайн журналистика шест седмици в Колумбийския университет, Мисури, САЩ. Курсът бил организиран от “Гласът на Америка”. Бил е и на семинар по независима журналистика във Факултета по комуникации в град Тилбург, Холандия. Участвал е в изграждането на сайта chitalishte.bg, работил е добре с издателски софтуер.

Борисов е завършил университета с пълно отличие. Купувал си главно книги. Приятелите му обмислят да предложат на роднините му да ги дарят на библиотеката на журналистическия факултет. А най-хубавите му писания в медиите да съберат в специално издание. Те си обясняват смъртта му с екзистенциално отчаяние.

Самоубийци редовно използват “Туитър”

Борислав не е първият, обявил самоубийството си в “Туитър”. Преди 6 месеца южнокорейският диджей Лий Кие Хуа заявил в профила си: “Ще се самоубия. Всички вие, с които ме е свързвало и най-малкото приятелство, обичам ви.” След това го намерили обесен на дърво край река Хан в Сеул.

Жена от Флорида, която не можела повече да плаща наема си, написала, преди да сложи край на живота си: “Богатите стават по-богати, бедните – по-бедни. Семейства остават на улицата, а правителството нехае. Бог да благослови Америка, но може ли да я спаси?”

През април 2009 г. актрисата Деми Мур спаси 48-годишна домакиня от Сан Хосе, която написала в профила на актрисата, че ще се самоубие. Полиция успяла да проникне в къщата на жената и да я въдвори в психиатрия.

Оригинална публикация

One Response to “Пресаташе обяви в нета, че се самоубива. И го направи”

  1. Журналистите от в. “Труд” и трагедията на PR специалиста Борислав Борисов | PR&Медиа Новини Says:

    [...] на "Труд" с допълнителни подробности: Пресаташе обяви в нета, че се самоубива. И го направи Сподели [...]

Leave a Reply