Притиснаха Мърдок да се откаже от сделка на Острова

в. Труд | 14.07.2011

 

ЛОНДОН – Британският премиер Дейвид Камерън призова медийния магнат Рупърт Мърдок да се откаже от намерението си да придобие сателитния канал "Би Скай Би", предаде АфП.
Часове по-късно от "Нюз корпорейшън" съобщиха, че се отказват от сделката. Новината дойде малко преди
Камарата на общините да гласува декларация, която също да призове Мърдок да се оттегли от купуването на медията.
"Стана ясно, че в тази обстановка е много трудно да приключим сделката", пише в изявлението на "Нюз корпорейшън". По-рано в сряда Камерън се яви пред парламента в Лондон и поиска пълно разследване на скандала с подслушванията на телефони от страна на британски издания на Мърдок. Разследването ще бъде водено от лорд Брайън Левисън, член на Камарата на лордовете, един от петимата апелативни съдии на Англия. "Случилото се в тази компания е позорно, то трябва да засяга всяко нейно ниво и те трябва да спрат да мислят за сливания, когато трябва да оправят бъркотията, която създадоха", заяви Камерън.
Само преди седмица той каза, че не е работа на политиците да се бъркат в бизнеса на частни компании, припомня "Ню Йорк таймс".
Скандалът с подслушването поставя британския премиер в положение да изглежда уязвим, пише още вестникът. Повдигат се въпроси за характера и преценките на Камерън при изграждането на множество връзки с медийната империя на Мърдок. Те му помагаха в управлението, но сега са "толкова политически популярни, колкото кошница със змии по време на летен пикник", отбелязва "Ню Йорк таймс".
Камерън е подложен на силен натиск от лидера на лейбъристите Ед Милибанд заради връзките си с империята на Мърдок. Според "Уолстрийт джърнъл" (също част от "Нюз корпорейшън") през последните седмици Мърдок е обсъждал евентуалната продажба на "Сън", "Таймс" и "Сънди таймс". Мърдок продаде "Нюз ъф дъ уълрд" заради скандала във Великобритания.

***
Текст под снимка:
Разочаровани британци издигнаха кукли на Камерън и на Мърдок пред дома на медийния магнат в центъра на Лондон.
***
Текст под снимка:
Демонстранти скандираха пред централата на ЕС в Брюксел с искане за възстановяване на рибните запаси. Еврокомисията излезе в сряда с амбициозен план в тази насока, предвиждащ налагането на квоти, което разгневи франция и Испания.

Стр. 27

Leave a Reply