ПРОДУЦЕНТЪТ НА “СЕДЕМ ЧАСА РАЗЛИКА” И “БЪЛГАРИЯ ТЪРСИ ТАЛАНТ” МАГЪРДИЧ ХАЛВАДЖИЯН: ОТ 5 ГОДИНИ НЕ СИ ГОВОРЯ СЪС СЛАВИ

в. Уикенд | Цветана ПЕШУНОВА | 17.02.2012

Има ли нужда да го представяме? 

Името на Магърдич Халваджиян присъства във финалните надписи на някои от най-хитовите продукции в родния тв ефир. Бившият цирков артист е продуцент на тв предаванията "Пълна промяна", "Сладко отмъщение", "Море от любов", "Имаш поща", "Стар академи", "Игра за милиони", "Великолепната шесторка", "Ясновидци" и "Руска рулетка". В момента пък работи по новите епизоди на сериала ..Седем часа разлика" и риалити шоуто "България търси талант". Репортер на "Уикенд" посети преуспелия арменец в офиса му и го разпита за актуалните му занимания, както и за ситуацията в българския телевизионен бизнес. Интервюто излиза в седмицата, в която Маги навършва 45 години. Той бе безкрайно откровен с нас.

- Г-н Халваджиян, предстои втори сезон на предаването ви "България търси талант". Кое ви впечатли на тазгодишния кастинг?

- Имаше много забавни случки, а също и хора, които не знаеха защо са се явили. Някои просто нямат преценка за себе си. Но "България търси талант" е много позитивно шоу и аз се забавлявам с онези, които са страшно неподготвени. Зрителите ще ги видят съвсем скоро.

- Първият сезон имаше огромен успех. Ще го надминете ли?

- Божа работа е. Шоуто беше най-гледаното през първия му сезон, но втория път винаги е по-трудно, защото очакванията са по-големи. Е, налице са всички предпоставки успехът пак да е огромен.

- Останаха ли талантливи хора в България? Нали можещите напускат…

- Останали са и талантливи хора, а освен това са и инати. Аз съм един от тях. Имах много предложения да работя това, което правя тук, в чужбина. Можех да отида в Италия преди десетина години, когато моята компания правеше около 80 процента от клиповете в България. Тогава бях канен да снимам за Ерос Рамацоти и Лаура Паузини. Отказах, защото реших, че в България има какво още да се направи. Тук пазарът е некултивиран. Да, там щях да получавам повече пари, но пък нямаше да ми е интересно. Аз обичам да се боря. Човек, за да се развива, трябва да среща препятствия. Ако съм някъде, където всичко ми е окей, ще умра от скука.

- Говорите така, защото сте успял…

- Казвам го от позицията на човек, който е взел 400 долара назаем, за да регистрира първата си компания. И винаги съм го казвал. Преди 12-13 години започнаха да ми потръгват нещата.
Дотогава – глад, братче…

- Първият сезон на "България търси талант" беше спечелен от незрящата Богдана. Какво се промени в живота й след това?

- На кастингите на втория сезон се видяхме. Каза, че я канят и има доста участия. Трудно й е, защото има проблеми със зрението и някой трябва да я придружава. В България се казва, че сме съпричастни с хората с недъзи, но се сещаме за тях само от време на време -като ни ги покаже "телевизорът".

- Очаквахте ли успеха на сериала ви "Седем часа разлика"?

- Да. Щях да съм изненадан, ако се бяхме провалили. Проектът се обсъжда с Би Ти Ви от години и всичко по него е много сериозно мислено – сценарият, режисурата… до най-малкия детайл.

- Никога ли не ви се е случвало да се провалите?

- Имам провален проект, но съм анализирал причините. Един от тях е "Страх", много добър продукт. Не трябваше да се дава всеки ден и да върви в 20 часа, когато българите вечерят.
Провалихме се, но не по наша вина

- Кои са новите ви проекти?

- В момента преговаряме за 22-сериен ситком за телевизията. Ще участват всички наши комедийни актьори. Имаме проект и за исторически сериал. Подробности няма да разкривам, че конкуренцията не спи… (смее се)

- На 18 февруари ставате на 45 години…

- Да, така е. Само 40-ата си годишнина не съм празнувал. Винаги събирам доста хора и си правим веселба. Аз по принцип не ходя по заведения, рядко ми се случва да излизам вечер. Имам много работа и се прибирам късно и изморен. Тази година ще се съберем в клуба на жена ми Кремена. Там се слушат хитови поп парчета и ми е много приятно.

- Някога напивали ли сте се до безпаметност?

- Преди 15 години бях в "Мистър Пънч" с голяма компания. Отидох при бармана и му казах да ми сипе от всеки наличен алкохол по 20-25 грама. Имам спомен до една част от времето, в което съм пил. Докъм 2 часа беше това. После се събудих вкъщи. Как ме е довлякла Кремена, не знам. Оттогава не съм вкусвал алкохол. Хич не ми липсва!

- Съжалявате ли за нещо?

- Аз съм от хората, които не гледат назад. По това се различаваме с Кремена. Според мен миналото е котва. Продължавам напред!

- Кога ви е било най-трудно?

