Продуцентът на “Господари на ефира” и “Пълна лудница” Джуди Халваджиян: Слави, защо си мислиш, че си най-велик и всичко ти е позволено?

в. Уикенд | Цветана ПЕШУНОВА | 2010-04-16

Джуди Халваджиян е продуцент на хитовото шоу "Господари на ефира", което наскоро отпразнува рожден ден. Посетихме арменеца в офиса му, за да разберем как са преминали първите седем години на предаването му за гафове. Поинтересувахме се и за отношенията му с другите основни играчи на телевизионния пазар – Нико Тупарев, Слави Трифонов, Любо Нейков и Евтим Милошев.

- "Господари на ефира" отпразнува седмия си рожден ден с шумен купом. Доволен ли сте от празненството?

- Много весели неща се случиха тогава. Настоявах да празнуваме точно на 31 март след 20,30 часа. Преди 7 години стартирахме на този ден и в този час по телевизия "7 дни". На партито се събрахме над 350 души – приятели, съмишленици… Дори наши конкуренти като Евтим Мипошвв ни уважиха.

- А Нико Тупарев и Иван и Андрей бяха ли поканени?

- Нико Тупарев, Иван и Андрей не бяха. Те са в конкурентна телевизия и по някакъв начин се пазят.

- А Слави Трифонов?

- Не сме го канили. В момента имаме други взаимоотношения с него и няма как той да присъства на нашия купон. Слави е завел дело срещу "Господарите" още преди години. Смята, че нямаме право да излъчваме кадри от неговото шоу. Сега не мога да вляза в подробности заради процеса. В предаването си Трифонов обясняваше навремето как той бил прав, а съдебната система не си гледала работата. Нека първо магистратите се произнесат и след това ще коментирам. Има много неща, които смятам да кажа и покажа.

- Дядо Николай също мислеше да ви съди. Какво стана?

- Това са нормални реакции на хора, които се чувстват по някакъв начин засегнати. През тези 7 години на "Господари на ефира" мнозина са смятали да ни съдят. Това е била първоначалната им реакция. После са разбирали, че е безсмислено. Някои по-корави глави са запойвани да водят процеси и в крайна сметка са губили делото. Когато взех лиценза за предаването от италианеца Антонио Ричи, той ми каза: "Имай предвид, че за това предаване трябва да си готов да те съдят! Ако не те съдят, значи не си вършиш работата добре!".

- През тези 7 години опитвали ли са да ви оказват натиск определени среди?

- Честно казано, ние за това не искаме да бъдем в държавната телевизия. Там неминуемо ще се стигне до натиск от онези, които са на власт, В частните телевизии не е така. "Господари на ефира" е провокатиено предаване, няма начин да не се говори за него. Първата ни провокация беше, когато показахме в "7 дни" подсказването с кашляне в "Стани богат". 

- Продуцентът на "Стани богат" Нико Тупарев каза пред "Уикенд", че не помни такова ваше разкритие. Кашлящият можело да е болен…

- О’кей, сигурно, възможно е. Ние просто показваме факта такъв, какъвто е. Логично следим кашлянето, отговорите и ги сравняваме нещата. Може и наистина да е било случайност, форматът на "Господарите" е такъв, че сме длъжни да обърнем внимание. Спомням си, че тогава стана скандал. Така се заговори за "Господарите". В следващия момент вече бяхме в Нова телевизия и провокирахме, като влязохме в Министерството на външните работи с гранатомет. Попаднахме на първите страници на всички вестници. След тези провокации станахме фактор в държавата.
Политиците, които са свикнали да звънят по телефона и да казват какво да се направи, започнаха да ни имат респект. Е, когато връчихме скункса на царя, имахме пек проблем с Нова телевизия. Симеон Сакскобургготски беше на власт и опита да наложи натиск върху Нова. А в този момент телевизията се бореше за национален лиценз. Прави чест на Силва Зурлева, че ни накара не да свалим, а да поотложим предаването.

- Новият "Биг Брадър" не ви ли се струва прекалено провокативен?

- Следя го, защото като продуцент гледам почти всичко. Смятам, че този път са попресолили манджата. Според мен това ще им изиграе лоша шега. Резултатите до момента го показват. Те се борят с "България търси талант" и за мое щастие позитивното печели пред пошлото и грозното. Слава Богу, защото досега е било предимно, обратното. Нико каза: "Ако бяхме вкарали нормални семейства, те щяха да са скучни на хората!". Съгласен съм, че е така, но нещата са много пресолени.

- Какво е мнението ви за другите двама продуценти в Нова телевизия – Иван и Андрей?

- Харесвам ги много като водещи. Хубави момчета, професионалисти. Това, което не ми допада в последно време в тяхното шоу, е, че се опитват отвсякъде да вземат по нещо. Сега гледам, че правят нещо като "Бай Брадър", започнаха да снимат и те репортажи тип разследване. Според мен трябваше да опитат нещо ново.

- А Руслан Мъйнов защо ви избяга?

- Той работи при нашите конкуренти Евтим Милошев и Любо Нейков, но това не пречи един ден пак да си стиснем ръцете. Пьк и сега сме в една телевизия. Руслан не е избягал от "Господарите". Просто в един момент реши да бъде актьор. Тогава ние нямахме "Пълна лудница", а "Комиците" му предложиха това, което желаеше. Разделихме се съвсем приятелски.

- Георги Мамалев не ви ли допадаше като водещ?

- Харесва ми, но той не може да води с всички. Може би на него трябва да му намеря точния партньор, за да продължавам да работя и с него.

- Работите ли върху някой нов проект?

- "Господари на ефира" и "Пълна лудница" отнемат прекалено много енергия. В момента нямам конкретен нов проект. Имам идея за една игра – нещо като "Сделка или не". На този етап обаче изчаквам.

- Преди време стана скандал с порноклипчето на бившата адреналинка Яна…

- Човек, който е допуснал да се заснеме такова нещо, трябва да е готов във всеки един момент да го види в общественото пространство. Яна, ако не беше звезда, нямаше проблем да прави каквото си иска. Но тя стана публична личност чрез "Господарите". Ако порноклипчето беше излязло, когато тя беше адреналинка, щях да я сменя.

- Били сте против връзката между Мария Игнатова и Рачков…

- Да, така беше. Смятам, че връзки между звездите не са желателни, защото ако някой ден те се разделят, това може да попречи на самото предаване. Но пък виждам, че и двамата са много щастливи и няма как да не приема факта. И все пак винаги се притеснявам. В офиса ни се знае, че адреналинките имат забрана да забременяват и да влизат в интимни отношения с човек от екипа. Предупредил съм ги.

- Често ли искате съвети от брат си Магърдич Халваджиян?

- Ние много си се обичаме и често мислим в една посока. За "Господарите" рядко се допитвам до него. С годините натрупах опит и сега съм убеден в нещата.

- Какво се промени в "Господарите" за 7 години?

- Хората сега заимстват от нас. Преди 7 години ние първи провокирахме със скрита камера. Впоследствие Би Ти Ви новините и "Календар" започнаха да правят същото като нас.

Стр. 22-23

Leave a Reply