Продуцентът на “Комиците” и “Нека говорят” Евтим Милошев: Оцелях в зловеща катастрофа

в. Уикенд | 23.12.2010 

Инженер по образование, телевизионер по призвание. Така определя себе си Евтим Милошев. 42-годишният геодезист се подвизава в тв ефира още от зората на демокрацията. В началото на 90-те е част от екипа на легендарното "Ку-ку". После минава през "Канапето", "Хъшове" и "Шоуто на Слави". Днес е съдружник на Любо Нейков в продуцентската къща "Дрийм тийм", която реализира хитовите предавания "Комиците", "Нека говорят с Росен Петров" и "Сървайвър".

- Г-н Милошев, какво е новото около вас напоследък?

- Много неща има. В момента сме в период на подготовка на нов сериал за Би Ти Ви. Трябва да започнем снимки в средата на февруари 2011 г. и да бъдем на екран месец по-късно. Голям и амбициозен проект! В момента се изчиства съдържанието, структурира се екипът, извършва се кастингът, избира се снимачната техника… Направихме наскоро и театрална постановка – нещо, което е ново за нас. Става дума за спектакъла "Магията на Ненчо" в Армията. Понеже правим предимно телевизия и нашите зрители се измерват в милиони, усещането от реализацията на проект за ограничена аудитория ни е странно. "Магията на Ненчо" е за нас повече емоция, отколкото бизнес. Това е детската мечта на Ненчо Илчев. Той от дете се занимава с фокуси. С Любо Нейков застанахме зад него в желанието му да има собствено илюзионно шоу.

- Кризата отразява ли ви се по някакъв начин?

- Притеснявам се повече заради астрономическото време, защото трябва да започнем снимки в средата на февруари.Това е по-трудно, сложно и скъпо. Денят я много по-къс, студено е. Лошото време ме плаши много повече от кризата. За нея какво да ви кажа? Политиците да отговарят.

- Вие взехте ли някакви антикризисни мерки, съкратихте ли хора от фирмата ви "Дрийм тийм"?

- Не сме правили нищо. Имаме толкова много работа, че въобще не ни е останало време да мислим за въпросната криза.

- Защо тази година нямаше "Сървайвър"?

- Това е програмно решение и съображение на телевизията. В крайна сметка .Сървайвър" е собственост на Би Ти Ви и ръководството намери за целесъобразно след четири свръхуспешни сезона през 2010 година да се направи пауза. Не допускам тази пауза да е следствие от кризата или пък да е заради проблеми с формата. Напротив, има идея за пети сезон на "Сървайвър", който ще бъде изключително обещаващ.

- Вие ли ще го реализирате?

- Този въпрос не стои на дневен ред в момента.

- Имахте ли проблеми с наследниците на Нончо Воденичаров, който почина в "Сървайвър"? Те се заканваха да съдят телевизията и продуцентите…

- Не сме имали никакви проблеми. От юридическа гледна точка всичко беше много прецизно направено. Смъртта на Нончо е нещастен случай, за който ние много скърбим. Имахме лошия късмет, че стана при нас.

- Има ли вашето шоу "Комиците" реална конкуренция в ефира?

- Комиците няма нито реална, нито нереална конкуренция. Това не е моя оценка, а оценка на зрителите.

- Как се разбирате с другите продуценти?

- Разбираме се съвсем нормално с тях. Ние дори си имаме Асоциация на телевизионните продуценти. Виждаме се, говорим си, опитваме се да решаваме принципни въпроси, свързани с работата в бранша.

- И със Слави Трифонов ли контактувате?

- Не, той е единственият, който не общува с нас. Това си е по-скоро особеност на неговия характер. Така си е избрал. На практика само Слави не е член на Асоциацията, макар че ние бихме искали да се присъедини.

- Кога беше последна ви среща с Трифонов?

- Откакто се разделихме през 2006 г., не сме общували. Слави Трифонов го виждам единствено и само на екрана.

- От колко време работите с партньора ви в "Дрийм тийм" Любо Нейков?

- Още от "Канапето". Дори сме имали период от 2 години и половина, в който правехме предаването"Студио X" по радио "Дарик".

- Имате ли разногласия с Любо Нейков?

