ПРОДУЦЕНТСТВО – НОВА И МОДЕРНА ПРОФЕСИЯ

сп. Образование и специализация в чужбина | Йордан КАРАПЕНЧЕВ | 18.03.2016

Щo е то "продуцент"? Доскоро тази дума не беше твърде популярна в българския език. Сякаш, едва след като риалити форматите станаха толкова популярни, започнахме да забелязваме и продуцентите, които се изявяват като жури. Въпреки това, и днес, ако някой кандидат-студент заяви на родителите си, че иска да учи за продуцент, вместо за правист, икономист и т.н., вероятно ще им изправи косите. Та какво се учи в такава специалност? Къде въобще може да се учи? Какво ще работите после… Всички тези въпроси е нормално да възникнат. Но не се тревожете – с този материал ще се опитаме да им дадем отговори.

Какво всъщност е продуцентът

Най-сухото и научно определение за продуцентството, което открихме, е "интердисциплинарна област, която съчетава познания и умения за управление на процеси в медийните изкуства, финансиране и управление на медийни проекти на различните фази от тяхното създаване, медия-планиране и предприемачество, както и познания за техниките на работа, свързани със създаването на различни медийни продукти". Важно е да кажем, че в категорията "медийни продукти" влизат не само филмите и телевизионните предавания, но и всички конзолни и компютърни игри, музикални продукти, театрални представления и т.н.
Продуцентът трябва да има мениджърски качества. Уменията, които трябва да притежава, за да върши работата си са свързани с непрекъснато взаимодействие с хора. Като се започне от подготовката и заснемането и стигнем до маркетинговата част. Разбира се – те не изземват функциите нито на режисьорите, нито на PR-ите. По-скоро са човека, който свързва целия процес.
Това е доста сериозна работа – анализ на пазарните условия и избор на стратегия за реализация на медийния продукт, оценка на конкурентоспособността и анализ на слабите и силните страни на конкурентите. Звучи като тежка задача, но всеки прицелил се в управленска позиция не трябва да се плаши от това. Не трябва да пропускаме и воденето на преговори с медийните партньори, изготвянето на договори с участниците и служителите, и редица други бюрократични занимания.

Къде се изучава в България

Както вероятно може да се досетите – за България продуцентската професия е новост. За съществуването й през социализма и дума не може да става. През 90-те се появяват безброй телевизии и предавания, но професионалните продуценти се броят на пръсти. Днес нивото като цяло е много по-високо и по-професионално. На пазара на труда вече започват да навлизат и завършилите продуцентство в родните висши училища.
За съжаление, няма класация за качеството на обучение по тази специалност, но можем накратко да представим някои от най-популярните програми. Като начало трябва да отбележим, че частните университети са по-активни от държавните в тази сфера. Нов български университет, например, е едно от висшите училища с най-дълги традиции в преподаването на тази специалност. Само музикалното продуцентство има вече 21-годишна история. Друга силна програма е и тази на ВУЗФ. Там се подготвят магистри по "Журналистика, продуцентство и финанси". Програмата се реализира в партньорство с Медийна академия "Българион", които съдействат за намирането на работа на випускниците.
Сред държавните университети можем да отличим курсовете по продуцентство в УНСС, както и магистърската програма по Продуцентство и креативна индустрия във Факултета по журналистика и масова комуникация на СУ. Като продуценти могат да се реализират и завършилите мениджмънт в изкуствата в НАТФИЗ.

Къде се изучава в чужбина

Продуцентството не е сред най-желаните специалности от кандидат-студентите, които заминават извън страната ни. Но това не е породено от липса на възможности, а по-скоро от липса на информация. Та – къде са най-добрите възможности за образование в тази сфера? За да отговорим, трябва първо да кажем къде са най-добрите възможности за развиване на медийни продукции. На пръв поглед, това безспорно са Съединените щати и Великобритания. Всъщност много от предаванията, които се разпространяват из цял свят са по патент на англоезични продукции. Но в тези държави и конкуренцията е жестока…
Затова ви препоръчваме да помислите и за други европейски дестинации. Италианското образование, например, е марка в света на изкуството. Не забравяйте, че продуцентите се занимават и с театър, музика и т.н. Страни като Холандия, Германия и Дания пък предлагат много добро образование на английски език и при добри финансови условия.

Как да направите мечтаната си кариера

Продуцентството е сравнително рядка специалност, но все пак – конкуренция за работните места не липсва. За щастие, открихме план в четири стъпки, по който да стигнете до мечтаната си кариера.

- Открийте програма по продуцентство (или журналистика, медийни науки, арт мениджмънт и т.н.), но не се фокусирайте върху зубрене, а върху търсене на стажове. Такива се намират. Дори и да не са платени – ще го преживеете. Това е изключително важно. – След като завършите, не очаквайте стремглаво кариерно израстване. Логичната стъпка е работа в backstage-a на предавания, като асистент и може би малко повече занимаване с бумаги. Но това е правилният път.

- Присъединете се към професионална организация. Вече не се нарича връзкарство, а социален капитал. Трябва да се запознаете с възможно най-много колеги и да станете активен член на гилдията.

- И накрая – непрекъснато обогатявайте личното си портфолио. Включвайте дори неща от студентските ви години, или проекти, където сте били просто асистент. Един ден ще се изненадате сами от резултатите.

Стр. 56, 57

Leave a Reply