ПРОДУЦЕНТЪТ И ВОДЕЩ АНДРЕЙ АРНАУДОВ: ВСЕ ПО-ЧЕСТО МИ СЕ ИСКА ДА СЪМ САМ

в. Уикенд | Цветана ПEШУНОВА | 22.01.2016 | Стр. 28, 29

Когато през 2014-а стана ясно, че ТВ7 вече няма да може да плаща на мегазвезди, мнозина побързаха да отпишат Иван и Андрей – с кариерата им на водещи и продуценти било свършено. Да, ама не! "Опосумите" не само че бързо-бързо си намериха ефир за изяви, но и лансираха нови супер успешни продукти предаванията "Папараци", "Истински истории" и "Фермата". Сега пък им предстои да реализират и всекидневно шоу – "Мама готви по-добре"
Срещнахме се с Андрей Арнаудов и го помолихме да ни разкаже подробно за амбициозното семейно състезание, което с ортака му ще пуснат в ефир през февруари. Разбира се, нямаше как да не зададем и куп лични въпроси.

- Андрей, преди да включа диктофона, споделихте, че не сте си доспали… От много работа ли? Под напрежение ли сте тези дни?

- Бяхме в Атина с Иван да гледаме колегите ни в Гърция как правят предаването "Мама готви по-добре", което стартираме следващия месец по Би Ти Ви. Ходихме да видим продукционния цикъл, да се запознаем с чуждия опит… Това е нормален подход, когато започваш лицензна продукция – да се поинтересуваш как хората от други държави се справят с предаването, дали и какви грешки са допуснали, да чуеш какво ще те посъветват, какво можеш да промениш… Удобното при форматните предавания е, че в един момент идва консултант, който на терен ти помага. До десетина дни това ще се случи и при нас.

- Разкажете повече за предаването "Мама готви по-добре"?

- Стартът ще е през февруари, но още не искам да обявявам конкретната дата. Би Ти Ви, когато реши, ще я каже. Предаването ще се излъчва всеки ден от понеделник до петък. Ще се състезават две двойки – майка и дъщеря, майка и син. Двойката, която победи, взима парична премия и продължава напред. Докато печелиш, продължаваш във всяко следващо издание. Искам да подчертая, че паричната награда не е определяща. Същественото е участниците да се забавляват, да покажат пред приятели, роднини и цялата аудитория своите качества и разбира се, кулинарните традиции в семейството. Спомените в един род се предават не само с разкази и снимки, но и с рецепти, с вкусове. Всеки човек има любима храна, която му напомня за детството, за скъпата му баба, майка или друг роднина… Ще се съгласиш, че голяма част от важните събития в живота ни се решават на маса. В "Мама готви по-добре" родители и деца ще имат емоционално преживяване, ще създадат нов спомен за фамилната история и не на последно място – ще възродят някое любимо ястие, а с него и името на автора му.

- Сигурно ще станем свидетели на спорове и кавги…

- В "Мама готви по-добре" имаме много взаимоотношения на показ и вероятността да станем свидетели на експресивни емоции и комични ситуации е голяма. Зрителят ще проследи първо общуването между родителя, който през по-голямата част от времето ще може само да напътства отстрани, и порасналото му дете, което готви по мамина рецепта, второ – съревнованието между състезаващите се двойки и трето – комуникацията между съдията и участниците. Предаването освен водещ, който е по-скоро шоумен има и съдия. Той реално решава кой печели и продължава напред, кое ястие е по-добро. В предаването от най-голямо значение е вкусът на сготвеното.
Съдията е експерт, човек, който разбира от кулинария

- Има ли прилики с "Мастър Шеф"?

- "Мама готви по-добре" е по-скоро семейна битка. Различни са.

- Вие какво обичате да си хапвате?

- Обичам да ям всичко. Много съм лаком и съм от хората, които могат да бъдат използвани за разяждане на деца.

- А можете ли да готвите?

