Професия футурист

www.karieri.bg I 04.07.2014 г. 

 

Ако отидеш на среща с Илиян Ковачев, зареден с въпроси за това как компанията му се е развивала дотук, може да останеш разочарован. С първото изречение на разговора той вече е готов да те изстреля поне 20 години напред. След това ще обясни подробно защо всички сегашни концепции на бизнеса ще се обърнат с главата надолу след година или две.

Илиян Ковачев е съсобственик и творчески директор на дигиталната агенция ilyan.com. Тази година компанията става на двадесет години и посреща събитието с 50 служители, офиси в три държави и предстартова треска за отварянето на клон в четвърта. В момента бизнесът на агенцията е в интернет – в създаването на маркетингови решения за социалните мрежи и онлайн user experience (потребителско преживяване – бел. авт.). Все по-често обаче тя се бори наравно с традиционните рекламни агенции в конкурси за кампании на големи клиенти.

Обгрижването на брандове в интернет всъщност не е първото или единствено занимание на ilyan.com. През годините агенцията сменя фокуса си многократно – специализира се се в печатна реклама, уеб дизайн и социални медии. И винаги оцелява. Това е съвсем логично, защото Илиян Ковачев е хиперактивен в раждането на идеи. И в момента освен с дигитална агенция в България той се занимава със "стратегическото" ѝ звено в Лондон, страничния консултантски проект The Heads (виж допълнителния текст) и стартъпа Captain Social, който се финансира от инвестиционния фонд Eleven. 

Сега ilyan.com ще премине през поредна трансформация. В момента агенцията създава и поддържа facebook страници и уебсайтове за клиенти като Danone, кренвиршите "Леки", Chupa Chups и други. Илиян Ковачев обаче е в България (а не в Лондон, където живее), за да управлява скока на агенцията от социалните медии към нова концепция.

"Настоящето в сегашния му вид няма да го има след една година", е кратката оценка на Ковачев за стъпалото, на което се намира. За това ilyan.com няма да е ориентиран към техническото създаване на сайтове, страници в социалните мрежи или приложения. Новата му идея е чрез готови интернет инструменти да разбие пазара с бързи за имплементация и достъпни решения. Програмирането и времеемките технически проекти – т.е. това, което често предлагат рекламните агенции да останат на заден план, а бизнесът да се фокусира изцяло върху творческите идеи.

Той обещава първите резултати от преструктурирането и префокусирането на агенцията в началото на есента. Експериментът на мениджъра е интересен, защото ще е лакмус за развитието на дигиталната индустрия в България. За новата си концепция Илиян Ковачев стъпва на опита си от високо развития британския пазар. В България обаче дори определението "дигитална агенция" е неясно. Подобни компании обикновено се раждат по три начина: като наследник на агенция с друг фокус (както е в случая на ilyan.com); като част от голяма рекламна агенция, която иска да вземе дял от интернет пазара; като стартъпи. Всеки пакетира услугата си по леко по-различен начин, за да се отличи от останалите.

 

 

Оригинална публикация 

Leave a Reply