- Не мога да се оплача от липса на работа. На 14 години заминах в Москва в цирковото училище. Оттогава не съм преставал да работя. Болят ме колената и лактите, но това са нормални неща за всеки, който се е занимавал с акробатика. При промяна на времето имам болки. В личен план ми беше най-трудно, когато почина баща ми. Това беше шок за фамилията. Бях на 22 и трябваше да поема бизнеса на татко в Италия.
Той имаше импресарска агенция
Много пишеше и през 1990-а спечели конкурса за сценарий за откриването на Световното първенство по футбол. Не можа да го осъществи, защото почина. Аз, каквото успях, поех. Всичко падна върху мен. Брат ми беше малък, мама в шок.

- От работата си в цирка печелехте ли добре?

- Работех и по циркове,и по вариетета. В България за 2-3 представления взимах 120 лева. Чупех си костите, здравето ми си отиваше, липсваше и публика. Като нямаше пари и удовлетворение, работата се приключи.

- Работили сте и с порно звездата Чичолина…

- Така е. Работех в огромна дискотека в Италия, която правеше големи програми. Всяка сряда идваше и Чичолина като гост-звезда. Колеги бяхме около месец.

- Как възприемате критиките?

- Приемам ги, когато са от умни и талантливи личности, разбиращи човешките взаимоотношения и професията. Такива хора мога да ги слушам цял ден, да споря с тях. Не понасям обаче критики от глупаци и некадърници. Неуспелите смятат, че на някои нещата в живота им се случват даром. За тях всеки, който е постигнал нещо, е враг и водят битка с него. За съжаление това е въпрос на манталитет.

- Проф. Вучков твърди, че с брат ви заслужавате "Златен скункс"…

- Този човек не мога да го приема по друг начин, освен с усмивка. Когато за първи път "Господарите" започнаха да се занимават с него, рейтингът му скочи и стана национално известен. Но толкова си повярва, че освирепя. В началото ми беше забавен, но сега не е, защото е опериран от чувство за хумор
Той плюе всички в държавата много грубо, без никаква мярка. "Господарите" винаги са гледали на проф. Вучков с усмивка, не са казали лоша дума срещу му, а той смята, че има световен заговор срещу него. Да се мислиш за световнозначим, е сериозен проблем.

- Оправихте ли си отношенията със Слави Трифонов?

- Със Слави не си говорим от 5 години. Все още не знам защо, той дори не ми се обади да се изясним.

- Слави стана ли член на Асоциацията на българските продуценти, в която членувате и вие?

- Скоро го обсъждахме. Преди време Слави казал на Димитър Станчев, че ако асоциацията се задържи, ще се присъедини. Е, вече станахме на 2 години. Време е Митко Станчев да говори пак с него.

- Водят ли се дела срещу вас?

- Срещу мен не. От 9 години се водят срещу "Господарите", на които продуцент е брат ми Джуди, и няма нито едно спечелено дело.
Какво може да ви ядоса?

- Имам качество да гледам в детайлите и винаги смятам, че кучето е заровено в тях. Когато видя, че някой не мисли за детайлите и не работи в тази посока, се ядосвам.

- Най-честите спорове между вас и Кремена?

- Караме се, задето не си гася цигарата в пепелника. Тя дори ме е обучавала, но аз не мога. В спор съм с нея и защото при наличието на автомобили с вградени в тях телефони, не спира да си говори по джиесема и непрекъснато й пишат актове.
Побеснявам!
За друго не се разправяме. Странно е, че в първите години на демокрацията имах проблем с България и исках да се изнесем. Тя обаче не желаеше, обичаше си страната. 10 години по-късно аз започнах да й обяснявам, че тук си е супер, а тя ставаше все по-непримирима. Искаше да сдружава хората да не си купуват винетки. Тя е категорична, че няма да дава пари, докато не се оправят пътищата. Кара без винетки и си плаща глобите.
Все се кара с полицаите

- Как я кара синът ви Бебо?

- На 21 е, учи в НБУ операторско майсторство и работи във фирмата ми по специалността си. Гадже е с адреналинката Алекс и от няколко месеца живеят заедно. Те дори бяха с нас на почивка в Оман. Двамата са като залепени, чувстват се добре заедно.

- Откога не сте се разделяли с дългата си коса?

- Цял живот я нося. Побелял съм, но идеята за боядисване ми е чужда. В казармата бях подстриган. Кремена ме подрязва от време на време, когато имам нужда. Трудно е с дълга коса, но не мога иначе.

- Суеверен ли сте?

- Не до крайности, но като ми мине черна котка път, побеснявам. Превъртам се три пъти и чак тогава тръгвам.

- А все още ли сте хипохондрик?

- Да, все още, за съжаление. Тежка ми е диагнозата. Винаги усещам някакви симптоми. Отвратително е да си хипохондрик. Ако някой го боли нещо, и мен ме заболява. Лоша работа!

- Липсва ли ви нещо?

- Да, бял пясък, синя вода и свободно време. Винаги когато мога, се опитвам да се скрия на безлюдни плажове и да си почина. Обичам си работата, но на 45 години имам нужда и от почивка.

Стр. 20-21

Leave a Reply