- Да, мога главно неща, които са по-скоро бързи и на тиган. Не обичам да готвя във фурна, защото такива ястия изискват търпение, което аз нямам. Винаги съм си мечтаел да водя предаване, в което някой пътува по света и пробва манджите на различни култури и географски ширини. Много обичам да ям, храната ме прави щастлив. Радвам се, че ще правим "Мама готви по-добре".

- Майка ви какво ви е научила да готвите?

- Майка ми готви, невероятно, но не съм се учил да готвя от нея. Аз си съчинявам манджите и много трудно мога да ги повторя.

- С ортака ви Иван бихте ли влезли с майките си в "Мама готви по-добре"?

- Майка ми е много добра кулинарка, но е срамежлива. В "Мама готви по-добре" е добре двойките освен да притежават кулинарни умения, да бъдат и екстровертни, да имат истории, какъвто съм и аз самият. Майка ми по-скоро ще се притеснява, но ако успея да я склоня да участва, с удоволствие бих се включил. Бих се състезавал срещу Иван и майка му, за да бъде забавно.

- Имате ли грехове към майка си?

- Не, не мисля. Е, понякога като всеки родител не е била доволна от мен.

- За какво са най-честите ви спорове?

- Дали съм се облякъл дебело и дали не съм се прибрал много късно вкъщи.

- Как прекарахте декемврийските празници?

- Бъдни вечер и Коледа със семейството ми. На Нова година бях с приятели.

- Какви подаръци получихте за Коледа и какви направихте?

- Една приятелка ми подари бастун, което е много тъжно. Каза ми, че вече съм стар (смее се). Аз съм много зле с правенето на подаръци. На големия ми племенник Андрей обаче лично избрах подаръка.

- С Иван какво си подарявате?

- За времето, откакто се знаем с Иван, той ми е подарявал часовник, който нося и до днес. Аз така и не съм му върнал жеста. Когато ми връчи часовника, му дадох 2 или 5 лева и не проработи суеверието, че когато ти правят такъв подарък, е на раздяла. Няколко пъти сме си подарявали един на друг и пътувания, но не заедно (смее се).

- Целите ви за 2016-а?

- През 2016 година имаме планирани доста проекти. Тръгна новият сезон на "Истински истории", ще стартира "Мама готви по-добре", "Папараци" продължава. Надявам се, че ще има още епизоди на "Българи на три морета" върви подготовката и на втори сезон на "фермата". С Иван сме ангажирани и извън телевизията, но за това не искам сега да говоря. Предстои ни интересна година и дано тя да бъде успешна.

- Новият сезон на "Истински истории" е доста по-различен – липсва психоложката Ани Владимирова…

- Всеки сезон на сериала се прави по действителни случаи от практиката на топ професионалисти. Наред с психическите проблеми, българите сме засегнати от много други социални явления, които променят посоката на живота ни, като разводите например. 50 процента от семейните двойки в България се развеждат. Шегуваме се, че при продуцентите на "Истински истории" процентът е даже 100… Проблемите, на които наблягаме в новите серии, са широко разпространени, а освен да ги представи, сериалът има за цел и да предложи решение за решаването им. Появяват се адвокатките Искра Онцова и Райна Аврамова, епизодите са по случаи от тяхната практика. Много сме доволни от сезоните с Ани Владимирова, имаме и още заснети истории с нея. Така че ще продължим заедно, но не през януари и февруари. Сега ще излъчваме "Истински истории – разводи". Смятаме, че темата е много интересна и ще бъде от полза за зрителите. Надяваме се на успех.

- Готвите ли изненади за новия сезон на "Фермата"?

- Ще има нови и различни неща. Не всичко обаче зависи от мен и Иван, ние сме консултанти на проекта. От Би Ти Ви ще решат кое и дали да се случи. В новия сезон на "Фермата" плануваме да надградим сериозно, въпреки че в първия сезон се постигна страшно много. Имаме куп идеи. Първо трябва да се избере локация. Необходимо е да се разбере и дали и вторият сезон ще бъде излъчван със закъснение от няколко седмици, както беше през 2015-а, или ще е на живо, което е много вероятно да се случи. Обсъждаме варианта да включим сред участниците и популярни личности
Ако сезонът е на живо, ще бъдат по-различни фермерските дейности.

