Прессъобщение за 2 милиона долара

www.manager.bg 27.12.2014г. 

Или как да ухажвате медиите с кратка и неустоима корпоративна информация
Защо кликнахте на тази статия? Със сигурност решението ви има нещо общо със заглавието. Нали така?! 2 милиона долара звучат като интересна история.
За разлика от този случай, огромен брой текстове на прессъобщения, изпращани до медиите и често публикувани от тях, имат ужасно скучно и безжизнено заглавие. Например "Нашата компания Acme ще участва в конференцията по продажбите в мястото X”.
"Скъпи пиар специалисти, това не е видът информация, която по-вероятно ще се появи в печатните и електронни медии", коментира Дейвид Сийман в сп. Entrepreneur. Пиар и маркетинг експертът дава няколко съвета как се пише успешно и приемливо за медиите прессъобщение.Те са следните.
Пишете кратко и с прости изречения. Не споменавайте факти за компанията, които нямат връзка с основната ви информация. (Например къде е основана, кога, от кого, каква е историята й, бащиното име на изпълнителния директор). Не разказвайте "корпоративната визия”. Ако много държите всичко това да се разбере, сложете в средата или към края на текста с линк към фирмения ви сайт.
Всяко добро прессъобщение е между 200 и 400 думи. Идеята е да се даде информация на журналистите, те да бъдат заинтригувани и да ви се обадят, за да поискат още данни или евентуално – интервю.
Не пишете, че продуктът или услугата на компанията ви са "най-добрите на пазара”, "със световно качество”, "известни по цял свят”. Ако наистина са такива, няма да има нужда да го споменавате, нали? Ако не са, не се опитвайте да създавате подобни внушения, използвайки суперлативи. Ще раздразните медиите.
Сложете в заглавието основни думи, които по един или друг повод са често търсени в Google. Например "Екологична компания X използва услугите на нашата компания Acme”. (Или нещо друго, по-добро.) В случая под името на екологичната компания се има предвид дума, която се индексира в интернет търсачката. Така ще удължите живота на корпоративната си новина. Когато е отразена в сайтовете, тя ще се появява като резултат от търсенето месеци по-късно.  

 

Оригинална публикация 

Leave a Reply