Продуцентско начало

сп. Тема | Светослав ИВАНОВ | 2010-01-31 

Водещата на "Градски легенди" по Pro.bg Виолета Сечкова е най-новият независим телевизионен продуцент. Съдружник й е Емил Кошлуков.

Партиите се роят предизборно, а продуцентските къщи – следлицензионно. Актьорът Станимир Гъмов вече не е част от токшоуто "Сблъсък" и от компанията на Иван и Андрей "Междинна станция". През седмицата доскорошният "Културовед Гъмов" поясни, че най-вероятно скоро ще стане лице на ново предаване в друга телевизия. Гъмов отказа подробности за бъдещата си рубрика, но хора от бранша поясниха, че тя със сигурност ще е по TV7. Миналата пролет телевизията смени собственика си, след като създателят й Любомир Павлов я продаде на австрийски инвестиционен фонд. Негов консултант у нас е председателят на Надзорния съвет на Корпоративна търговска банка Цветан Василев. След сделката кабелната TV7 стана четвъртата национална частна ефирна телевизия у нас. През есента за неин директор бе назначена бившата шефка на bTV Светла Василева. След като зае
длъжността, в интервю за "ТЕМА" Василева поясни, че след зимата от старата TV7 ще остане само името, а всичко останало ще се промени по модела, по който тя е работила на предишната си позиция.
Предаването, на което Гъмов ще е лице, ще се прави от най-новата независима компания на тв пазара у нас – "Ноу фрейм медия". От екипа поясниха, че става дума за нов тип актьорско шоу, каквото досега не е правено в България, в което ще участват и други известни артисти и тв физиономии. Телевизията и "Ноу фрейм медия" са се договорили за още няколко шоупрограми и за една игра. Сред собствениците на новата фирма са бившата водеща на предаването "Градски легенди" по Pro.bg Виолета Сечкова и ексдепутатът Емил Кошлуков. Техни съдружници са други напуснали "Междинна станция" – бившият редактор на "Сблъсък", Music idol и "Това го знае всяко хлапе" Иван Радев и ексрежисьорът на тези предавания Станислав Христов. "Желанието ми бе да се събере екип от професионалисти, които познават отлично телевизионния процес и са в състояние да създадат качествен продукт без никакви компромиси – поясни Сечкова. – При нас има хора, работили за Music idol, Big Brother, Dancing Stars, Vip Dance, "Хванати в изневяра", които могат да се справят с всяка задача. Ще се занимаваме и с организирането на публични събития, с изработката на музикални клипове -изобщо с всичко, което една продуцентска къща би могла да прави."
В края на миналата година компанията обяви кастинг, срокът за участие в който изтече в средата на януари. "Ако смятате, че телевизията е най-желаната кариера за вас, виждате се като водещ на забавно, на публицистично шоу или на игра, ако искате да сте част от творческия екип на най-прогресивната продуцентска къща и да бъдете излъчвани в национален ефир, изпратете кратка информация за себе си, поне една снимка в цял ръст и координати за обратна връзка" – се казваше в поканата за него.
Сечкова поясни, че заради поетите ангажименти към TV7 "Ноу фрейм медия" засега ще съсредоточи основните си усилия към сътрудничеството с тази телевизия. Според бившата асистентка в "Сблъсък" през 2010-а на телевизионния пазар у нас ще се получат сериозни размествания, в резултат на които за нови фирми като нейната ще
се появят u други възможности. "Очаквам не след дълго да сме една от водещите продуцентски къщи в България" – обобщи тя.
Всъщност разместванията вече започнаха. През седмицата Ройтерс официално съобщи нещо, за което в телевизионните среди у нас отдавна се говореше – предстоящата сделка между американския милиардер Роналд Лаудер и австралийския Рупърт Мърдок за акциите на bTV. Според Ройтерс скоро първата българска национална частна телевизия ще бъде продадена за 500 млн. евро. В София обаче се чува, че западните журналисти са объркали вида на валутата. Няма спор обаче, че преминаването на bTV и на свързаните с нея bTV comedy и bTV cinema 6 ръцете на собственика на друг роден ефирен и кабелен канал – Pro.bg и "Ринг", ще доведе до изключителни преобразувания на телевизионния пазар, част от които ще засегнат и външните продуценти. Преди дни тяхната асоциация окончателно се прости с идеята законодателни промени да удължат задължителното време, което телевизиите трябва да предоставят на продуцентите. От големите независими играчи в сдружението не членува единствено Слави Трифонов. Въпреки това медийната комисия към Народното събрание отхвърли на второ четене предложението времето за тях да се увеличи от 10 на поне 25 на сто от общото програмно време (без в това да влизат повторенията) и прие далеч по-компромисните 12 задължителни процента.
Освен най-новата национална телевизия – TV7, със сигурност скоро за по-голям дял от рекламния пазар доста
по-решително ще се бори и Pro.bg, за която се очаква до дни да се "сроди" с bTV. Същата се появи в ефир преди повече от две години. След това заедно с "Ринг" тя бе купена за 172 млн. долара от Роналд Лаудер. Въпреки вече направените сериозни инвестиции 6 програмата (мачовете от българското футболно първенство, европейската Шампионска лига) засега тя все още не е на онова място сред най-гледаните бг телевизии, на което собственикът й със сигурност иска да я види. В края на миналата година от ефира на Pro.bg отпаднаха "Шоуто на Азис" и още куп програми. Засега от Pro.bg официално съобщават, че през пролетта ще се излъчи третият сезон на риалитито "Размяна на съпруги", който ще съдържа повече епизоди – 18, част от които ще са с известни хора. Телевизията набира и актьори за създаването на собствен сериал. Той най-вероятно ще е класическа сапунена любовна история.
Първоначално в програмата ще се излъчат два пилотни епизода, които ще тестват интереса на аудиторията. През март следобедното токшоу "Точно така" ще се завърне на екран, но с нов водещ – певеца Орлин вместо колегата му Светльо от "Хиподил". В тв средите се говори, че телевизията ще предостави и още два пояса от програмата си на външни продуценти и че в момента шефовете й събират идеи за нови предавания. Отделно от това каналът подготвя и ново семейно документално риалити, кастингът за което щял да започне до дни.

АВТОРА, АВТОРА

"Стъклен дом" за bTV

През февруари тръгват снимките на един от най-мащабните проекти на bTV. Частната телевизия се заема със създаването на сериал, чийто първи сезон трябва да е готов още през пролетта. Името на поредицата е "Стъклен дом", а жанрът е криминална драма. Изпълнителни продуценти са Димитър Митовски и Димитър Гочев от "Камера" ООД. Неотдавна двамата завършиха игралния филм "Мисия Лондон", чиято премиера ще е през март.
"Стъклен дом" ще се излъчва в праймтайма на bTV. Първият сезон ще е от 66 епизода. Сюжетът ще е съвременен, изпълнен с много динамика и ефектен монтаж, обещават от медията. В сериала ще участват някои от най-популярните български актьори, допълват оттам.
Поредицата ще пресъздава съвременната българска действителност. Зрителите ще следят историите в живота на няколко поколения, които преминават през драматични обрати, любов и интриги и стигат до комични и забавни моменти, но изцяло лишени от "сапунен" привкус.
Сериалът ще се снима с най-нова дигитална технология, която ще го доближи до изображението на кинолентите.

Стр. 46 – 47

Снимка: slusham.com

Leave a Reply