- Нямаме, въпреки че звучи странно. Така сме си установили работните правила, че да не ни се застъпват ангажиментите и да нямаме разногласия. Всеки си движи задачите, имаме си доверие и работата върви. За времето откакто сме направили "Дрийм тийм", не сме се карали.

- Замисляли ли сте се да се занимавате с политика?

- Имал съм нееднократно конкретни предложения за това, но съм ги отхвърлял Обяснявам си интереса на партиите към мен с доброто ми име. За всяко начинание се търсят качествени хора. Ласкаело ме е, че са ме канили и са съзирали в мен някакъв потенциал.

- Доволен ли сте от предаването ви "Нека да говорят с Росен Петров"?

- Как да не съм доволен? Предаването има изключителна гледаемост. Положихме много усилия и резултатите са налице.

- Кое от предаванията си определяте като най-успешно?

- Ние правим предавания, които не са просто добри. Те са най-добрите в телевизионния ефир в България. За миналия месец най-гледаното шоу е "Комиците". Това не е наше мнение, данните са от рейтинговите агенции.

- Какво става в личния ви живот?

- Радвам се на добро здраве, щастлив съм.

- Ще има ли скоро сватба около вас?

- Не мога да кажа. Към! дадения момент не съм мислил, но не го изключвам.

- А жена до вас има ли?

- Да, вече няколко години сме заедно.

- Говори се, че сте интимен с бившата съпруга на Димитър Рачков Христина…

- Не отговарям на слухове.

- Някога в миналото били ли сте на крачка от брак?

- Май не съм, като се замисля. Но нямам чувството, че не съм бил обвързан. От 20-годишен живея самостоятелно и на семейни начала с различни жени.

- Казвали сте, че страдате, задето процесът на оплешивяване при вас все още не е спрял…

- Така е. Казвал съм го с известна доза самоирония. Да, не ми е приятно, че оплешивявам, макар сега да имам възможност да си реша проблема. Не намирам обаче за необходимо да го направя. За мен е тъпо човек да си коригира външността. Нямам проблем да живея и да се възприемам такъв, какъвто съм. Използвам плешивостта си, за да си правя шеги със себе си. Автоиронията се харесва на останалите.

- Ходили ли сте при Ванга?

- Още докато бях в "Ку-ку", имах уговорка да отида при нея с камера. Това обаче не се случи. Понякога си мисля, че не съм бил докрай настоятелен. И съжалявам, за което. Аз съм си малко скептичен към паранормалните явления, но сега вече вярвам, че Ванга е била уникален феномен.
Дадох си сметка за това, когато общувах с Николай Хайтов в късната есен на неговия живот. Имахме поредица от срещи и той много ми говореше за Ванга. Като му казах, че съм скептичен, ме погледна и рече: "Моля ти се, не ме разочаровай от себе си!".

- Разкажете ми за срещата ви с Тодор Живков.

- Случи се след 10 ноември. До този момент той беше давал само една обща пресконференция за журналисти и персонално интервю на Валя Ахчиева за "Панорама". После го снимах аз за "Ку-ку". Тогава Живков се възприемаше като олицетворение на злото. Имам много добър спомен от интервюто. Бившият Първи ме прие в Бояна на ул. "Секвоя". Беше под домашен арест. Отнесе се към мен като към човек, когото познава от години. И двамата се забавлявахме. Спомням си, че едната дъщеря на Жени Живкова беше малка и кръжеше на-сам-натам. Преди няколко месеца видях въпросното момиче и се изненадах колко е пораснало.

- Обиран ли сте?

- Обирали са ми апартамента. Откраднаха всичко ценно – сабя, оригиналният ми пистолет от Априлското въстание, скъп часовник…

- Катастрофирали ли сте?

- През 1999 година направих голяма катастрофа. Тогава ремонтираха "Цар Борис III". Беше късно вечерта и не беше осветено. Зееше една дупка на пътя. За да не влетя в нея, се нахаках в светофара. Зловеща катастрофа! Слава Богу, отървах се само с уплахата.

- Как си почивате?

- Аз не разделям работата от почивката. Мога ли да кажа, че съм се уморил от работа, когато съм изпитал удоволствие и ми е било приятно. Много обичам да пътувам. Аз съм от хората, обиколили света няколко пъти. Не съм бил само в Австралия, но и това ще направя.

Стр. 22 – 23

Leave a Reply