ПРОДАЖБАТА НА РАДИО RFI. ЦЯЛАТА ИСТИНАТА

 

ОБЩЕСТВО И МЕДИИ I Мариян Томов I 2009-12-2009
 
Ръководството на радио RFI излезна със следната декларация: (достъпна е на сайта на радиото –www.rfi.bg)
 
На друго мнение са от екипа на RFI. Според тях, „налице е опит да бъдат заблудени общественото мнение и журналистическата колегия, като зад параванна юридическа структура, рязко се променя спецификата и модела на работата на радиото и се съдейства за непрозрачната препродажба на медията“. „Най-странното е, че за осъществяването на подобно намерение съдейства институцията, призвана от законите на страната да предотвратява такива машинации. Бързината, с която се осъществи преместването на точката на излъчване от студиото на RFI София към студиото на радио Фокус говори, че това е отдавна и добре обмислена операция. На практика RFI София в момента не може да излъчва като сигналът му бе спрян дори преди официалното оповестяване на решенията, взети на иначе „закритото“ заседание на СЕМ. Смятаме, че недопустимостта на подобна абсурдна ситуация е очевидна“, посочват от радиото.
 
Припомням, че радио Фокус започна да излъчва на честотите на RFI в 18:00 часа снощи (15 декември). 
 
Пред Дарик радио членът на СЕМ Ани Хаджиева обясни аргументите си да гласува „Против“: „Преди време съветът отказа на друг оператор ползването на търговската марка, защото това би въвело в заблуждение слушателите. В документите се твърди, че новото дружество иска да започне излъчването на своя лицензирана програма Радио „Фокус“ на честотата на „Софмедия Броадкастинг“ 103,6 MHz за град София, а „Фокус Нунти“ няма лицензирана програма за територията на град София. Това значи, че във всеки един момент програмата, която се излъчва в София, трябва да бъде различна от програмите, които са лицензирани на дружеството „Фокус Нунти“ за другите градове на страната“.
 
 
Така се вземат решенията на Съвета – в полза на частния, а не на обществения интерес. Твърдя го като човек работил в институцията. Така се променят и лицензии. Точно така се позволява на частните медии да показват насилие в предаванията си, без да бъдат санкционирани сериозно. Близки са отношенията между членовете на Съвета и големите собственици, медиините могули. Отдавна се твърди, че членовете на СЕМ получават заплатите си именно от тези могули.
 
Шоуто „Страх“ не беше свалено от ефир, а се излъчваше в 20:00 часа. Не беше спряно въпреки, че дете се обеси на катерушка имитирайки сцени от шоуто. Продукцията „Цената на истината“ пък бе препозиционирана в 23:00 часа чак когато свърши сезонът на шоуто. Но има и друга причина – членовете на СЕМ се страхуваха, че ще намалят състава им. Натискаха се да покажат на премиера Борисов, че има смисъл от СЕМ. Има ли в действителност?!
 

Leave a Reply