Проект за финансиране на младежки идеи взе голямата награда за благотворителност

в. Сега | 05.07.2013 

Идеята младежи да набират средства за финансиране на проекти на млади хора взе голямата награда "Заедно" на Работилница за граждански инициативи. Кампанията на Младежка банка-Ямбол "Вяра в твоите мечти" беше оценена като най-добра кампания на неправителствена организация. Банката се управлява от млади хора, които сами набират и после разпределят средства за проекти на свои връстници от област Ямбол. Досега младежите са събрали над 12 000 лв., а наградата им донесе още 2000 лв. за попълване на благотворителния фонд.
Платформата "За България" взе приза за най-ефективна кампания за "Добрите идеи заслужават подкрепа". Само за 6 месеца платформата за споделяне на добри идеи е помогнала на 15 проекта да наберат средства за реализирането си. А банка "Пиреос България" и УНИЦЕФ бяха отличени като "Най-добра кампания" за партньорската програма в подкрепа на редовното дарителство "Благодетел". При нея средства се набират при всяка транзакция през специални дарителски карти. В тази категория сред номинираните беше и "Операция Жълти стотинки 2012" на "Виваком", чрез която вече трета година се набират средства за грижата на изоставени бебета в малка къща основно чрез даряване на рестото от жълти стотинки в различни магазини на оператора и на партньори в инициативата.
Отличието за най-добро сътрудничество между бизнес и НПО отиде при Societe Generale Експресбанк и Българска хранителна банка за проекта "Витамина", който досега е осигурил над 25 тона плодове и зеленчуци за бедни деца и младежи. Габровецът Кольо Йорджев опроверга вицовете за скъперничеството на габровци с приза за индивидуален дарител заради дарени повече от 10 000 лв. лични средства на над 10 каузи.
Отразяването и анализирането на социалните проблеми във в. "Сега" беше оценено в две категории. Вестникът взе наградата "Заедно" за печатна медия, а Дина Христова бе отличена като журналист от печата.
Фондация "Работилница за граждански инициативи" е създадена през 2001 г. и за осми път поощрява благотворителни инициативи с наградите "Заедно". Нейната мисия е да насърчава различни общности да работят активно за своето социално развитие, като използват пълноценно местните ресурси.

Стр. 5 

Leave a Reply