- Победителят Райно беше ли ваш фаворит с Иван в първия сезон?

- В началото не, дори не сме и предполагали, че толкова кротък и свит човек ще спечели. След средата на "Фермата" обаче стана ясно, че той е един от фаворитите. Ние с Иван не се вълнуваме от това кой ще е победителят, за нас е важно предаването да стане интересно.

- Вие също бяхте фермер…

- По една седмица и двамата с Иван за няколко часа бяхме във "Фермата" като участници. Честно мога да си призная, че не ми е било трудно, дори напротив – разтоварвах се, успокоявах се и забравях за грижите си в София. Влизайки във "Фермата", първите 15 минути дори благородно завиждах на участниците, че са там. Единственото неудобство за мен се оказа това, че ми беше малко студено. Но сигурно ако си 3 месеца във "Фермата", не си на същото мнение (смее се). Това предаване остави у нас прекрасното чувство за добре свършена работа, защото хем беше гледано от много хора, хем имаше послание и смисъл. Ние съумяхме да реализираме големите цели, които си бяхме поставили: да направим комерсиално шоу с всичките му класически елементи – любов, конфликти, интриги, екшън, но и да оставим послание, свързано с патриархалността и любовта на българина към земята, "Фермата" постигна нещо, което в последните години никое предаване не е успявало.

- С Иван Христов и Ники Николов се оказахте много добър екип. Кой обаче е основният двигател в отношенията ви?

- С Иван сме заедно навсякъде, съдружници сме във всички проекти. С Ники Николов работим под различна форма. На някои места той е в ролята на главен редактор, на други сме съпродуценти… Тримата се разбираме много добре заедно и сме доволни от начина, по който си сътрудничим.

- Продължавате ли да се съветвате с Нико Тупарев?

- Все по-рядко. Ние нямаме проблем в това да си говорим с когото и да било от колегите продуценти и да искаме мнение. Готови сме и да дадем съвет, въпреки че с Иван сме най-млади в гилдията.

- Предложения от други телевизии имате ли?

- В момента де факто има само две телевизии – Би Ти Ви и Нова. Държавата така направи, че БНТ реално да си харчи бюджета за всякакви странични неща, преди да е започнала да си произвежда програмата. Там няма възможност за външна продукция. Ясно е и какво е положението в ТВ7. Откакто сме в Би Ти Ви, не сме появявали интерес и не сме водили разговори с друга телевизия, дори не сме се интересували от такава възможност. А и на нашия пазар сме 50 човека и всяко нещо се знае. Никой няма да ни покани в момента, защото е наясно, че няма да се съгласим да отидем на друго място.

- Чувствали ли сте се изчерпан като водещ и като продуцент?

- Като продуцент е трудно да се почувства изчерпан човек, защото се занимава с различни проекти и хора. Винаги започваш отначало и не можеш да се изхабиш така, както водещите или сценаристите.
Всекидневната работа много амортизира сценаристите ежедневното писане и опитите да бъдат оригинални. При водещите е същото. Как винаги да бъдат интересни на хората? Това е и причината с Иван да не искаме толкова често да бъдем на екран. Имаме възможност да водим целогодишно, но не го правим.

- Кога ви беше най-трудно да задържите интереса на зрителите?

- През 2015-а не сме имали такова предаване. Имало е обаче продукции, от които не сме били доволни. Хората не помнят успешните, та камо ли неуспешните (смеесе)… Много е различно – дали ти си удовлетворен, дали зрителите гледат предаването, дали е добър имиджът му… Ние например не бяхме доволни от "Хипнотизаторът", а донякъде и от "Шоуто на Иван и Андрей"… Повечето ни проекти обаче са били успешни.

- Комични ситуации по време на снимки?

