Procter & Gamble достави седем милиарда литра питейна вода в посока на глобалните си усилия да спаси по един човешки живот на всеки час до 2020г.

Procter and Gamble (P&G) обявиха, че Програмата им за безопасна питейна вода за децата (Children’s Safe Drinking Water Program- CSDW) е осигурила седем милиардния литър питейна вода на семейство в Бразилия. Това е част от участието на P&G в Глобалната инициатива на президента Клинтън (Clinton Global Initiative – CGI) за спасяване на един човешки живот на всеки час до 2020 г. Седмият милиарден литър питейна вода отбелязва разрастването на Програмата и в Бразилия, с основен партньор в лицето на ChildFund. От своето създаване през 2004 г., Програмата работи с глобална мрежа от над 140 представители и партньори, за да помогне за спасяването на приблизително 39 000 души чрез осигуряване на чиста питейна вода в райони, засегнати от бедствия, както и за кампании за устойчиво развитие.

“Най-основното нещо е чистата вода и чрез CGI програмата, която ангажира с действие, P&G вече осигури литър чиста вода за всеки човек на планетата, което е невероятно”, каза Президентът Бил Клинтън. Докато наблюдаваше трансформацията на замърсената вода в питейна, чрез специалните комплекти на P&G, той добави: “Това е най-лесният и бърз начин да спасим живота на децата на възраст под 5 години.”

 “В P&G сме горди с достигането на 7 милиарда литра чиста питейна вода за децата и техните семейства. Заедно с нашите партньори, ние осигуряваме лесно за изпълнение, но променящо живота решение”, Алисън Тъмон Кeмпуи, Лидер на програмата CSDW на P&G. “Докато напредваме към целта си в спасяването на един човешки живот на час, се мотивираме да помогнем на още повече деца и семейства да се сдобият с чистата вода, от която имат нужда, независимо дали чрез кампания за подпомагане на селските райони; снабдяване с хранителни продукти; чрез програма за превенция на HIV или за помощ при природни.”
Последният литър, от общо 7 милиарда, беше предоставен на Клаудия и Жилберто Перейра Барбоса и четирите им деца, които живеят близо до селищата на Аракуай, намиращо в долината Жекитиньоня. Локален партньор на кампанията е ChildFund. Семейството живее в сух и прашен селски район в югоизточната част на Бразилия и с години е принудено да пие от единствения воден източник наоколо – замърсена река.

“Тази програма е пример за това как ChildFund оценява партньорството си с P&G”, споделя Ан Линам Годдард, Президент и изпълнителен директор на ChildFund International. “Чистата вода означава намаляване на бедността. Благодарение на партньорството ни с P&G, не само променяме живота в Бразилия, но и в много други страни по света, които са засегнати от различни бедствия – от сушата в Кения до засегнатите от природни бедствия Индонезия и Мозамбик.”
От P&G споделят с видео как работят пакетите за пречистване на вода по света, което включва и посещения на президента Клинтън и Челси Клинтън в Руанда и Мианмар. Това са две от 75-те страни, където устройството за почистване на вода на P&G е разпространено чрез партньорската мрежа на CSDW.

Всеки ден липсата на чиста питейна вода е проблем за повече от 1 милиард хора по света. По данни на UNICEF повече от 1 600 деца умират ежедневно от болести, причинени от мръсна вода. Това е повече от общата бройка на жертвите от малария и HIV/СПИН.
P&G инвестира повече от 10 години и милиони долари в осигуряването на чиста питейна вода, което включва и спечелилата награди технология за пречистване на водата. Във всеки комплект за пречистване на вода има 4 грама пудра, която превръща 10 литра мръсна и потенциално смъртоносна вода в чиста и годна за пиене. Комплектът премахва повече от 99.99999% от бактериите, които обикновено предизвикват холера; 99.99% от вирусите, които са причина за Хепатит А, както и 99.9% от протозоата в замърсената вода. Това води до намаляване на диарията в развиващите се страни с 90%.

През ноември 2012 г. сп. The Economist определя комплекта като една от технологиите с най-голям принос за света, а Американската патентна организация я отличава с наградата в категория “Патент в името на човечеството” през април 2013 г.
CSDW е една от многото програми на P&G, които са фокусирани върху използването на иновациите и които се стремят към подобряване живота на хората по света. Благодарение на глобалното присъствие на P&G ние имаме възможността, и паралелно с това сме задължени, да обърнем внимание на природните и социални проблеми, които влияят на нашето общество. Част от проблемите, които P&G разглежда: преобразуването на ресурсите; използването на възобновяеми източници; преобразуване на отпадъците в ресурс; осигуряване на комфорт у дома и повишаване на здравето и хигиената.
Повече информация за Програмата за безопасна питейна вода за децата (CSDW): www.csdw.org
Повече информация за CGI: www.clintonglobalinitiative.org  

Leave a Reply