Продуцентът на “Шеф под прикритие” ЯВОР ПОПОВ: Попаднахме на откровени МЪРЗЕЛИ И МРЪНКАЧИ

в. Жълт Труд | Емилия ДИМОВА | 24.02.2016

Шеф под прикритие", новото предаване на Нова телевизия, заинтригува аудиторията с необичайния поглед към бизнес средата и работните отношения в големи български компании. Направено е по световен формат в жанра на документалното риалити и е сниман при спазване на строги правила, без сценарий, като участниците в предаванията са работещи във фирмите хора, заснети в естествената им работна среда. Продуцент на българската версия е Явор Попов, в чиято филмография са документалните филми "Опасно близо" за Лили Иванова, "Балчишко лято", "Ромео и Жулиета от Тракия"; делничните предавания "Часът на мама" и "Денят е прекрасен", излъчваното 12 сезона документално риалити "Такъв е животът", поредицата "Нашите момичета" и др.

- Какво ви привлече като продуцент към този проект, г-н Попов?

- От 10 години работя предимно документални риалити предавания, каквито бяха всички сезони на "Такъв е животът" и "Нашите момичета". "Шеф под прикритие" е най-доброто, до което съм се докосвал в този жанр. В предаването има съспенс, човещина, комуникира се фирмена култура и не на последно място, присъства щедрост – добродетел, която дълбоко уважавам. Форматът е много успешен в целия свят и много се радвам, че се възприема така добре и в България.

- Посетили сте компании със силно присъствие в родния бизнес, но дали заснетият материал дава реална представа за трудовите отношения у нас? В досега излъчените епизоди наемният работник се представя като етичен към работодателя и фирмата човек, което доста се разминава с мнението на шефовете в частния бизнес. Дали героите щяха да се покажат в друга светлина, ако не присъстваше камерата?

- От опит знам, че камерата не променя човека, а действа като катализатор на чувствата и мислите. Смятам, че героите, които снимахме, са си такива и без камера. Намерихме сърцати и работливи хора, но да, имаше и служители, които от добро сърце нарушават правилата, попаднахме и на откровени мързели и мрънкачи. За мен е важно да се разбере, че коректният бизнес влияе върху коректния начин на мислене и поведение на изпълнителите. Добрият работник и служител е безценен, а всички други са заменими. Няма значение дали е роднина или познат. Правилото е едно: работата да е добре свършена, в точните срокове и норми! И съответно, заплатена според уговореното.

- Как открихте и склонихте мениджъри, които да оставят шефските си офиси и да слязат в производството, и имаше ли хора, които ви отказаха?

- Започнахме със сериозно проучване в интернет. Исках шефовете, които участват в предаването, да са градивни хора и лидери. Да имат отношение към бизнеса и към хората си. Да не се свенят да изказват мнението си пред всички. Някои от тези, които поканихме, отказаха поради липса на време. Други отговориха в стил "не искам да се забърквам в нещо, което не мога да контролирам", "от къде на къде ще ви пускам да снимате в базите ни" или "страх ни е да си показваме бизнеса". Имаше и двама, на които пък ние отказахме – искаха да контролират работния ни процес, което е неприемливо за нас.

- А случи ли се шеф да остане без "прикритие", да го разконспирират?

- От излъчените до момента епизоди това точно се случи в "Аладин фуудс". Няма да е коректно да ви кажа за останалите. Гледайте ги.

- Имаше ли неприятни за босовете ситуации и констатации? Изобщо скъсяването на дистанцията между тях и персонала помогна ли им да подобрят работата, или да открият нелоялни кадри?

- Имаше, и то доста, такива моменти. Никола Николов (пици "Доминос") разбра какво се случва с доставчиците му, когато закъснеят, и се ангажира да подобри сроковете. Аладин Харфан ("Аладин фуудс") видя, че е необходимо преди да се пратят по обектите, хората да бъдат обучени, научи много за мотивацията на персонала, за проблемите на работните смени. Богдан Хаджиянчев (магазини "Вюрт") се убеди, че се случва от склада да се пращат към магазините стоки с изтичащ срок на годност и научи, че софтуерът, който обслужва всички офиси и складове на компанията, редовно засича. Калоян Ганев ("Аутобокс експрес сервиз") разбра за нередности в един от сервизите. Редно е да говоря само за излъчените до момента епизоди, но ще ви отворя една вратичка: в един от предстоящите ще видите шеф на компания, който попадна в екип с непродуктивен и нелоялен служител, чиято работа определено вредеше на фирмата. Ще видите какво се случи. Аз лично изтръпнах, когато гледах тази сцена.

- Затрогваща е щедростта на босовете към хората от персонала, показали високи професионални и морални качества, но дали ще бъде реализирана?

- Голямата част от жестовете вече са изпълнени, а други са в процес. Не мога тук да изброя всичко конкретно, защото е много, а и някои от ангажиментите са за дълъг период от време. Но ми е неприятно недоверието, което се изразява в подобни случаи. Някои от участниците в предаването са хора, чиито компании правят по 10-15 милиона печалба на година, работят с фирми от цял свят, разбират се по телефона за големи сделки, а договорите са проформа. Мислите ли, че такъв човек ще си очерни името, за да спести 10 или 20 хиляди лева например? Недоверието е неоправдано.

- Смятате ли да продължите тази тема с разкази на хората за благодатните промени в живота им, в работата им, след като са били наградени?

- С колегите от Нова телевизия решихме да публикуваме снимки, които да показват какво се случва с героите след участието им в предаването.

- Какво е бъдещето на проекта, очаквате ли продължение?

- България е малка страна – всички се познават. Дори Нова телевизия да реши да направим втори сезон, трябва да мине повече от година, за да може той да се реализира.

Стр. 9

Leave a Reply