- Много са. Говорили сме си дори с Иван, че може да се направи страхотно предаване или ситком за живота в офиса на телевизионна фирма. Безброй са интересните моменти. Телевизията е нещо, което те прави страхотен дебил и голямо перде. Повечето хора, които работят в бранша, са с черно чувство за хумор и са много обръгнали на емоции. Комуникацията между тях е по-смешна, отколкото самите продукции, които излизат в ефир.

- Как издържате на напрежението, което съпътства работата ви?

- Просто редувам периоди, в които работя повече и такива, в които почивам. Гледам да се разтоварвам.

- От кога сте новодомци вие и хората от екипа ви? В новия ви офис стаите са обозначени – "Ръководство", "Сценаристи", "Раково", "Левски"…

- В новия офис сме от месец и половина и ни е по-удобно, защото сме близо до Би Ти Ви. В стария бяхме от 5-6 години, а на петилетка е хубаво човек да сменя обстановката. Стаята с надпис "Раково" е мястото, където се пуши. В стаята
"Левски" пък си правим срещите във връзка с клуба. Много сме горди с Иван, че от месец и половина сме в управителния съвет на "Сините". Нашата фирма "Междинна станция" е член на УС, занимаваме се с пиара, маркетинга… Направихме и канала "Левски ТВ" в You Tube, скоро ще стартира и сайтът, в който могат да се гледат ексклузивни видеа, контролни срещи, клипове, свързани с отбора,вътрешна информация…

- По колко пъти на ден се чувате с Иван?

- По принцип денем сме повечето време заедно и не се чуваме. Когато обаче нямаме обща работа, гледаме да не си комуникираме излишно много. Вечер си звъним само ако се налага за нещо важно. Сутрин се виждаме в офиса, където Иван идва доста по-рано от мен. Той от 9 до 10 часа тренира или играе на плейстейшъна, докато ме чака аз да се появя

- Често ли плачете?

- Много лесно мога да се разплача. Малко съм като жена в това отношение, но гледам да не се просълзявам пред хора (смее се). На последния епизод на "фермата", когато участниците излизаха и затваряха вратата зад себе си, очите ми се навлажниха.

- Понякога плачете, но през повечето време сте усмихнат…

- Не знам защо в България е лошо да си усмихнат. Не съм приватизирал Халите, за да се търси в усмивката ми някаква корупция (смее се).

- В "запаса" ли сте вече, що се касае за подвизите ви по заведения?

- Иван е изцяло в "запаса". Аз съм гастролиращ актьор, тоест от време на време ми се приисква да се върна към младежките си години и тръгвам по заведения. Това продължава около месец и в следващата половин година нямам никакво желание да правя такива обиколки. Нощният живот няма с какво да ме изненада, не се променя изобщо. И след 10 години ще си е същият.

- Какво става с диетата ви?

- В тези няколко седмици, в които ходя по заведенията, диетата ми отива по дяволите. След това съм дисциплиниран 6-7 месеца. Винаги обаче след Нова година съм най-дебел. Напълнявам с 3-4 килограма, а на моя ръст от 120 сантиметра с вдигнати ръце си личи (смее се).

- За какво харчите много пари?

- Не съм суетен и претенциозен. Не си купувам много дрехи, пазарувам нови, когато ми се скъсат старите. Обичам да ям хубава храна и да пътувам.

- Откога не сте се возили на градски транспорт?

- От много години. Не го правя не защото смятам, че не е престижно или пък нещо от този род… Ако човек с известна физиономия се качи в градския транспорт, ще дойдат поне десетина души да го посъветват нещо. Ще има и такива, които ще го похвалят, а други ще го критикуват… Ако искаш да си починеш и да останеш насаме със себе си, не е никак добра идея да се возиш в трамвая или метрото, където ще трябва да говориш с много хора. Те не са длъжни да разбират, че ти си изморен и нямаш нужда от излишни приказки.

- Казвали сте, че искате да живеете на село…

- Село е силно казано. В момента живея в една вилна зона на София. Не мога да бъда тотално изолиран и да водя патриархален живот. Аз имам нужда да контактувам с хора, все пак съм зодия Близнаци. Но и вече все по-често ми се иска да оставам сам.

Стр. 28, 29

Leave a Reply