Продуценти печелят и европари

в. Банкер | Ангел ДАМЯНОВ | 12.11.2011

Милиони левове държавни и европейски пари усвояват най-големите български продуценти на развлекателни тв предавания като Магърдич Халваджиян, Димитър Митовски, Борислав Чучков, Христо Тучев или Иван и Андрей. Най-много средства са раздадени по Оперативната програма "Развитие на конкурентоспособността на българската икомоника", управлявана от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма. Според списъка на ведомството почти 2.5 млн. лв. е взел доставчикът на интерактивни услуги "Интерактив медиа сървисиз". Компанията осигурява есемес гласуванията в различни тв игри и предавания, разработва формати като телевизионна лотария, Call TV продукции, праймтайм шоута, новини и др.
Собствеността в "Интерактив медиа сървисиз" е разделена между продуцента Христо Тучев и "ЮМС" АД, показва проверка в Търговския регистър. Тучев е и в съвета на директорите на "ЮМС Интернешънъл" АД, заедно с Николай Иванов, Теодор Марков, Любен Йовчев и Марио Караконовски. Последният е бивш служител на "Мтел". Името на Каракановски нашумя преди няколко години, когато бе уволнен от мобилния оператор след обвинение в кражба на софтуер и предлагането му на конкурента "Глобул".
Христо Тучев е в управата и на "Макс ченъл" АД, а също на "Контравърджант медиа" ООД. Той е процудент на предаването "Пряка демокрация", излъчвано по ТV7.
"Интерактив медиа сървисиз" бе и сред кандидатите в първия конкурс за изграждане на двата мултиплекса за разпространение на тв програми през май 2009 година.
Продуцентът на предаванията "Господари на ефира", "Море от любов", "На кафе" и др. Магърдич Халваджиян е одобрен за получаването на финансова помощ от 1 073 000 лева. Една от фирмите му – "Глобал филмс", е кандидатствала по оперативната програма и с парите ще закупи нова снимачна техника. Освен продуцента, неин собственик е и "Ентреа Кепитъл партнърс" АД. Халваджиан и семейството му притежават няколко продуцентски компании, които създават предавания за ефирните телевизии. Така например водещата на "На кафе" Гала се явява и продуцент, тъй като е съдружник във фирмата собственик на продукцията "Глобал мегазин" ООД.
На европейски пари се радва и американското акционерно дружество "Ню Бояна филм", което притежава Киноцентъра в столичния квартал "Бояна". По споменатата оперативна програма за развитие на конкурентоспособността студията получава 1.7 млн. лева. Парите ще отидат за "внедряване на иновативно високотехнологично оборудване за развитие на продукти и услуги с висока добавена стойност".
Продуцентът Димитър Митовски взема 1 млн. лева. Оказва се, че неговата "Камера" ООД също има спешна нужда от нова техника. Митовски е подпомогнат и с държавни пари. Филмът му "Мисия Лондон" бе финансиран от Министерството на културата. Според Търговския регистър той притежава палитра от фирми, които се занимават с производство на тв програми и филми. Собственик или съсобственик е на "Българска кастинг агенция" ООД, "Дарак" ООД, "Сиа адвъртайзинг" ЕООД, "Камера" ООД, "Брада"ООД, "Некс крийетив фактори" ООД, "Рабит филм" ООД, "Бългериан филм продъкшън сървисис" ЕООД. Едно от дружествата му – "А плюс синема", е продуцент на новия филм "Кецове", който откри Фестивала на българската култура в Брюксел през октомври.
И продуцентската къща "Чучков брадърс" ООД не може да се оплаче от липса на внимание. Нейните собственици Виктор и Борислав Чучкови , чрез "СИФ 309 филм мюзик " ООД , вземат почти половин милион лева от европейската програма. С държавни пари пък бе създаден игралният им филм "Тилт".
Продуцентите на тв предаването "Станция Нова" Иван Христов и Андрей Арнаудов ще получат безвъзмездно по линия на европрограмата 475 000 лв. за закупуването на нова снимачна и звукозаписна техника. Близо половин милион лева ще отидат и в продуцентската къща "Страйп медия" ЕООД.
Проектът за финансиране на високотехнологично оборудване на "Дарик радио" АД също е одобрен, но засега е сред резервите, тъй като не е осигурено налично финансиране по процедурата. Става дума за 1 729 728 лева.
На "опашката" за средства от Оперативната програма "Развитие на конкурентноспособността на българската икономика" е и димитровградският фолкгигант "Пайнер медиа" ООД. Той чака 1 918 232 лева.
Компанията "Хит вижън плюс", която притежава кабелната "Икономика тв" и марката "Хит тв", е одобрена да получи 1 167 140 лв., а новата телевизия "България он ер"- 1 279 437 лева. Продуцентските къщи "Дрийм тийм" и "Телеман" също очакват съответно 461 083 и 220 225 лева. Такива грижи обаче нямат студиото за озвучаване на филми и тв продукции "Доли", взело 995 881 лв., и ямболската кабелна телевизия "Диана", която е получила 351 540 лева.
Като продуцент се изявява и актьорът от най-новата продукция на btv "Седем часа разлика" Калин Николов Сърменов. Неговата фирма "Студио Златен век" е получила над 500 000 лв. по линия на програмата за развитие на селските райони, управлявана от Министерството на земеделието. С парите актьорът ще пропагандира биоземеделието и ще прави рекламни клипове. Те ще се излъчват по 60 национални и регионални телевизии във версии от 30, 20 и 10 секунди. Ще ги разпространява консорциумът "Тандем-Труд", който за труда си ще вземе почти 550 000 лева.

Стр. 35

Leave a Reply