Проблемът “Булсатком” – БТВ стига до Брюксел

24chasa.bg I 23.12.2012

Представители на Асоциацията на потребителите на телекомуникационни услуги са изпратили писмо до еврокомисаря за новите технологии и заместник-председател на ЕК Нели Крус с информация за нелоялна търговска практика от страна на БТВ.

Писмото е изпратено и до председателя на СЕМ Георги Лозанов и до председателят на КРС Веселин Божков.

На пресконференция днес председателят на УС на Асоциацията Янаки Ганчев заяви, че резултатът е нарушаване на конкуренцията на пазара и разпределянето му в полза на свързани лица.

Ганчев видя картелен заговор в цялата ситуация. Според него крайната цел на масовото предсрочно прекратяване на договори от страна на bТV Media Group е облагодетелстването на Виваком, защото този оператор ще приеме всички потребители, желаещи да гледат БТВ и ТВ7.

ТВ ще поднови излъчването на програмите си и по шестте свои канали към всички потребители на Булсатком до изтичането на договора на 31 декември. Тази информация бе пусната в сайта на медията броени минути преди пресконференция в София прес по повод едностранното прекратяване на договорите на bТV Media Group с Булсатком и с десетки други медийни оператори.

Пламен Петков, представител на Булсатком, категорично опроверга твърдението на БТВ, че операторът има задължения към bТV Media Group. Той разясни на пресконференцията, че от БТВ са им поставили нови финансови условия, които неминуемо ще доведат до съществено увеличаване на цената за крайния потребител при еднакво качество на предлаганата услуга.

„Поискаха да приемем безусловно нови цени с фиксиран пълен пакет с всичките им канали. Поставиха ни пред положението „да" или „да"", възмутено заяви Петков, цитиран от БГНЕС.

Той разясни, че така се нанася и удар върху десетки рекламодатели, които са направили големи инвестиции в празнични рекламни кампании, които сега не могат да достигат до потребителите.

Преди да стане публично достояние смекчената позиция на БТВ от Булсатком бяха категорични, че ако не срещнат възможност за нормални търговски преговори с медията, то ще изнесат публично финансовата оферта, за да преценят клиентите сами дали биха плащали подобна абсурдна сума.

Магдалена Георгиева, изпълнителен директор на Българската асоциация на кабелните и комуникационни оператори (БАККО) разкри, че част от кабелните и сателитни оператори, принадлежащи към асоциацията, са поставени в същото положение с предсрочно прекратени договори без реално обосновани причини.

Тя заяви, че според нея БТВ се стараят целенасочено от 2008 година насам да получат максимален приход от всички свои разпространители. Тя порица медията за това, че предлага каналите си само в пакет и така операторите не могат да избират сами кои от тях да предлагат. Тя постави като категорично условие разпакетирането на тези услуги, за да може да се осъществи нормален търговски диалог с БТВ.

Оригинална публикация

Leave a Reply